Hai toamna asta la Atena! Octombrie e una dintre cele mai bune luni să o vizitezi! (Galerie foto)

Hai toamna asta la Atena! Octombrie e una dintre cele mai bune luni să o vizitezi! (Galerie foto)

Dacă a trecut vara fără să vizitezi Grecia, sau poate ai fost, dar ai optat pentru insule, fă-ți timp măcar pentru un city break în capitala Greciei toamna aceasta.

De altfel, cele mai bune momente pentru a vizita Atena sunt primăvara, în perioada martie – mai, și apoi din nou toamna, în septembrie – noiembrie. Temperatura este cea mai plăcută în aceste perioade, cu circa 20 de grade Celsius, iar orașul este mai puțin aglomerat decât vara.

Dar de ce Atena? Din multe, o sumedenie de motive! Întâi și întâi pentru că Atena, care acoperă o zonă de peste 2.500 km pătrați, este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, cu o istorie care se întinde pe o perioadă de peste 3.000 de ani. Dar Atena e un amalgam de vechi și nou.

Centrul istoric al Atenei a fost transformat în cea mai mare zonă pietonală din Europa, așa că, dacă ai dor de ducă și pantofi comozi, aici e locul pentru plimbări nesfârșite. Chiar aici a fost construită prima universitate din lume, de către Platon.

ADVERTISING

Orașul, unul plin de viață, frumusețe și istorie, cu un vibe al său, are atât de multe de oferit și este atât de vibrant și plin de culoare încât e imposibil să nu te îndrăgostești de el. De la monumente antice la muzee fascinante, plaje superbe și o gastronomie de neegalat, Atena are ceva pentru toată lumea.

De neratat

Dar să le luăm pe rând. Nu poți să ajungi la Atena și să nu vezi Acropole și Parthenonul. La fel Agora, piața veche a Atenei, care datează din secolul 6 I. Hr.. Pe vremuri, evenimente precum jocurile sportive și spectacolele de teatru se țineau aici. În apropiere se află Templul lui Hefaistos, unul din cele mai bine conservate temple grecești.

Pe lista de atracții se află și Templul lui Zeus, Muzeul Național de Arheologie, care nu este doar cel mai mare muzeu de arheologie din Grecia, dar și cel mai vast muzeu de antichități din lume, el întinzându-se pe 8.000 de metri pătrați.

Se impune un respiro la Piața Syntagma, care găzduiește Parlamentul grec, unde atracția principală e schimbarea gărzilor, dar și la Teatrul lui Dionysos, unde prima piesă a fost pusă în scenă în 534 î.Hr. Acest templu este dedicat zeului vinului și veseliei, Dionysos. Din păcate, însă, din cele 64 de rânduri din calcar, astazi astăzi mai pot fi văzute doar 20.

Nici din Tempul lui Poseidon nu a rămas foarte mult, din păcate. Din cele 34 de coloane albe de marmură în stil doric, astăzi mai sunt 15. Dar să nu uităm că a fost ridicat în anii 444 – 440 î. Hr.! Apusul e momentul în care cei mai mulți turiști vin să-l viziteze.

Și tot la apus (sau chiar la răsărit) ar trebui să ajungi și în cel mai înalt loc din Atena, Lycabettus. Drumul până aici este o aventură în sine, pentru că se face, în mare parte, cu funicularul.

Rezervă-ți câteva ore și pentru Cartierul Plaka, care este poziționat pe versanții nordici ai Acropolei și care găzduiește două situri arheologice de o importanță majoră, Agora și Biblioteca lui Hadrian.

Frumusețea pitorească a acestui district nu e dată doar de obiectivele istorice, ci și de atmosfera și ambianța acestui loc. Acest cartier, supranumit și Cartierul Zeilor, e plin de căsuțe vopsite în culori pastelate, cu străduțe înguste și multe pietonale, înțesate de cafenele și magazine. Deși nu e departe de centrul orașului, atmosfera este parcă din altă lume.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Stadionul PanAtenaic (Stadionul Olimpic) merită văzut și el. Cele mai mari festivități și cele mai importante evenimente atletice aveau loc aici, în cea mai mare clădire din Atena antică, cu o capacitate de 60.000 de oameni. Structura care poate fi văzută azi este doar o replică a stadionului inițial. S-a încercat reconstruirea identică a acestuia, copiindu-se toate detaliile.

Grădina Națională din Atena e cadrul perfect pentru o după-masă liniștită și relaxată, departe de aglomerația din inima orașului, printre statuete de marmură, fântâni și ruine antice. Parcul, care se întinde pe 16 ha, a devenit public după 1975, până atunci fiind deschis doar pentru familia regală.

Atracții ”altfel”

Pentru împătimiții de shopping, o oprire obligatorie este Cartierul Kolanaki, considerat unul de lux, plin de buticuri cu haine si bijuterii de marcă ale unor designeri cunoscuți. De asemenea, o multitudine de restaurante se înșiruie pe străzile sale, restaurante cu mâncare tradițională, dar și preparate internaționale.

Și tot pentru cei pregătiți să bage mâna în buzunar, e drept, nu la fel de adânc, e Monastiraki, un district din zona centrală a Atenei, cu o atmosferă și o ambianță diferite față de celelalte zone. Aici poți merge în piața imensă de vechituri, de unde poți cumpăra bijuterii, haine, opere de artă, antichități, dulciuri, produse de patiserie s.a.m.d..

Pentru distracție e renumit cartierul Psyri, modern și plin de tineri. Aici sunt cele mai căutate restaurante cu muzică live, baruri cu DJ, dar și taverne cu preparate tradiționale. Viața de noapte e cea mai activă în acest cartier.

Districtul Gazi este plin de centre artistice contemporane, săli de concerte cu muzică indie, jazz și multe alte genuri. Cartierul este unul nonconformist, care abundă în desene murale, restaurante, baruri atipice și cluburi ce funcționează până în zori.

Iar Exarcheia este cartierul artiștilor. Aici mergi dacă vrei discuri vechi de vinil, baruri subterane cu muzică live sau să întâlnești scriitori, poeți sau muzicieni.

ADVERTISING

Iar pentru un strop de autenticitate, mergi în Piața Omonia, una dintre cele mai vechi din Atena. Standuri cu mâncare (măsline, brânză feta, carne, pește) și taverne te îmbie și te copleșesc totodată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇