Expoziție video la metrou - Tragedia Holocaustului Romilor din România

Expoziție video la metrou - Tragedia Holocaustului Romilor din România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„Holocaustul împotriva romilor din România nu a fost importat din Gemania nazistă a lui Adolf Hitler, nici de aiurea. A fost un fenomen autohton, care s-a născut și a crescut în mentalul colectiv românesc, marcat de ură și dispreț la adresa romilor încă din vechime, din vremea Sclaviei romilor – jumătate de mileniu de Sclavie. Pentru romii din România, Holocaustul a fost punctul culminant al unei istorii de rasism instituţionalizat, stare de fapt care s-a suprapus, din punct de vedere cronologic, cu însăşi existenţa romilor în spaţiul românesc. Holocaustul împotriva romilor a fost uitat de societate, fiind ascuns acesteia de către statul rasist, a fost uitat de stat pentru a nu-și asuma responsabilitatea exterminării romilor și a fost ascuns în rănile adânci și nevindecate din sufletul traumatizat al supraviețuitorilor pentru care identitatea etnică romă a devenit stigmat internalizat și le-a zdrobit imaginea de sine”, declară Mihai Neacșu, Director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher. 

„Arta și cultura contribuie la crearea unei societăți mai bune empatice și eliberate de stereotipuri. Ne bucurăm să fim parte dintr-un nou proiect de informare, conștientizare și sensibilizare derulat împreună cu cei doi parteneri – CNCR și Metrorex. Vă invităm să ridicați privirea spre ecranele din metrou și să ieșiți din rutina zilnică a călătoriei pentru a reflecta asupra unuia dintre cele mai tragice evenimente din istoria României”, declară Ioana Ciocan, director general Art Safari.

Proiectul cultural constă în expunerea până pe 21.11.2022 a unor materiale video dedicate tragediei Holocaustului Romilor din țara noastră, pe televizoarele din stațiile de metrou. Expoziția video își propune să schimbe mentalități, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei și să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural. 

Victimele Holocaustului romilor, comemorate în fiecare an în Europa 

Holocaustul romilor este unul dintre cele mai de impact evenimente antirasiale din istoria României. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Germania Nazistă și aliații ei, printre care și țara noastră, au provocat un genocid în care au pierit, potrivit Muzeului Holocaustului de la Washington, între 250 și 500 de mii de romi. Această mișcare rasistă a fost declanșată împotriva evreilor, însă mareșalul Ion Antonescu a dat ordin ca familii întregi de romi să fie transportate în lagăre. 

În data de 16 mai 1944, era plănuită lichidarea totală a lagărului de la Auschwitz, unde erau ținute familii rome și sinti. Cu toate acestea, prizonierii s-au opus și au reușit să învingă gărzile cu bâte, pietre și instrumente de muncă. Această luptă le-a prelungit viața doar cu 2 luni și jumătate, întrucât din păcate, în noaptea de 2 spre 3 august, au fost gazaţi şi apoi arşi ultimii prizonieri ai Zigeunerlager, adică 2.897 de persoane, în mare parte femei, copii şi bătrâni.

Din 2015, data de 2 august este declarată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor de Parlamentul European. În această zi sunt comemorați cei 500.000 de romi - cel puţin un sfert din populaţia totală la acea vreme - ucişi în Europa ocupată de nazişti. Mai multe țări europene, în special România, își arată empatia și desfășoară diferite evenimente pentru romi. 

CNCR oferă programe  şi  servicii  culturale  pentru satisfacerea  nevoilor  culturale  comunitare,  în  scopul  creşterii  gradului  de  acces  şi  de  participare  a cetăţenilor  de  etnie  romă  la  viaţa  culturală, prin  activități  ce  susțin  conservarea,  dezvoltarea  și promovarea în societatea românească a culturii și istoriei minorității romilor, motiv pentru care sunt necesare organizarea unor activități  în  cadrul  cărora  să  fie  promovate  atât  elementele  culturale  tradiționale  cât  și  creații moderne realizate de artiști romi, activități ce urmăresc realizarea unei schimbări de mentalitate și de dezvoltare a  dialogului intercultural.

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii specializat în realizarea de pavilioane expoziționale de artă. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. 

Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.