La cea de-a 16-a ediție a Festivalului de Teatru Ideo Ideis, 200 de adolescenți din 9 orașe din România se vor întâlni cu mentori și traineri pentru un dialog între generații, care va cuprinde întâlniri de tip artist talk și mentorat pentru spectacolele de teatru tânăr puse în scenă de liceenii înscriși în festival.
Contextul neobișnuit care continuă la nivel global a determinat organizatorii să ia din nou decizia de a duce spațiul Ideo Ideis în comunitățile de liceeni din orașele în care trăiesc, păstrând dorința de le oferi o experiență intensă de explorări personale prin teatru și arte alăturate.
Astfel, Alexandria rămâne nucleul festivalului și în acest an, orașele Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu alăturându-se spațiilor în care experiența de festival va fi recreată.
Adolescenții vor participa, în 4 dintre cele 7 zile de festival, la Atelierele de Teatru Tânăr și Atelierele de Măiestrie și Arte Alăturate, coordonate de trainerii și mentorii atribuiți fiecărui oraș, toți profesioniști deja confirmați pe scena de teatru din România sau profesioniști consacrați în film și dans contemporan.
Cele două ateliere au ca scop dezvoltarea abilităților creative ale participanților și contribuie la procesul de explorare personală al adolescenților. Alte 2 zile vor fi dedicate întâlnirilor cu mentorii, în care prim-planul discuțiilor va aparține îndrumării artistice într-un sens cultural mai larg, iar adolescenții vor primi din nou acea inspirație care continuă să-i surprindă și motiveze în fiecare an.
Mentorii și trainerii acestui an sunt susținători cu tradiție ai spațiului creat de organizatorii Ideo Ideis în cei 15 ani de existență. Astfel, atelierele de teatru tânăr îi numără pe: Sânziana Tarța, Vlad Purdel, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sabina Brândușe, Ana Covalciuc, Alex Bogdan, Gabriel Costin, George Costea și Liviu Chițu, iar pentru arte alăturate li se alătură Ștefan Lupu, Ioana Marchidan, Filip Stoica și Nicolae Constantin Tănase.
Componența echipelor de mentori și traineri Ideo Ideis este următoarea: Alexandria - Corina Moise, Filip Stoica și Alexandru Papadopol; Bacău - George Costea, Nicolae Constantin Tănase și Istvan Teglaș, Baia Mare - Gabi Costin, Arcadie Rusu și Andreea Grămoșteanu, Botoșani - Liviu Chițu, Adi Bulboacă și Maria Obretin, Brașov - Sabina Brândușe, Denis Bolborea și Marius Florea Vizante, București - Alex Bogdan, Ioana Marchidan și Judith State, Buzău - Vlad Purdel, Ștefan Lupu și Mirela Zeța, Constanța - Sânziana Tarța, Krista Sandu și Dana Rogoz și Sibiu - Ana Covalciuc, Cristian Pascariu și Mihai Călin.
Și anul acesta, actorii Maria Obretin, Istvan Teglas și Mirela Zeța vor face parte din echipa de mentori, alături de Judith State, Dana Rogoz, Andreea Grămoșteanu și Alexandru Papadopol, mentori-veterani ai evenimentului.
„Anul trecut am întâlnit în Câmpina o trupă ca o familie, cu tineri deștepți, talentați, generoși unii cu ceilalți. A fost o bucurie să facem schimb de idei, de energie, de experiență și abia aștept să întâlnesc anul acesta trupa din Botoșani. Îmi place să lucrez cu tineri, să îi încurajez acum, la începutul lor de drum, când totul este posibil. Ei sunt viitorii noștri colegi de scenă și e frumos că Ideo Ideis ne oferă cadrul pentru a ne cunoaște deja, de a ne împrieteni. Mi-ar fi plăcut să existe Ideo Ideis când eram eu adolescentă”, spune Maria Obretin, mentor.
Programul de mentorat și ateliere va fi întregit de spectacolele de teatru profesioniste invitate, proiecțiile de film și atelierele Art&Play dedicate comunității din Alexandria, alături de Ideo Ideis de la primul gong.
Ideo Ideis #16 - Festivalul Național de Teatru Tânăr - face parte dintr-un manifest artistic și social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experiența și avântul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decât un festival, păstrând nucleul care l-a consacrat, și anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construiește o structură bazată pe șase piloni principali: tabăra de arte performative și revelații, festivalul de teatru tânăr, capsule de teatru și deșteptări, laboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate, producții de teatru, filme și inclasabile și teatrul tânăr - un teatru fizic, cu sediul în București.
Noutăți și detalii despre festival pot fi urmărite pe site, Facebook și Instagram sau în clipul video.
Parteneri media: Rock FM, Music Channel, AGERPRES, IQads, Spotmedia, Romania Journal, Iqool, Zile și Nopți, Liternet, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Un site de muzică, Cinemap, Gen, revistă, YOU. The Youth Project.
Parteneri: Consiliul Județean Sibiu și Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu.