Cramele Recaș deschid porțile expoziției interactive „Bufetul simțurilor” în Timișoara

Cramele Recaș deschid porțile expoziției interactive „Bufetul simțurilor” în Timișoara
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cramele Recaș, partener principal al proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023, continuă inițiativele pentru susținerea culturii, turismului și promovării vinului românesc prin lansarea „Bufetului Simțurilor: o expoziție interactivă a elementelor care definesc experiența degustării vinului, prin folosirea simțurilor vizual, olfactiv și „gustativ”. 

Parcursul proiectului, de la stadiul de idee la cel de implementare, a fost realizat de Narcis Georgiu, reprezentant al celei de-a doua generații de acționari de la Cramele Recaș, cu o vastă experiență de sommelier, certificată prin distincțiile obținute în Franța, la Paris, dar și în Statele Unite ale Americii.  

ADVERTISING

„Vinul e artă, e poveste, e îmbinarea ideală dintre muncă și pasiune transformate într-un adevărat stil de viață. Fiecare degustare ne poartă gusturile și emoțiile prin experiențe unice, ce ne ajută să descoperim atât vinul, cât și pe noi înșine. De la această premisă am pornit în momentul în care am gândit conceptul Bufetului Simțurilor. Mi-am dorit să creez un spațiu care să aducă împreună comunitatea pasionaților de vin și să-i inițieze în arta degustării, prin folosirea potențialului simțurilor noastre în scopul detectării corecte a elementelor aromatice și  structurale ale vinului. În cadrul acestui atelier, vom descoperi 24 de arome ce se pot regăsi în vin, culorile și textura acestuia, cât și posibilele defecte ce pot afecta experiența de degustare. Această incursiune în arta degustării îmbină în mod ideal perspectiva tehnică și organică a vinului cu cea emoțională, personală și senzorială, într-un spectacol explorativ unic pentru piața vinului din România.”, a declarat Narcis Georgiu.

ADVERTISING

„Bufetul Simțurilor” este un proiect derulat în premieră pentru Timișoara în incinta Cazarmei U, una dintre clădirile cu importanță istorică și culturală aparte din zona Banatului, restaurată recent și transformată în spațiu expozițional de 10.000 de mp., cu ocazia Timișoara 2023. Expoziția este deschisă publicului până la data de 30 noiembrie 2023. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la ora 13:00 la 20:00. 

Proiectul explorează experiența senzorială a degustării vinului prin oferirea posibilității participanților de a-și folosi simțul olfactiv pentru a descoperi aromele vinului roșu, alb și roze, dar și a posibilelor defecte ce pot apărea în vin și ce trebuie recunoscute de consumator.  Textura vinului este reprezentată prin intermediul unor forme și materiale, iar întreaga paletă de culori a vinurilor lumii este reprezentată într-un mod inedit. Experiența senzorială este completată de explicațiile documentate imprimate pe zona centrală a mesei și un joc ce poate fi accesat prin codul QR, ce contorizează numărul aromelor corect identificate de fiecare vizitator în parte. 

ADVERTISING

Despre Cramele Recaș

Cramele Recaș ocupă primul loc pe piața vinurilor din România conform cifrei de afaceri, fiind, totodată, si cel mai mare exportator de vinuri îmbuteliate din România (responsabil pentru circa 55% din tot vinul local ce ajunge peste graniță). Producătorul are parteneriate in mai multe țări, printre care: Germania, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Statele Unite, Canada, dar şi Japonia, Coreea sau Malaezia. Producătorul bănățean exploatează o suprafață de aproximativ 1.200 de hectare de viță de vie situate în Recaș, beneficiind de o capacitate de producție și stocare de aprox. 32.000.000 de litri pe an. Vinificatorii Cramelor Recaș, Hartley Smithers (Australia) și Nora Iriarte (Spania), au fost incluși în anul 2020 în lista celor mai buni 100 de vinificatori de la nivel mondial, în urma clasamentului realizat de revista internațională de profil The Drinks Business. Producătorul acoperă o plajă mare de segmente de piață, de la entry level la premium și super-premium, impunând, de asemenea, o diversitate gustativă a gamelor, de la albe, seci, proaspete sau baricate, până la spumante și vinuri de desert.