Inovație și sustenabilitate la expoziția Noul Bauhaus European, din cadrul ediției aniversare Romanian Design Week

Inovație și sustenabilitate la expoziția Noul Bauhaus European, din cadrul ediției aniversare Romanian Design Week
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, aflat la a X-a ediție, găzduiește un concept expozițional special: „Building the Future. Together„, un laborator de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil, o expoziție-experiment ce va investiga impactul proceselor de co-creare, precum și importanța implicării civice și a spațiilor de dialog, amintind totodată de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra societății moderne.

Expoziția face parte dintr-un program dezvoltat de The Institute, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub semnul Noului Bauhaus European. 

Expoziția–manifest este dezvoltată în parteneriat cu Nod Makerspace, în jurul exemplelor de bune practici din România, precum și a unor proiecte și organizații ale căror valori definesc ce poate să însemne Noul Bauhaus European la nivel local în 2022.

"Building the Future. Together" prezintă, în perioada 13-22 mai, 6 instalații originale interactive și imersive, dezvoltate în parteneriat cu Local Design Circle, Nod Makerspace, România Tradițiilor Creative, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, grupul de inițiativă Berzei 21, BAZA. Deschidem Orașul și echipa curatorială a Romanian Design Week. Instalațiile vor putea fi vizitate la Galeria Nicodim din cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Instalațiile vor reprezenta și un pretext pentru demararea unor procese de consultare publică pe teme precum comunitățile creative și hub-urile culturale, co-crearea unui oraș mai prietenos, importanța abordărilor multidisciplinare, ecosistemele urbane, tradițiile creative sau revitalizarea spațiilor prin cultură.

ADVERTISING

Astfel, la propunerea BAZA. Deschidem Orașul și dezvoltat de Nod Makerspace, celebrul joc Bauhaus Bauspiel semnat de Alma Siedhoff-Buscher va fi reinterpretat, supradimensionat și transformat într-un playground care va invita la dialog și interacțiune, devenind totodată și un pretext pentru a descoperi istoria Bauhaus și a școlii multidisciplinare care a schimbat societatea modernă. 

Local Design Circle va dezvolta o instalație interactivă, ce va putea fi descoperită, completată și interpretată doar prin interacțiunea vizitatorilor cu ea. Aceasta va fi compusă dintr-o serie de compoziții grafice semnate de membrii Local Design Circle. Prin intermediul instalației, se va reflecta și continua, pe de o parte, universul estetic dezvoltat în urma Școlii Bauhaus, iar pe de altă parte se va face trimitere la importanța demersurilor colaborative, investigând totodată relația dintre estetică, funcționalitate și interactivitate.

Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca va prezenta un concept expozițional dezvoltat împreună cu Școala Superioară de Artă și Design din Saint-Étienne (Franța) în contextul EuroFabrique (Grand Palais Éphémère, Paris, 2022), respectiv instalația Parliamentary Ground – o intervenție menită să genereze un proces participativ pe tema constructului european, un spațiu de dialog în care vizitatorii își pot imagina și își pot exprima părerile și dorințele cu privire la Uniunea Europeană, îmbinând forme și teme precum cultura, mediul, puterea și cetățenia, în relație cu valori precum grija, visarea, negocierea, comunicarea. Vizitatorii vor fi astfel invitați să reprezinte și să compună propriul construct european prin intermediul metodologiei puse la dispoziție de către artiști sub forma unui joc.

ADVERTISING

În cadrul discuției despre rolul comunităților creative și hub-urilor culturale în dezvoltarea sănătoasă a orașelor, vor fi prezentate studii de caz și exemple de bune practici locale, cu scopul de a sublinia evoluția și importanța acestora și din convingerea că promovarea organizațiilor și a proiectelor care generează reconversii și regenerări de spații urbane poate contribui la un dialog public-privat esențial în dezvoltarea sănătoasă a orașelor în care trăim. Punctul culminant în această secțiune va fi sculptura colaborativă, (re)configurabilă la fața locului prin aportul celor care o vor co-crea. Sculptura se numește Estetică prin Puterea lui Împreună și esențializează ideea de colaborare – ca o valoare definitorie a oricărui hub cultural-creativ. Această secțiune este concepută de către Nod Design Lab, divizia de creație, design și arhitectură a Nod Makerspace. 

În completarea acestei secțiuni, grupul de inițiativă Berzei 21 propune consultare publică pe marginea unei machete interactive, pentru a genera dialog interdisciplinar și, mai ales, comunicare între actorii implicați în cadrul unui astfel de proces de regenerare urbană. Macheta este un pretext pentru a discuta rolul pe care acest proiect îl poate căpăta la nivel local și regional, precum și pe modele de co-guvernare și co-creare pe care le poate pilota.

Berzei21 este un proiect de reconversie a unui spațiu industrial nefolosit, în ceea ce ar putea deveni cel mai amplu și complex hub creativ local și regional, un demers inițiat de Asociația Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundația Comunitară București și BAZA. Deschidem orașul, alături de alți parteneri din societatea civilă și din sectorul cultural-creativ local.

ADVERTISING

România Tradițiilor Creative, printr-o instalație semnată de artistul Teodor Graur, va completa discursul curatorial al expoziției. Lucrarea va fi totodată și o trimitere către expoziția multidisciplinară „Conectat la natură (tradiție circulară)”, prezentată în aceeași perioadă la Muzeul Național al Țăranului Român. Aceasta va descrie modalitățile prin care patrimoniul imaterial își găsește loc în arta contemporană, cu atenție la meșteșugurile din gospodăriile tradiționale românești, ca un pretext pentru a aduce în discuție potențialul fondului cultural și natural ca resurse ce pot fi folosite inteligent și inovativ în crearea premiselor unei dezvoltări durabile.

Programul NEB din timpul Romanian Design Week va fi completat și de o serie de alte proiecte ce vor contura o hartă a spațiilor și a evenimentelor care împărtășesc valorile Noului Bauhaus European la nivelul Bucureștiului. 

Printre acestea se numără: Andra Panait Atelier, Asociația InCotroceni, Formare Culturală, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Meșteshukar ButiQ, OAR București, Galateca, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Printoteca, Clubul Ilustratorilor, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Nod Makerspace. 

„Prin toate proiectele pe care le dezvoltăm la The Institute, încercăm să facilităm colaborările multidisciplinare și proiectele inovatoare, contribuind astfel la dezvoltarea industriilor cultural-creative locale, din convingerea că acestea sunt esențiale în dezvoltarea corectă și echitabilă a societății în general. Prin programul pe care îl dezvoltăm anul acesta alături de Reprezentanța Comisiei Europene în România în vederea promovării programului strategic New European Bauhaus pe plan local, ne dorim să subliniem împreună importanța comunităților creative și a organizațiilor care contribuie deja prin programele și proiectele pe care le propun la creșterea calității vieții și la fundamentarea unui discurs mai optimist”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute.

Despre Noul Bauhaus European

Noul Bauhaus European este o inițiativă strategică a Comisiei Europene, un proiect care combină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă în comunitate. Un proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European își dorește să stimuleze colaborarea și să genereze noi scenarii și moduri de a trăi și lucra împreună.

Noul Bauhaus European duce mai departe tradițiile și valorile Școlii Bauhaus, fondate în 1919,  de Walter Gropius în Weimar, atunci capitală a Germaniei de după Primul Război Mondial. Mișcarea combina meșteșugurile și artele plastice, devenind faimoasă pentru încercarea de a unifica principiile producției de masă cu viziunea artistică individuală, estetica, cu funcția de zi cu zi. Punând folosirea inteligentă a resurselor și creativitatea în prim-plan, Școala Bauhaus vorbește despre importanța dialogului artistic multidisciplinar și trans-disciplinar, despre puterea adaptabilității mediului artistic și despre aportul pe care acesta îl poate aduce.  

Despre Nod Makerspace și Nod Design Lab

Nod Makerspace este primul spațiu creativ de mari dimensiuni din România, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din Industria Bumbacului. Scopul său este de a stimula și de a dezvolta industriile creative, diseminarea culturii makerspace, închegarea unei comunități puternice, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în oraș. 

Nod Design Lab este divizia de creație, design și arhitectură a Nod Makerspace.

Pe perioada Romanian Design Week, capitala se va transforma, oferind locuitorilor ocazia să participe la evenimente, inițiative și expoziții, reprezentative pentru disciplinele designului. Pentru al treilea an consecutiv, punctul central al festivalului este Combinatul Fondului Plastic. 

Pentru programul complet al RDW 2022 și actualizări ale acestuia, accesați pagina de Facebook a evenimentului, aici.

Biletele pentru acces la festival pot fi achiziționate online de pe Eventbook, aici, sau offline, din rețeaua Eventbook de aici.   

Un proiect: The Institute

Prezentat de: UniCredit Bank

Parteneri: IQOS, Art Property Development, Art Property City, Absolut, Urban Monkey, ASAP

Susținut de: Regina Maria, illy, Moxy Hotels

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii

Cu sprijinul: Primăria Municipiului București, Centrul Cultural ExpoArte, ARCUB, Institutul Cultural Român

Parteneri culturali: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Combinatul Fondului Plastic, OAR București, Biblioteca Națională a României

Parteneri media strategici: Rock FM, Euromedia, YOOH, B365.ro, Radio România Cultural

Parteneri media: Aiciastat, Arhitext, Contemporary Lynx, Designist, Fashion Premium Magazine, Feeder, Fundația Art Encounters, G4Media, Glamour, Igloo, Inspirationist, IQads, Modernism, Molecule-F, Munteanu, Propagarta, Revista Arta, Revista Atelierul, SpotMedia, The Woman, World Architecture Community, Zeppelin, Zile & Nopți

Partener transport alternativ: Lime

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Echipă de creație: Radu Manelici + Pren

Despre The Institute

The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de peste 25 de ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA, al Galei Societății Civile, Internetics, Cartierul Creativ, combinat.ro și inițiator al ASAP România.

Despre UniCredit Bank

UniCredit Bank este parte a UniCredit, bancă comercială paneuropeană simplă și de succes, cu un sistem integrat de servicii de banking Corporate și de Investiții, oferind bazei sale de clienți o rețea unică vest, central- și est-europeană. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.