Știai că poți face ceva să prelungești durata de viață a mașinii tale de spălat? Există trucuri, dar și câțiva pași simpli pe care-i poți urma pentru a te asigura că mașina ta de spălat are o viață de funcționare mai lungă. Îți spunem ce poți face, astfel încât să te bucuri de mașina de spălat o perioadă cât mai lungă de timp.
Mașina de spălat – cum poți să prelungești viața mașinii tale de spălat?
Indiferent de modelul de masina de spalat pe care-l ai, poți apela la câteva trucuri simple care au legătură cu întreținerea mașinii de spălat și grija pe care trebuie să i-o acorzi acesteia. Important nu este doar să alegi cea mai bună mașină de spălat, ci și să ai grijă de ea pentru a o putea folosi o perioadă cât mai îndelungată de timp.
Prelungirea vieții mașinii de spălat cu ajutorul oțetului alb
Pentru a putea prelungi durata de viață a mașinii de spălat, a evita defecțiunile și posibilele probleme și, mai presus de toate, a o face să funcționeze la capacitate maximă, va fi necesar să ai puțin mai multă grijă de mașina de spălat. Îți recomandăm să te ocupi de întreținerea ei și să te asiguri că faci asta cu regularitate.
Te poți folosi de un truc foarte simplu pentru a curăța mașina de spălat temeinic, astfel încât aceasta să funcționeze bine cât mai mult timp. Despre ce truc este vorba? După cum ți-ai putut da seama, despre un truc de întreținere care presupune să folosești oțet pentru curățare.
Pentru a te asigura că tamburul și părțile ascunse ale mașinii de spălat sunt curate și lipsite de mirosuri neplăcute, pornește pur și simplu un ciclu de spălare gol la 60 de grade și toarnă 250 ml de oțet și o lingură de bicarbonat în tambur. Pentru a te asigura că în interior rămâne un miros plăcut, nu strident de oțet, poți adăuga, dar nu e necesar, și câteva picături de ulei esențial de lavandă.
Alternativ, ai putea prepara o soluție cu 150 de grame de suc de lămâie dizolvat într-un litru de apă în loc de oțet. Această soluție poate fi folosită și pentru curățarea hubloului și a părților externe ale mașinii de spălat. Operațiunea trebuie efectuată cel puțin o dată pe lună pentru a te asigura că ai o mașină care funcționează la capacitate maximă.
O mașină de spălat curată, fără reziduuri, va fi mai eficientă, iar hainele nu vor mirosi niciodată urât după spălare, chiar dacă le uiți pentru câteva minute după finalizarea programului în cuva mașinii.
Prelungirea vieții mașinii de spălat prin întreținerea componentelor mașinii de spălat
Pe lângă curățarea temeinică, care se face o dată pe lună să zicem, mașina de spălat mai are nevoie și de-o întreținere constantă a componentelor sale. Din păcate, acest lucru ne scapă cel mai adesea, iar curățarea și îngrijirea componentelor mașinii de spălat este de multe ori neglijată și subestimată.
Pe sertarul pentru detergent se depun ușor reziduuri de săpun și alte produse, cum ar fi balsamul de rufe. Ce poți face în acest sens? Îți recomandăm să îl cureți, dacă poți, cel puțin o dată pe lună. Poți face asta foarte simplu, după ce l-ai luat din locul său special. Pune-l să stea timp de o oră în apă fierbinte și oțet alb, apoi freacă colțurile și părțile în care poți ajunge cu o periuță de dinți de care nu mai ai nevoie.
Filtrul trebuie verificat, de asemenea, periodic. Acesta se poate înfunda și poate provoca accidente neplăcute. Dacă este înfundat, trebuie deblocat manual și curățat și în acest caz cu apă și oțet, pentru a îndepărta depunerile de mizerie și a elimina problema mirosurilor neplăcute de la sursă.
Totuși, mirosurile neplăcute pot proveni și de la hublou și de la garnitura mașinii tale de spălat. Cauciucul din care sunt fabricate trebuie curățat în mod regulat pentru a elimina apa adunată în ciclurile de spălare. Aceasta poate duce la formarea de mucegai pe termen lung. Pentru o spălare temeinică, folosește doar o cană de oțet de mere simplu sau adaugă în acesta, pentru a evita mirosul înțepător, câteva picături dintr-un ulei esențial. Soluția aceasta este și antiseptic și fungicide extraordinar.
Pentru a preveni formarea mucegaiului în interiorul mașinii și a eliberarea mirosurile neplăcute, nu uita să pui hainele în tambur după ciclul de spălare. În plus, hubloul trebuie lăsat deschis după fiecare utilizare. Pentru curățarea periodică, un burete înmuiat în apă și oțet sau apă și lămâie trebuie folosit pentru curățarea interioară cel puțin o dată pe săptămână sau la fiecare două săptămâni.
Dacă garniturile sunt deosebit de murdare, poți încerca pentru curățare eficientă un alt mic truc, adică o pastă abrazivă făcută cu bicarbonat și câteva picături de apă.
Asigură-te că folosești mașina de spălat corect
Ce înseamnă să folosești masina de spalat haine corect? Poate părea banal, dar adevărata diferență între o mașină care rezistă ani buni și una care funcționează scurt timp de la achiziție depinde de utilizarea corectă a mașinii de spălat
În general, este bine să nu încarci mașina de spălat până la refuz, deoarece dacă există prea multe articole în tambur sau încarci pe jumătate, efortul incorect asupra tamburului ar putea deteriora componentele interne în timp.
Când pornești un ciclu de spălare, ia în considerare și cantitatea potrivită de detergent, urmând instrucțiunile producătorului și nu uita să ții cont și de duritatea apei. O cantitate mai mare de detergent, pe lângă faptul că înfundă componentele interne ale mașinii și lasă reziduuri enervante pe haine, are un impact mai mare asupra mediului, poluând mai mult.
Pentru a prelungi durata de viață a mașinii de spălat, alege, de asemenea, programul cel mai potrivit pentru hainele tale și nu alege temperaturi foarte ridicate. Cu excepția cazului în care este vorba de rufe foarte murdare, va fi suficient să alegi un ciclu de spălare la 40 de grade sau 60 de grade. Utilizarea constantă a temperaturilor ridicate, afectează în timp rezistența care permite apei să se încălzească. Aceasta se uzează, deci mai repede, indiferent de cât de modern este modelul de masina de spalat pe care-l ai.