Întreținere gazon - pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru îngrijirea corespunzătoare, în funcție de sezon

Întreținere gazon - pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru îngrijirea corespunzătoare, în funcție de sezon
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Locuirea la curte poate fi un vis împlinit pentru multe persoane. Însă, un asemenea vis vine la „pachet” cu responsabilități. Indiferent de dimensiunea pe care o are grădina ta, aceasta necesită îngrijiri periodice. Întreținerea gazonului trebuie să fie efectuată ca la carte, pentru a rezista atât în timp, cât și în fața condițiilor meteorologice. De aceea, există câțiva pași pe care ar trebui să îi cunoști, pentru a avea un gazon sănătos, proaspăt și ferit în fața factorilor externi.

În cele ce urmează, vei descoperi câteva aspecte generale, dar esențiale, pentru a avea un gazon de un verde luminos întotdeauna, chiar și în timpul sezonului rece. De altfel, există și câteva trucuri pe care le-ai putea aborda, atunci când vine vorba despre îngrijirea unui gazon. Detaliile se află mai jos, în material.

1. Ce cuprinde procesul de întreținere a unui gazon și cât de des trebuie udat

Te-ai gândit vreodată ce cuprinde procesul de întreținere a unui gazon și la ce interval ar trebui udat? Atunci când te muți la curte sau ai deja o grădină trebuie să iei în considerare toți factorii externi, mai ales în momentul în care te decizi să întreprinzi activități ce țin de grădinărit. Îngrijirea unui gazon vine la pachet cu mai multe responsabilități, indiferent de dimensiunile pe care le are sau poziționarea acestuia.

ADVERTISING

Pentru ca un gazon să arate perfect, trebuie să fie respectați anumiți pași. Un gazon frumos, sănătos, care să aibă mereu nuanța unui verde smarald, trebuie să treacă printr-un proces de tundere și irigare corespunzătoare. De altfel, trebuie să iei în considerare și alți factori care ar putea să influențeze starea gazonului. De exemplu, cât de repede crește. De obicei, principala perioadă de creștere reprezintă mai - iunie. De aceea, în perioada respectivă, ideal ar fi să fie tuns gazonul de două ori pe săptămână. În perioada noiembrie - februarie, nu este necesară tunderea gazonului.

De altfel, există și câteva reguli generale care ar trebui respectate, pentru ca gazonul să fie tuns corespunzător. În primul rând, trebuie să ai o atenție sporită la mărimea firului de iarbă. Ideal ar fi, potrivit specialiștilor, ca înălțimea de tăiere a gazonului să se situeze între patru și șase centimetri. În condițiile în care există gazon ornamental, atunci acesta poate fi tăiat mai scurt. De luat în considerare structura pe care o are solul. De altfel, pentru ca gazonul să nu se usuce în timpul sezonului cald, specialiștii în domeniu recomandă să fie tăiat cu 1,5 centimetri mai mare decât în mod normal.

Pentru ca gazonul să fie tuns perfect, se recomandă să ai o mașină de tuns de calitate care să-ți permită selectarea înălțimii. Întreținerea unui gazon cuprinde și instalarea unui sistem de irigare, care să fie utilizat periodic. Preponderent, în lunile în care temperaturile sunt ridicate.

Tunderea gazonului va aduce beneficii acestuia, nu doar va înfrumuseța curtea. Nu doar că va avea un aspect foarte îngrijit, ci va contribui la îndesirea lui. De asemenea, va fi protejat în fața anumitor boli. De obicei, bolile care apar la nivelul unui gazon țin de fungi. Aceștia apar la anumite temperaturi și la un anumit grad de umiditate. Poate afecta negativ firele de iarbă, putând să se usuce și, în cele din urmă, să apară așa-numitele „pete” pe gazon. Iată care sunt bolile care pot apărea la un gazon neîngrijit sau tratat necorespunzător:

ADVERTISING
  • Dollar Spot, cu agentul său patogen Sclerotinia homeocarpa;
  • Pătarea frunzelor, cu agentul său patogen Rhizoctonia solani;
  • Pythium, cu agentul său patogen Pythium spp;
  • Rugina, cu agentul său patogen Puccinia spp;
  • Mucegaiuri, cu agenții săi patogeni Typhula spp și Microdochium nivale;
  • Firul roșu, cu agentul său patogen Laetisaria fuciformis;
  • Antracnoză, cu agentul său patogen Colletotrichum cereal;
  • Făinarea, cu agentul său patogen Blumeria graminis;
  • Septorioza, cu agentul său patogen Septoria sp;
  • Inelele zânelor, cu zeci de specii de ciuperci;
  • Ascochyta;
  • Petele maronii.

În continuare, în articol, vei afla cum se îngrijește gazonul în funcție de sezon, dar și câteva trucuri pe care le-ai putea lua în considerare, pentru o îngrijire rapidă și corectă.

1.1. Cum se face o întreținere a unui gazon primăvara

Te-ai gândit cum se face o întreținere a unui gazon primăvara, pentru a-l menține proaspăt și de un verde strălucitor? Primăvara este anotimpul renașterii, iar temperaturile pot oscila, acesta reprezentând un aspect pe care să îl iei în considerare când vine vorba despre îngrijirea gazonului. Primul tuns de gazon ar trebui să aibă chiar de la finalul lunii februarie, dar asta doar în condițiile în care pământul nu este înghețat. Nu trebuie să tunzi mai mult de o treime din lungimea firelor de iarbă.

Apoi, dacă temperaturile trec de 10 grade Celsius, primăvara, atunci este momentul să fertilizezi gazonul. Dacă temperaturile nu sunt constante (peste 10 grade Celsius), iar iarba are o nuanță galbenă, se poate efectua o prefertilizare. Se poate utiliza un îngrășământ lichid special pentru gazon. Odată ce temperaturile devin constante primăvara, se poate utiliza un îngrășământ solid. Trebuie să fie suficient de cald pentru reactivarea rădăcinii firului de iarbă.

ADVERTISING

1.2. Cum se face o întreținere a unui gazon toamna

Pentru o întreținere a unui gazon toamna, trebuie să iei în considerare, evident, condițiile meteorologice. Există câteva sfaturi pe care le-ai putea lua în considerare, în acest sens. Mai înainte de toate, trebuie să cureți curtea de frunzele căzute, crenguțe și alte resturi vegetale. Activitatea poate fi îndeplinită cu ajutorul unei greble sau a unei mașini  speciale de măturat gazonul. Poate fi folosită și o suflantă.

Apoi, un pas foarte important reprezintă fertilizarea gazonului. Ideal ar fi să fie aplicat un îngrășământ cât mai ușor (nivel scăzut de azot), de două ori - prima oară la începutul toamnei, apoi la finalul anotimpului. Apoi, se poate efectua aerarea gazonului. De obicei, acest proces se efectuează primăvara și toamna. Practic, procesul include executarea unor găuri în pământ cu un aerator electric sau mecanic. Pot fi utilizate și alte unelte. După aceea, gazonul poate fi tuns. Atenție și la sistemul de irigare. Acesta trebuie închis, în momentul în care nu mai crește gazonul.

1.3. Cum se face o întreținere a unui gazon vara

Procesul de întreținere a unui gazon vara nu trebuie să fie neglijat. În sezonul cald, gazonul ar trebui să fie tuns de două ori pe săptămână. Acest lucru va ajuta la îndesirea lui. De altfel, în perioadele caniculare, specialiștii în domeniu recomandă să ții iarba la o înălțime constantă de cinci centimetri. Există și un motiv esențial pentru care ar fi ideal să lași gazonul la înălțimea respectivă. Pentru că, prin acest mod, se va menține umiditatea solului, iar gazonul nu va ajunge deshidratat. Dacă există pete de umbră pe gazon, atunci iarba poate fi lăsată să crească între cinci și șapte centimetri.

Tot în perioada caniculară, se recomandă tunderea gazonului atunci când atinge în jur de opt centimetri. Pentru a se menține regula mai sus amintită, și anume tunderea unei treimi din iarbă. Vara, gazonul trebuie să fie udat periodic, pentru a nu se usca. Evită irigarea pe timpul serii. Pentru a-ți da seama mai ușor când vine momentul irigării, trebuie să privești gazonul. Dacă firele de iarbă sunt răsucite, atunci trebuie să fie hidratat.

Cât despre fertilizare, acest proces trebuie să fie efectuat la începutul verii (iunie). Totodată, nu uita de tratamentele necesare menținerii sănătății gazonului. Insecticidele, erbicidele și tratamentele antifungice sunt esențiale. De altfel, ține minte că substanțele care se aplică pe gazon au o condiție de aplicare. Mai cu seamă, pentru ca gazonul să beneficieze de un tratament eficient, acesta trebuie să fie aplicat la temperaturi de până la 25 de grade Celsius.

De asemenea, există și câteva lucrări pe care ar trebui să le eviți vara, în curte. Pentru ca iarba să fie proaspătă și să aibă o culoare de un verde strălucitor, nu ar trebui să apelezi la următoarele procese:

  • Sacrificarea - procesul se efectuează primăvara și toamna;
  • Aerarea - procesul se efectuează primăvara și toamna;
  • Erbicidarea - de obicei, se face primăvara și toamna, pentru că în timpul verii ar putea să nu funcționeze la capacitatea așteptată;
  • Supraînsămânțarea - se face primăvara și toamna, pentru că atunci vremea oferă precipitațiile necesare unei germinații corespunzătoare.

1.4. Cum se face o întreținere a unui gazon iarna

Când vine vorba despre procesul de întreținere a unui gazon iarna, trebuie să iei în considerare etapele de dinainte. În condițiile în care gazonul este îngrijit corespunzător pe perioada toamnei, atunci iarna acesta va rezista. Așa cum a fost menționat anterior, trebuie să fie luate în considerarea patru procese esențiale, și anume sacrificarea, tunderea ierbii, fertilizarea și aerarea gazonului. Specialiștii în domeniu recomandă ca gazonul să fie tuns înainte de venirea anotimpului rece. Iarba ar trebui să fie lăsată la o înălțime de patru centimetri.

Tot sub forma unei pregătiri pentru anotimpul geros, ideal ar fi să îndepărtezi obiectele mult prea grele de pe gazon, care ar putea să îl aplatizeze. De asemenea, atunci când ninge, ideal ar fi să cureți zăpada. Nu se recomandă împrăștierea sării pentru topit zăpada și gheața, pe gazon. Aceasta poate fi distribuită pe alei, în zona terasei sau la intrările în curte. De asemenea, specialiștii în domeniu recomandă ca gazonul să fie hidratat în continuare, în condițiile în care este o iarnă blândă, cu temperaturi mai ridicate spre deosebire de cele normale ale perioadei. Totodată, evită activitățile în curte, pe timpul iernii.

2. Trucuri pentru îngrijirea unui gazon

Există și câteva trucuri pe care le-ai putea lua în considerare, atunci când vine vorba de procesul de îngrijire a unui gazon. În primul rând, un truc este legat de udarea regulată a ierbii. Aceasta trebuie să fie efectuată periodic, mai ales în perioadele în care temperaturile sunt ridicate. Dacă vrei să fii sigur că gazonul este hidratat corespunzător, însă fără să stai cu grija aceasta, poți investi, după buget, într-un sistem de irigare performant care poate fi programat după propriile preferințe. Un astfel de sistem poate fi util, mai ales în cazul în care deții o curte generoasă și, deci, implicit o suprafață mare de gazon.

Un alt truc reprezintă utilizarea periodică a greblei pentru diverse parcele de gazon, mai ales cele în care există umbră. În acest mod, se poate preveni apariția petelor galbene pe gazon. Astfel, una dintre uneltele care nu ar trebui să-ți lipsească din magazie reprezintă grebla. Atunci când sesizezi găuri în gazon, ideal ar fi să aplici un strat de semințe, pentru a acoperi locurile respective. De altfel, pentru a menține cât mai sănătos gazonul, fertilizarea lui ar trebui efectuată la începutul primăverii. Totodată, un truc util pentru ca gazonul să se mențină mereu proaspăt reprezintă îndepărtarea constantă a buruienilor. Poate fi efectuată direct cu mâna.

De altfel, dacă ești în căutarea unor sfaturi pentru procesul de întreținere a unui gazon de tip rulou, atunci trebuie să cunoști câteva aspecte. Acesta se va uda abundent, imediat după instalare. Pentru ca rădăcinile lui să se dezvolte rapid și corespunzător, se aplică îngrășământ organic. De asemenea, tunderea poate fi începută după o lună. Un gazon are nevoie de întreținere constantă, pentru a rezista în timp și pentru a nu apărea probleme. Prima tundere a gazonului este esențială, mai ales atunci când amenajezi grădina pentru prima oară și optezi pentru rulouri.

În concluzie, în condițiile în care îți dorești ca gazonul să reziste în perioadele reci și caniculare ale anului și să nu se deshidrateze, trebuie să respecți fiecare proces expus mai sus, pe parcursul articolului. O curte cu un gazon mereu înverzit, proaspăt și sănătos va înfrumuseța spațiul și îți va oferi un confort vizual, mai ales atunci când îți petreci timpul pe terasă.

Sursă foto: Pexels.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇