Detaliile care fac diferența. Ce înseamnă un vin de calitate și cum îl alegi?

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Foto: pexels

Vinul este o băutură bogată în arome, care oferă o experiență gustativă unică. Oamenii au construit tradiții și obiceiuri de producție, depozitare și consum care formează o cultură specifică. Vinul este prezent în artă, literatură și în ritualurile religioase, ceea ce demonstrează cât de important este pentru noi.

Când vrei să cumperi o sticlă de vin nu te gândești la aceste aspecte, ci dacă în interiorul ei se găsește o băutură de calitate, care să se potrivească cu preparatele servite. Dar cum identifici un vin bun în multitudinea de produse vinicole de pe piață? Descoperă în continuare care sunt caracteristicile unui vin de calitate și cum să îl alegi. 

ADVERTISING

Ce caracterizează un vin bun?

Principalii factori care determină calitatea vinului sunt modalitatea de cultivare și procedeele de vinificație. În ce privește viticultura, cu cât aceasta se realizează mai natural, cu atât vinul are calități nutritive mai bune. Este important ca strugurii să fie copți bine și neafectați de boli. Transportul lor rapid la vinărie limitează oxidarea și astfel ajută la obținerea unui produs final de calitate. Cantitatea de struguri obținută influențează, de asemenea, calitatea vinului. De cele mai multe ori, o producție mai redusă oferă struguri cu un conținut mai mare de zahăr, care este necesar pentru un vin bun.

ADVERTISING

În ce privește vinificarea, folosirea de cât mai puține procedee chimice și de alte ingrediente este în beneficiul calității vinului. Diferența o face și controlul bun al fermentării, temperaturii și al efectelor aerului. 

Cum alegi un vin de calitate?

Îndreaptă-te spre un magazin specializat

Găsim vinuri în orice magazin, dar pentru a ne bucura de o sticlă de calitate este bine să cumpărăm din magazine specializate sau crame. Motivul constă în condițiile de păstrare. În magazine generale băutura stă la temperaturi prea mari sau în variații de temperatură care o afectează. Același efect îl are și lumina intensă.

ADVERTISING

Pentru a-și păstra calitățile, vinul trebuie păstrat la temperatură redusă și constantă și trebuie ferit de lumină. Avantajul unul magazin specializat sau a unei crame constă și în pregătirea personalului. Acesta te poate sfătui ce vinuri să alegi pentru un anumit eveniment, în funcție de specificul acestuia și meniul ales. 

Analizează eticheta

Eticheta nu are doar rol de înfrumusețare a sticlei, ci oferă și informații importante despre lichidul din interiorul ei. În Europa există mai multe sisteme de clasificare în funcție de calitate, dar cele mai multe țări împart vinul în următoarele categorii:

  • De masă
  • De țară/regional
  • Cu indicație geografică reglementată/ De calitate superioară
  • De origine controlată

Cel de masă este de calitate mai redusă, în timp ce vinul de origine controlată este cel mai bun. Alte informații care se regăsesc pe etichetă sunt tipul producției de struguri și prezența unor adaosuri. Cele mai bune vinuri se fac din struguri bio, cu un conținut minim de sulfiți și fără alte adaosuri. 

Verifică anul de producție

Calitatea producției de struguri variază de la un an la altul, iar dacă te documentezi înainte, vei ști care sunt soiurile care au fost bune într-un anumit an. Astfel, vei putea alege un vin mai bun. De asemenea, alege vinuri mai vechi. Deși un vin tânăr poate avea calități excepționale, acestea se cunosc cu adevărat abia după câțiva ani de stat în butoi. Cele mai bune vinuri sunt cele mai vechi de 4 ani, pentru că au timp să evolueze și să se rafineze astfel încât să devină vinuri premium

Recunoașterea unui vin de calitate ține de atenția la detalii și câteva cunoștințe de bază. Cu ajutorul informațiilor pe care ți le-am oferit, și tu poți alege un vin de calitate superioară.