Cum a devenit un fost poliţist din Suceava un fotograf apreciat de National Geographic

Radio Free Europe/Radio Liberty relatează povestea unui fost poliţist din Suceava devenit fotograf de viaţă sălbatică ale cărui portrete au fost incluse de National Geographic pe lista celor mai reuşite imagini cu animale din 2021.

Eduard Florin Niga şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie în timpul cursurilor urmate la academia de poliţie, pe la mijlocul anilor 1990. Mai târziu, când nu se afla în patrulare, obişnuia să le pună colegilor de la criminalistică tot felul de întrebări despre camerele lor de fotografiat.

ADVERTISING

Fostul poliţist a emigrat în cele din urmă în Marea Britanie, unde a trecut printr-o serie de experienţe în plan profesional, înainte de a deveni profesor de matematică şi de engleză.

Şi-a păstrat însă interesul pentru fotografie. A practicat o vreme fotografia de stradă şi câteva dintre imaginile sale au fost publicate National Geographic şi de Nikon.

În urmă cu trei sau patru ani, fiica sa l-a întrebat în timp ce se aflau în parc unde sunt ochii furnicilor şi aşa s-a născut tipul de fotografie pe care Niga îl numeşte „poză de cazier” pentru insecte.

ADVERTISING

În studioul său de macrofotografie de acasă cu multe funcţii create chiar de el, cu obiectivul microscopului ataşat, descoperă ochii insectelor, dar şi texurile şi culorile firelor minuscule de păr care nu sunt vizibile cu ochiul liber, spune Niga.

A revenit astfel la mai vechea sa fascinaţie pentru insecte, manifestată încă din copilărie, în timpul vacanţelor de vară petrecute la ţară, la bunici. A fost înţepat de-atâtea ori în timp ce urmărea bondari şi sirfide încât a ajuns să fie alergic la înţepăturile de albină, povesteşte Niga, într-un interviu acordat Radio Free Europe/Radio Liberty.

ADVERTISING

În prezent are o colecţie de aproximativ 40.000 de fotografii cu insecte, preferatele sale fiind furnicile.

Specimenele pe care le fotografiază îi sunt trimise de obicei prin poştă de la entomologi şi specialişti în mirmecologie, de peste tot din lume, sau le cumpără de la furnizori de insecte vii, ceea ce numeşte o “afacere foarte, foarte mare”.

Fotografiile sale cu insecte ca furnici şi cărăbuşi au început să fie remarcate şi apreciate de experţi şi de publicul larg deopotrivă pentru modul în care reuşesc să pună în valoare aceste specii ce trec de multe ori neobservate. National Geographic i-a inclus două portrete de furnici pe lista “celor mai bune fotografii de animale din 2021”, iar anul acesta a fost publicată o carte cu fotografiile sale, Ants: Workers Of The World.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇