Doina românească răsună în acest weekend în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București, cu o zi plină de concerte și ateliere gratuite pentru toate vârstele, pe 7 septembrie.
În cadrul activităților, cei mici vor putea afla care sunt tradițiile după care se ghidau străbunii lor și care erau poveștile transmise din generație în generație, dintr-o perspectivă accesibilă și interactivă, cu jocuri și exerciții adecvate vârstelor lor, menite să le dezvolte imaginația și creativitatea.
Atelierul „Teatru Labirint”, de asemenea, propune un exercițiu prelungit de mindfulness în timpul căruia cei mari își vor suspenda temporar simțul vizual (având ochii acoperiți) pentru a percepe și a se conecta cu spațiul prin toate celelalte simțuri.
Cei care aleg să-și petreacă primul weekend de toamnă la Grădina Botanică se vor putea bucura și de un atelier de meșteșug tradițional românesc „Șezătoarea de cusut Vatra Satului”, descoperind cum se coase o cămașă tradițională, dar și de ateliere de ceramică.
”Suntem niște simpli călători, avizi de descoperire și explorare a tot ce presupune frumosul care ne-a fost dăruit, viața”, se descriu Ioana-Diana Bogdan-Teașcă și Eusebiu Bogdan – Fondatori “Asociația FRUI VITA- Bucura-te de viață”, pentru spotmedia.ro
După trei ani petrecuți într-o experiență profesională pe meleaguri îndepărtate, pe continentul african, într-o cultură la pol opus de a noastră, s-au reîntors cu dorul de țară, de rădăcinile noastre și de a transmite mai departe către tineri ceea ce ne-a fost lăsat ca moștenire.
„Îndreptarea atenției către valorile culturale ale României a existat dintotdeauna, doar că nu am deținut într-o formă sau alta posibilitatea de a o exprima printr-un mod oficial, către un număr mai mare de alți exploratori. Acum prin “Asociația FRUI VITA- Bucura-te de viață” avem posibilitatea că în sfârșit să împărtășim și să descoperim împreună cu cei ce ni se alătură pas cu pas, bogățiile culturale ale României”, spun cei doi tineri.
Cum s-a născut proiectul Dor de Doină
”Dor de Doină s-a născut de la prețioasă noastră Doina, patrimoniu cultural imaterial UNESCO, despre care, iți spun cu țoată sinceritatea că daca mă întrebai chiar și pe mine în urma cu ceva ani “ce este?” ți-aș fi răspuns destul de rece că este o specie a genului liric, așa cum am învățat în scoala generală”, recunoaște Ioana.
„Am început să aflu eu personal ce este Doina de fapt, cum a ajuns Patrimoniu cultural imaterial UNESCO, și descoperind am spus “Bun, cum află tinerii de astăzi despre Doină? Cum e transpusă această informație lor? Cum ajung ei să cunoască valorile culturale românești? Este la îndemână informația pentru ei în era digitală? E generația Z la un click distanță pentru toate acestea?” Aici a început o întreagă dezbatere cu o echipă minunată și cu un DOR de noi, de rădăcinile noastre, de ceea ce suntem și de unde am plecat, așa a luat naștere Dor de Doină”, spune ea.
Manual online de Doina
Pentru a se face mai bine înțeleși, cei doi alături de echipa lor au creat inclusiv un manual numit „Dor de doină” pe care în 2024 vor să-l traducă și în limba engleză, ca doina românească să poată ajunge cât mai departe, peste hotare.
„Manualul digital este forma electronică în care am adunat informația esențială și bineînțeles specializată cu ajutorul susținerii doamnei Acad. Sabina Ispas, Director al Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” care ne-a pus la dispoziție toată documentația necesară din care să extragem informația într-o formă de adresare către generația actuală”, spune fondatoarea.
„Am creat un conținut adaptat erei digitale cu poze din Arhiva Națională a Muzeului Național al Țăranului Român”, explică ea.
”Pe aceasta cale vreau să mulțumesc celor două instituții care au avut deschiderea să șusțină această temă. Am petrecut momente frumoase în biblioteca Institutului de Etnografie și Folclor și în Arhiva Muzeului Național al Țăranului Român cu persoane minunate și talentate. Vă recomand oricând aveți posibilitatea să faceți vizite în aceste instituții, care au atâtea de oferit”, spune Ioana.
”După ediția de anul trecut, în urma întrebărilor primite de la participanți referitoare la o variantă în engleză a manualului am zis de ce să nu ajungă informația despre Doină, patrimoniul nostru UNESCO și peste hotare. Astfel am hotărât să traducem acest conținut în limba engleză și bineînțeles că planul nu se oprește aici, ci vă avea continuitate atât în acest proiect cât și în următorul”, adaugă ea.
Proiectul, sprijinit de Ministerului Culturii
„Răspunsul Ministerul Culturii la cererea noastră de aplicare pentru ce-a de-a doua ediție a venit cu un suflu de ușurare după ceva încercări și o perioadă grea de autofinanțare. A fost și o bucurie că, iată, se poate, și suntem într-adevăr susținuți într-o perioada incertă. Suntem recunoscători pentru decizia ca acest proiect să meargă mai departe, o mare bucurie a fost pentru noi când am primit confirmarea.
Această șansă a fost oportunitatea noastră de a vedea deschiderea Ministerul Culturii, ne-a arătat că se poate cu foarte mult profesionalism, promptitudine și implicare”, spune Eusebiu.
Cu Dor de Doină peste hotare
„Ne dorim ca proiectul să treacă granițele și Doina să răsune și peste hotare”, spun Ioana și Eusebiu.
Și are toate șansele, judecând după evoluția proiectului, de la un miniconcert și o expoziție în 2023 la Doina pusă în prim plan cu influențe de la jazz la hip hop și electro în 2024, pentru că participanții vor avea ocazia să celebreze doina românească într-un melanj unic alături de artiști precum Maria Casandra Hauși și Sorin Romanescu, care vor aduce în prim plan magia doinei prin proiectul NOD (New Old Doina) și ARGATU, artist ce revine pe scena Dor de Doină cu interpretarea sa prin care păstrează vie moștenirea muzicală autentică a României.