Expoziţie multimedia şi performance: Călătorie pe canapea de-a lungul Dunării

Expoziţie multimedia şi performance: Călătorie pe canapea de-a lungul Dunării

Josef Trattner’s Danube Sofa Journey @ Cărtureşti Carusel

O canapea pe Dunăre. Fascinat de diversitatea culturilor care compun una dintre cele mai frumoase – dar şi cele mai încercate din punct de vedere istoric – regiuni ale Europei, artistul vizual austriac Josef Trattner a pornit în căutarea legăturilor profunde care unesc naţiunile dunărene, legături mult mai puternice decât orice dificultăţi vremelnice care le-ar fi putut dezbina.

Între 11 şi 27 septembrie, în spaţiul 1.5/Carusel de la librăria Cărtureşti Carusel din Bucureşti, o sinteză a acestui proiect artistic şi de cercetare de lungă durată este prezentată în expoziţia multimedia „Josef Trattner’s Danube Sofa Journey”, de către Forumul Cultural Austriac Bucureşti, în colaborare cu Landessammlungen Niederösterreich (Colecțiile de Stat ale Austriei de Jos) și cu grupul Cărtureşti.

Evenimentul este organizat cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a adoptării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi beneficiază de sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

ADVERTISING

Din 2004 până în prezent, aşezată pe ţărm sau de-a dreptul pe ape, canapeaua cărămizie, din spumă poliuretanică, a artistului austriac Josef Trattner a găzduit numeroşi artişti (prozatori, poeţi, muzicieni, artişti vizuali) şi cercetători.

Călătorie pe canapea de-a lungul Dunării

Confesiunile lor, dezbaterile înfocate, experimentele artistice, amintirile, momentele de linişte, bucurie sau nostalgie compun proiectul „Danube Sofa Journey” (Călătorie pe canapea de-a lungul Dunării), ce adună, în fotografii şi materiale video, felii de existenţă ale oamenilor de pe cursul fluviului.

Pe data de 22 septembrie 2020, la orele 19:00 şi 20:00, publicul român are ocazia să intre în ambianţa acestor călătorii artistice dunărene, cu ocazia unui performance live excepţional al lui Josef Trattner.

Acesta va evolua alături de cunoscutul poet român Peter Sragher, autor al unor poeme inspirate de Dunăre, si de poetul şi flautistul bulgar Ivan Hristov.

ADVERTISING

Evenimentul se va desfăşura în limba engleză, fără traducere, accesul fiind gratuit dar cu înscriere obligatorie la adresa de mail bukarest-kf@bmeia.gv.at, în limita a 20 de persoane pentru fiecare din cele două intervale orare.

Josef-Trattner-expo-poster
Un eveniment susținut de SpotMedia.ro

Cine este Josef Trattner

Născut în 1955 într-o localitate de lângă Graz, Josef Trattner își găsește inspiraţia în întâlnirile cu oameni din toate straturile sociale, urmărind ca intervenţiile sale să producă o schimbare în spaţiul public.

Josef Trattner pune întotdeauna în legătură o problematică socială cu forma, culoarea și materialul lucrărilor sale.

Este considerat părintele spiritual al renumitelor „Enzis”, băncile-canapele publice colorate de la Museumsquartier (Cartierul Muzeelor din Viena) ce au dobândit faimă internațională, fiind replicate în câteva mari orașe europene.

Cine este Peter Sragher

Născut în 1960 la București, Peter Sragher este autorul a mai multor volume de poezie, apărute în țară și în străinătate.

ADVERTISING

Este președinte al „Filialei Bucureşti – traduceri literare” și membru al Consiliului și Comitetului director al Uniunii Scriitorilor din România și al Grazer Autorinnen- und Autorenversammlung – Austria.

Este coordonator al unicei reviste lunare online specializate de traducere literară din România - „Revista de traduceri literare” (www.fitralit.ro/revista) și al ”Colocviilor de traduceri literare”.

Cine este Ivan Hristov

Deținător al unor prestigioase premii internaționale de poezie, Ivan Hristov (născut în 1978) este unul dintre cei mai traduși poeți bulgari, creațiile sale apărând în 12 limbi străine (inclusiv în limba română - „Bdin, urmat de Poeme Americane”, Casa de editură Max Blecher, 2016).

Artist polivalent, Ivan Hristov este nu numai un reprezentant de marcă ai poeziei bulgare de la începutul secolului XXI, ci și un pasionat flautist de înalt nivel, care-și transformă lecturile publice în adevărate performance-uri.

În prezent, este cercetător în cadrul Institutului pentru literatură al Academiei bulgare de Știință.

10 ani de la lansarea de către CE a  Strategiei pentru regiunea Dunării

În luna decembrie a acestui an se vor marca 10 ani de la lansarea de către Comisia Europeană a Strategiei pentru regiunea Dunării, al cărei scop este protecția durabilă a mediului şi creşterea prosperităţii prin relaţii si o cooperare mai strânse între cele 14 state participante, în beneficiul celor 120 de milioane de locuitori ai zonei cuprinse între Ulm și Sulina.

În data de 23 septembrie, Forumul Cultural Austriac București și Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României organizează o conferinţă ştiinţifică, în limba engleză, cu titlul „Minorities as treasure of the Danube Region”, ce va fi difuzată online ulterior.

Mai multe despre expoziția „Josef Trattner’s Danube Sofa Journey @Cărtureşti Carusel” din spaţiul 1.5/Carusel (curatoriat de Alex Ion Radu) - https://bit.ly/JosefTrattnerBucharest

Informaţii pe Facebook:

Parteneri media – Radio România Cultural, Agenţia Rador, Observator Cultural, TVR (Emisiunile în limba germană), Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Radio Bukarest, Zile şi Nopţi, Bookhub, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, SpotMedia.ro, Munteanu recomandă, Verbs describe us, Urban Things

Credit foto – © Josef Trattner, Landessammlungen Niederösterreich


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇