Dunărea: fluviul care ascunde taine nebănuite

Dunărea: fluviul care ascunde taine nebănuite
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă faci analogie între un om în vârstă care ascunde o mulțime de gânduri și experiențe de viață cu fluviul care străbate o mulțime de țări și ajută atât de mult la transportul persoanelor și al mărfurilor, vei avea surprinderea să constați o serie de asemănări. Este foarte interesant că România se bucură de prezența acestei mari ape curgătoare pe teritoriul ei și folosește în mod eficient fiecare oportunitate. Dacă vrei să afli detalii despre Dunăre, de unde izvorăște, câte țări străbate și unde se varsă vei descoperi în continuare informații interesante și utile.

1. Dunărea - fluviul care deschide noi orizonturi internaționale 

Fluviul Dunărea este al doilea ca mărime din Europa și are o lungime de 2852 Km sau 3019 Km, în funcție de punctul de pornire (după Volga care are o lungime de 3690 Km). De ce sunt acceptate ambele valori? Este simplu: Dunărea ia naștere din confluența a două râuri care izvorăsc din Munții Pădurea Neagră din Germania. Cele două râuri se numesc Breg și Brigach și se intersectează la Donaueschingen de unde ia naștere fluviul Dunărea. De aceea se poate considera lungimea calculată de la punctul de întâlnire (Donaueschingen) al celor două râuri sau la izvorul unuia din ele (Breg).  Lunga și aventuroasa călătorie se finalizează la Marea Neagră din România. Este foarte interesant faptul că Dunărea curge de la vest la est, comparativ cu alte fluvii care au cursul de la nord la sud.

La început se numea Istros, mai târziu a luat numele Hyster și, în cele din urmă, Danubius sau „Zeul Fluviilor”. 

ADVERTISING

Prin câte țări trece Dunărea? Iată tot ce trebuie să știi!

În lunga sa călătorie în care traversează 10 țări Dunărea ajunge chiar și în 4 capitale.europene. La vărsarea în Marea Neagră se formează Delta Dunării care este declarată rezervație a biosferei, inclusă în Patrimoniul Mondial Unesco.

Prin ce țări trece Dunărea?

În lungul său drum de la izvor până la vărsare în Marea Neagră dunărea străbate următoarele 10 țări:

  1. Germania- orașul Sigmaringen, orașul Ulm, orașul Regensburg, orașul Passau;
  2. Austria- orașul Linz, orașul Krems, Viena (prima capitală- capitala Austriei);
  3. Slovacia- Bratislava (a doua capitală- capitala Slovaciei), pe lângă Castelul Dunărea din Bratislava;
  4. Ungaria- Budapesta (a treia capitală- capitala Ungariei), pe lângă Parlamentul Ungariei, Podul cu lanțuri din Budapesta;
  5. Croația- orașul Vukovar;
  6. Serbia- orașul Novi Sad, Belgrad (a patra capitală și ultima- capitala Serbiei);
  7. România- satul Baziaș din comuna Socol care se află în Caraș Severin, Cazanele Dunării unde se află Statuia lui Decebal sculptată în stâncă (de circa 55 de metri înălțime), orașul port Drobeta Turnu Severin, orașul Orșova, Porțile de Fier I, Porțile de Fier II care adăpostesc Hidrocentrala, Portul Brăila, orașul Galați, faleza Dunării din Galați, Portul Tulcea, orașul Sulina unde se apropie de finalul călătoriei prin formarea brațelor de vărsare în Marea Neagră, Chilia Veche, Lunca Dunării unde se formează Delta Dunării, Farul vechi din Sulina și Gura Portiței (locul unde se întâlnește Dunărea cu Marea Neagră și unde se varsă);
  8. Bulgaria- granița cu orașele Vidin și Ruse;
  9. Republica Moldova are aproximativ 500 de metri ieșire la Dunăre- Portul Giurgiulești;
  10. Ucraina- Portul Ismail, Chilia Nouă (despărțită de Chilia Veche din România prin Dunăre), Vâlcov.
ADVERTISING

Acum, că ai aflat câte țări străbate Dunărea, trebui să știi că Dunărea reprezintă hotar între România și următoarele țări: Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.

Unde se varsă Dunărea? 

Fluviul Dunărea se varsă în Marea Neagră pe teritoriul României, pe la Gura Portiței, prin cele trei mari brațe care formează Delta Dunării. 

Prin câte capitale trece Dunărea?

Dunărea străbate, în lungul său drum prin Europa, patru capitale. Bătrânul Danubiu onorează cu prezența sa aceste capitale, creează o mulțime de puncte de atracție turistică și nu numai.

Prin ce capitale trece Dunărea?

  1. Viena- capitala Austriei;
  2. Bratislava- capitala Slovaciei;
  3. Budapesta- capitala Ungariei;
  4. Belgrad- capitala Serbiei.

După ce ai descoperit pe unde trece Dunărea este important să afli despre numeroasele avantaje pe care le oferă existența acesteia deoarece se poate spune că influențează în mod favorabil sau salvează viețile a mai mult de 81 milioane de oameni din Europa și nu numai.

Din aceste motive s-a stabilit Ziua Dunării pe 29 iunie și aceasta este marcată în toate țările străbătute de Dunăre.

Avantaje oferite de Dunăre:

  • Reprezintă sursa principală de apă potabilă;
  • Furnizează apă pentru irigații în agricultură;
  • Furnizează hrană oamenilor, animalelor, păsărilor; 
  • Reprezintă o semnificativă rută de transport naval;
  • Este o sursă de recreere pentru turiști, locuitori sau oamenii care tranzitează țara respectivă.

Este foarte important de știut că Dunărea stabilizează clima, ajută la diminuarea sau combaterea poluării, produce sol care ajută la prevenirea inundațiilor.

Acolo unde cursul sau dinamica naturală a Dunării sunt afectate prin transformarea terenului de luncă în teren agricol sau devierea cursului din cauza dorinței de a obține beneficii s-a petrecut contrariul la scurt timp (în câțiva ani). Astfel, terenurile care s-au cultivat în luncă au devenit sterpe, locurile unde s-a deviat cursul Dunării prezintă riscuri de inundații pentru locuitorii care au case prin preajmă.

ADVERTISING

Vestea bună este că există organisme internaționale care luptă împotriva distrugerii rezervațiilor naturale, distrugerii ecosistemelor pentru menținerea cursului sau habitatului natural al Dunării, păstrarea comunității de pescari din aceste zone tradiționale. Astfel, mass media trage permanent semnale de alarmă cu privire la aceste aspecte nedorite.

Dacă vrei să susții cu maximă responsabilitate jurnalismul și să fii la curent cu știri corecte, vei descoperi la spotmedia.ro tot ce te interesează. Dintre cele 6 sfaturi practice prin care poți proteja mediul se enumeră:

  • Refolosirea și reciclarea ambalajelor, fără a fi aruncate pe malul sau pe cursul apei;
  • Compostarea deșeurilor menajere, fără a fi aruncate la întâmplare în locurile de picnic;
  • Implicarea care face diferența în activitățile de voluntariat pentru protejarea rezervațiilor naturale.

Este important de știut că Delta Dunării este declarată rezervație a biosferei și de aceea se vor avea în vedere toate aspectele care privesc menținerea habitatului natural, păstrarea ecosistemelor și respectarea normelor sau măsurilor de conservare a biosferei.

2. De unde izvorăște Dunărea și unde se varsă - informații utile

În mitologie se consideră că Dunărea sau Istros este unul din cei douăzeci și cinci de copii ai zeiței Tetis care este soția zeului Oceanus. Se spune că eroii greci au călătorit pe Dunăre de la Pontul Euxin care reprezintă Marea Neagră până la izvoare și s-au întors până la Marea Adriatică, ceea ce este practic imposibil. 

Alături de râul european Pad care curge de la vest la est, Dunărea călătorește 2852 Km de la izvor până la vărsare în Marea Neagră.

Din ce țară izvorăște Dunărea?

Cele două râuri (Breg și Brigach) care formează fluviul Dunărea izvorăsc din Munții Pădurea Neagră care se află în Germania. Dunărea străbate zece țări (Austria, Germania, Slovacia, Croația, Ungaria, Bulgaria, România, Serbia, Republica Moldova și Ucraina) și formează un bazin hidrografic în alte nouă țări: Italia, Polonia, Elveția, Cehia, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania și Kosovo.

Pe tot parcursul său, se consideră „Kilometrul zero” al Dunării pe malul Mării Negre, la Farul din orașul Sulina. 

Cei mai importanți afluenți ai Dunării care contribuie la mărirea semnificativă a debitului de la izvor până la vărsare sunt râuri precum: Iller, Lech, Naab, Isar, Inn, Traun, Kamp, Tisa, Sava, Timiș, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut. 

Unde se varsă Dunărea în Marea Neagră?

Este important să știi că înainte de a se vărsa în Marea Neagră de pe teritoriul românesc Dunărea formează o deltă din depuneri de aluviuni, mâl și nisip. Cele trei brațe importante ale Dunării sunt: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe pe care se poate trece cu nave de mare tonaj. În Delta Dunării se formează aria protejată cu aspect tropical, în special în Pădurea Letea care este din anul 1991 inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Din anul 1984, de când a fost inaugurat Canalul Dunăre- Marea Neagră, traseul dintre Cernavodă și Marea Neagră s-a redus cu 400 Km și se practică transportul naval. Așadar, Dunărea se varsă în Marea Neagră pe la Gura Portiței. În schimb, canalul Bâstroe din Ucraina prezintă unele riscuri care pot avea repercusiuni asupra mediului.

Câte capitale străbate Dunărea:

  1. Capitala Austriei- Viena;
  2. Capitala Slovaciei- Bratislava;
  3. Capitala Ungariei- Budapesta;
  4. Capitala Serbiei- Belgrad.

Prin urmare, Dunărea străbate patru capitale din cele zece țări prin care trece. 

Ce țări străbate Dunărea:

  1. Germania
  2. Austria
  3. Slovacia
  4. Ungaria
  5. Croația
  6. Serbia
  7. Bulgaria
  8. România
  9. Republica Moldova
  10. Ucraina.

Dunărea izvorăște din Germania, prin confluența râurilor Breg și Brigach care au matca în Munții Pădurea Neagră.

Din lungimea sa totală de 2852 Km Dunărea reprezintă graniță pe circa 37 %, adică pe 1.070,9 Km.

Este important să știi că o treime (1075 Km) din lungimea sa totală Dunărea străbate România. 

Acum, că ai aflat de unde izvorăște Dunărea și unde se varsă, vei descoperi informații mai puțin cunoscute despre acest bătrân fluviu. 

Ce adâncime are Dunărea?

În zona Cazanelor din Defileul Dunării s-au măsurat adâncimi maxime de 75 de metri la trecerea sa prin Munții Carpați. Cazanele Mari se încadrează între Masivul Ciucaru Mare din România și Veliki Strbac din Serbia. 

3. Brațele Dunării până la Marea Neagră și zona protejată din România - detalii inedite

Munții Banatului sunt delimitați în sud-vest de Dunăre care traversează Defileul Porțile de Fier. După ce trec de orașele Brăila și Galați Dunărea se împarte în trei mari brațe. Astfel, se formează o deltă care se termină în Marea Neagră. În această deltă se găsesc orașele port Tulcea și Sulina.

De unde izvorăște Dunărea până la brațele fluviului Dunărea (Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe) aceasta străbate 10 țări și 4 capitale, însă privilegiul poate fi considerat al României. Astfel, locul unde se întâlnește Dunărea cu Marea Neagră este Gura Portiței din țara noastră.  Cele trei mari brațe sunt navigabile în Dunărea cu adâncime suficient de mare pentru a permite aceasta (maxim 50 de metri) . 

Delta Dunării este rezervație a biosferei- unica din lume cu cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob.

În Delta Dunării se găsește cea mai mare și mai veche colonie de pelicani din Europa.

Aici se întâlnesc diferite specii de păsări precum: cormorani, pescăruși, egreta mare, buha, barza, cocorii, lopătarii și multe altele. 

Dintre animale se enumeră: pisica sălbatică, ratonul câine, jderul, nevăstuica, viezurele, popândăul, dihorul, nurca și multe altele.

Se găsesc aici amfibieni și reptile, precum: șarpele lui Esculap, șarpele de apă, gușterul, șopârla, broasca țestoasă dobrogeană de uscat, broasca țestoasă de baltă europeană și multe alte specii.

Pescuitul este frecvent practicat datorită oportunităților oferite de Dunăre. Găsești aici diferite specii de pești, precum: caras, scrumbie, crap, Roșioară, știucă, somn.

Din flora găsită de-a lungul dunării se evidențiază: arinul alb, plopul alb, frasinul, ulmul, stejarul și plante acvatice rare precum: roata de apă, otrățelul, nufărul și multe alte specii.

Cum se utilizează apa și terenul din preajma Dunării?

  • Obținerea apei potabile pentru aproximativ 10 milioane de oameni;
  • Obținerea energiei hidraulice (la Porțile de Fier este cea mai mare centrală hidroelectrică din Europa, construită de către Iugoslavia și România în anul 1972);
  • Obținerea energiei nucleare (la Cernavodă din  România și Kozlodui din Bulgaria);
  • Realizarea navigației în scop comercial (se transportă foarte multe mărfuri) sau turistic. Comisia Internațională a Dunării este organismul care verifică și monitorizează respectarea regulilor și legislației în vigoare cu privire la transportul pe Dunăre în condiții de pace;
  • Practicarea pescuitului cu scop comercial sau ca sursă de hrană a populației autohtone;
  • Practicarea viticulturii în zonele de luncă;
  • Practicarea turismului pentru a fi admirate frumusețile sau minunățiile oferite de natură.

Din Defileul Dunării, unde începe lungul șir al atracțiilor naturale și culturale, Lunca Dunării nu dezamăgește. Lucrările de îndiguire, desecările, distrugerea lacurilor pot genera efecte nedorite precum inundațiile, deși se obține foarte mult pește.

În concluzie, proiectele de reconstrucție în domeniul ecologic și implicarea tuturor persoanelor care doresc conservarea habitatului natural concomitent cu respectarea legislației în vigoare în vreme de pace mențin „Dunărea albastră” și ariile protejate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇