Orice femeie își dorește un ten neted, cu un aspect omogen și lipsit de imperfecțiuni. Nu oricine are, însă, și norocul de a se putea mândri cu un astfel de ten. Acneea, punctele negre și petele pigmentare sunt doar câteva dintre problemele care pot apărea la nivelul tenului. Cu toate acestea, afecțiunile menționate pot fi prevenite și ameliorate cu o rutina adecvată de îngrijire a tenului.
În articolul de astăzi vom vorbi succint despre punctele negre, o problemă estetică comună. Cu siguranță te-ai confruntat cel puțin o dată cu punctele negre de pe nas sau în alte zone ale corpului. Dacă prezența punctelor negre reprezintă o problemă actuală cu care te confrunți, te invităm să descoperi în rândurile de mai jos principalele cauze ale punctelor negre, dar și cum poți scăpa rapid de ele, acasă, cu o rutină corespunzătoare!
Ce sunt punctele negre?
Punctele negre reprezintă o formă ușoară de acnee și au aspectul unor umflături mici, închise la culoare, vizibile la suprafața pielii. Acestea apar din cauza blocării porilor cu celule moarte și sebum. Chiar dacă punctele negre sunt adesea asociate cu murdăria, culoarea închisă a acestora nu are legătură cu praful și impuritățile. Explicația este că celulele moarte ale pielii reacționează cu oxigenul din mediu, atunci când porii sunt deschiși, ceea ce duce la modificarea culorii acestora în negru [1].
Care sunt cauzele punctelor negre?
Punctele negre au multiple cauze și apar în special la persoanele cu tenul gras, care folosesc produse de îngrijire uleioase sau care poartă machiaj zilnic. Există însă și alți factori care pot favoriza apariția acestor comedoane, dintre care menționăm:
- Hipersecreția de sebum, cauzată de schimbările sau dereglările hormonale, cel mai frecvent întâlnite în perioada pubertății, în cazul administrării contraceptivelor sau în perioada menstruației;
- Administrarea anumitor medicamente;
- Dezvoltarea bacteriilor Propionibacterium acnes la nivelul pielii;
- Consumul în exces al produselor lactate;
- Producția excesivă de celule ale pielii;
- Unele afecțiuni precum sindrom ovarelor polichistice, pe baza schimbărilor hormonale ce favorizează apariția punctelor negre;
- Transpirația, care favorizează blocarea porilor;
- Unele produse cosmetice, comedogenice;
- Stresul, căci un nivel ridicat de stres poate crea dezechilibre hormonale.
Cum poți scăpa de punctele negre acasă?
Deși poate părea dificil să scapi de această problemă, totul devine extrem de simplu dacă vei respecta câteva reguli simple de îngrijire a pielii și dacă vei folosi produsele de îngrijire potrivite. Iată cum poți scăpa de punctele negre chiar la tine acasă!
Curățarea tenului
Pentru a preveni acumularea sebumului, a celulelor moarte și a bacteriilor pe suprafața tenului, este important să-ți cureți tenul de două ori pe zi, dimineața și seara, dar și după activitățile sportive [2]. Măștile, exfolianții și alte tratamente pentru ten nu-și pot face efectul dacă tenul nu este curățat în prealabil. Alege un cleanser cu acid salicilic, cu efecte demonstrate asupra tenului cu tendință acneică și puncte negre.
Exfolierea tenului
Imediat după curățarea tenului se efectuează exfolierea acestuia. Exfolierea reprezintă, în esență, curățarea în profunzime a porilor. Optează pentru exfolianți chimici blânzi, care să conțină acizi AHA (alfa hidroxi acizi) sau BHA (beta hidroxi acizi). Acidul lactic, acidul salicilic sau acidul glicolic sunt astfel de acizi. Ține cont că produsele pe baza de acizi AHA sau BHA fac pielea mai vulnerabilă la soare, motiv pentru care nu trebuie să omiți aplicarea unei creme cu factor SPF.
Folosirea măștilor pentru puncte negre
Este important să-ți răsfeți tenul cel puțin de două ori pe săptămână, cu o mască de față pentru coșuri și puncte negre. Orientează-te spre măștile cu argilă sau măștile cu cărbune activ, căci acestea vor curăța în profunzime porii și au un efect detoxifiant puternic. De pildă, o mască cu cărbune de tip peel-off poate avea rezultate vizibile încă de la prima aplicare în ceea ce privește punctele negre.
Aplicarea unei creme cu retinoizi
La finalul rutine de îngrijire a tenului cu puncte negre, crema are rolul de a reface bariera hidrolipidică a pielii, protejând-o de factorii externi. Pielii cu puncte negre îi sunt recomandate cremele cu retinoizi, pentru ca acestea ajută la deblocarea porilor. Cu toate acestea, și retinoizii cresc vulnerabilitatea pielii la soare, motiv pentru care va trebui să aplici crema cu retinoizi seara sau să utilizezi protecție solară.
Acum cunoști toate armele secrete pentru a lupta împotriva punctelor negre. Ține cont de recomandările noastre, iar tenul tău se va bucura de un aspect neted și strălucitor, în timp ce punctele negre vor deveni doar o amintire neplăcută!
Referințe:
[1] “Blackheads: Facts, Causes, and Treatment.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/71615.
Published 27 July 2017. Accessed 21 Sep. 2022.
[2] Gallagher, Grace. “How to Get Rid of Blackheads on Nose: 8 Options, plus Prevention Tips.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/how-to-remove-blackheads-from-nose.
Published 13 Aug. 2019. Accessed 21 Sep. 2022.