Ce înseamnă „advantage play” și cum îl folosesc jucătorii profesioniști

Ce înseamnă „advantage play” și cum îl folosesc jucătorii profesioniști
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oare cum de unii jucători de cazino par să aibă mereu un as în mânecă și să iasă pe plus mult mai des decât alții? Poate ai văzut că unii dintre ei nu stau chiar la voia întâmplării și nu se bazează doar pe „norocul chior”. Și atunci te întrebi: există vreo șmecherie, vreo schemă pe care o știu doar „băieții deștepți”? Ei bine, unii jucători profi își zic simplu „advantage players”. Nu e un titlu oficial, dar e o etichetă care arată că tipii ăștia au descoperit tot felul de metode prin care să întoarcă șansele mai mult în favoarea lor.

Poate că deja te bate gândul că și tu ai putea găsi o cale să pui mâna pe un bonus fără depunere sau să profiți de greșelile casei, fără să-ți asumi cine știe ce riscuri. Cam despre asta e advantage play: să îți folosești creierul, să analizezi jocurile și să descoperi tactici prin care să reduci avantajul cazinoului. Dar atenție, nu vorbim de măgării sau de trișat. E vorba de strategii perfect legale, pe care unii le aplică inteligent, iar alții doar visează că ar putea să le stăpânească. Și dacă îți sună interesant, stai aproape, că am de gând să-ți explic cum funcționează toată treaba asta și de ce e tolerată, dar până la un punct, de cazinouri.

Strategii legale pentru a reduce avantajul cazinoului

Hai să o luăm pas cu pas. În primul rând, cazinoul are întotdeauna un edge, un avantaj matematic construit în fiecare joc. Fie că joci păcănele, blackjack sau ruletă, șansele sunt programate să fie puțin în favoarea casei. Dar asta nu înseamnă că tu n-ai cum să vii cu propriile tale șmecherii. Există oameni care și-au tocat toată viața prin săli de joc, studiind și exersând, până au ajuns să cunoască jocurile ca pe propriul buzunar.

Un exemplu bun e contorizarea cărților la blackjack, adică faimosul card counting. Aici nu trișezi și nu umbli cu cărți ascunse; doar îți antrenezi memoria să ții evidența cărților deja apărute. Dacă știi câte cărți mari (doamne, popi, ași) au ieșit și câte au rămas în pachet, poți să-ți dai seama când e momentul potrivit să mizezi mai mult. Cazinoul nu poate să te acuze de furt dacă te folosești doar de mintea ta, dar să nu te miri dacă încearcă să te elimine din sală atunci când văd că ești prea „deștept”. Legal, n-au un temei solid, pentru că nu încalci niciun regulament scris negru pe alb, dar casa își rezervă dreptul să refuze anumite persoane dacă le consideră „prea pricepute”.

Dacă ești un jucător care ține la confidențialitate și la demnitate, e clar că nu vrei să fii dat afară de bodyguarzi doar pentru că ai făcut prea mulți bani. Dar să știi că, dacă vrei să te joci cu un sistem de advantage play, ar fi bine să fii discret. Spre exemplu, unii jucători de blackjack nu se apucă să-și facă socotelile pe degete, la vedere, ci învață să calculeze mental ca un mic computer. Pe lângă asta, își schimbă constant mesele, se amestecă printre alți jucători și nu par genul care ar putea să memoreze aproape fiecare carte. În felul ăsta, cazinoul nu devine suspicios.

Tot în zona asta intră și așa-numitul shuffle tracking, adică să urmărești când se amestecă pachetul de cărți și să memorezi felul în care rămân grupate unele seturi. Îți ia timp și îți trebuie ceva antrenament până să stăpânești așa ceva, dar dacă ai răbdare, poți să capeți un avantaj și mai mare. Că doar de-aia se cheamă advantage play: nu e pentru oricine, dar nici nu e un mister de neînțeles dacă pui osul la treabă.

Și la păcănele există feluri de a-ți crește șansele, deși nu la fel de clare precum la jocurile cu cărți. Unii jucători mai experimentați stau și analizează ritmul în care apar combinații câștigătoare, caută aparatele mai vechi sau mai puțin folosite, în speranța că acestea au un jackpot aproape de „momentul potrivit”. Nu e ceva garantat, pentru că tot vorbim de randomizare. Dar există mulți care spun că preferă să joace la păcănele care n-au plătit de mult, pe teoria că „urmează să dea ceva mare”. E discutabil cât de științific e totul, dar iată cum unii încearcă mereu să găsească un unghi interesant din care să prindă casa pe picior greșit.

Mai există și tehnicile legate de bonusuri. Poate ai văzut online sau ai auzit prin sălile de joc de jucători care vânează ofertele. Uneori, cazinourile pun la bătaie anumite promoții, sperând să atragă amatori. Tu, dacă ești calculat, profiți din plin. De exemplu, dacă un cazino dă un bonus de bun venit cu cerințe decente de pariere, te poți folosi de el ca să-ți faci un bankroll, fără să riști la fel de mulți bani din buzunarul propriu. Dacă bonusul e și fără depunere, cu atât mai bine, însă astfel de oferte vin la pachet cu reguli stricte. Totuși, un jucător inteligent se uită peste tot „contractul” și vede unde poate să iasă pe plus fără să-și ia țeapă.

De ce unele tehnici sunt tolerate, iar altele interzise?

Acum poate te-ntrebi: „Băi, dacă tot pot să fac fazele astea și să ies pe plus, de ce nu le interzic direct cazinourile pe toate?” Ei bine, e cu dus și-ntors. Cazinourile nu vor să își alunge toți jucătorii și să rămână cu sălile goale. Știu că mulți dintre cei care încearcă scheme de advantage play nu sunt de fapt experți și se încurcă la un moment dat. Mai degrabă, cazinoul îi tolerează pe cei care fac contorizare de cărți sau alte strategii, atâta timp cât nu le pune în pericol masiv profitul.

Pe de altă parte, dacă devii prea bun și începi să încasezi sume mari, n-o să mai primești la fel de multă ospitalitate. Poate că n-o să vină un nene la tine să-ți spună „Ieși afară și lasă-ne în pace”, dar, pe șleau, îți vor da de înțeles că n-ai ce căuta acolo. E și un joc de imagine: dacă ar fi să-și recunoască deschis vulnerabilitățile, cazinoul ar părea slab, iar jucătorii s-ar simți încurajați să vină cu tot felul de scheme. Și cum ziceam, contorizarea cărților nu e ilegală, dar proprietatea e privată, deci casa își alege clienții.

Există totuși tehnici sau metode pe care cazinourile le consideră direct ilegale. Vorbim de trișat pe față, gen să ascunzi cărți, să manipulezi aparatele, să folosești softuri care modifică rezultatele la jocurile online. Alea clar sunt infracțiuni. Poți ajunge să te trezești cu poliția la ușă sau să ai un dosar penal. De-asta e important să înțelegi de la început că advantage play-ul e despre a folosi slăbiciunile sistemului, dar fără să-l încalci în mod direct și fără să recurgi la furt.

Concluzie

Până la urmă, advantage play înseamnă să-ți folosești mintea și să-ți șlefuiești tacticile până când devii un jucător de temut. Tu îți alegi calea: poate preferi jocurile de cărți, poate te pasionează păcănelele, ori ești genul care vânează promoții și bonusuri. Ideea e să fii conștient că totul implică timp, răbdare și, de ce nu, o doză de șiretenie.