Cascada Bigăr: Descoperă frumusețea naturii din România în starea ei pură

Cascada Bigăr: Descoperă frumusețea naturii din România în starea ei pură

Fără doar și poate, România se poate mândri cu unele dintre cele mai frumoase și diverse peisaje naturale din Europa, sau poate chiar și din întreaga lume. De la Delta Dunării și litoralul Mării Negre, până la lacuri glaciare și peșteri spectaculoase, există o multitudine de obiective turistice „clădite” de către forțele naturii pe care le poți explora în călătoria ta pe plaiurile autohtone.

Astăzi, te invităm să descoperi faimoasa Cascada Bigăr, din județul Caraș-Severin. Această cascadă naturală a impresionat o lume întreagă prin farmecul ei inconfundabil. Mai întâi îți vom oferi informații legate de locația acesteia și de cum poți ajunge la cascadă din diferite locații. Totodată, vei putea citi și despre alte obiective turistice din zonă care trebuie vizitate atunci când îți organizezi o vacanță la noi în țară.

1. Cascada Bigăr - caracteristici și legende fascinante

Situată în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița din Munții Aninei, Cascada Bigăr este una dintre cele mai frumoase și populare cascade din România. Anual, cascada este vizitată de sute de mii de turiști autohtoni sau din întreaga lume, care au auzit de acest obiectiv turistic inedit.

Cascada Bigăr a fost făcută și mai vizibilă cu ajutorul internetului. În urmă cu aproape 10 ani, site-ul de specialitate The World Geography a clasat Cascada Bigăr pe primul loc de pe lista celor mai speciale cascade din lume. Justificarea acestei poziții din clasament a constat în ceva ce se poate vedea cu ochiul liber: frumusețea naturală neatinsă. Decorul natural care împrejmuiește cascada și curgerile de apă line par a alcătui un adevărat peisaj de basm! Din acel moment, turiștii au început să vină în număr din ce în ce mai mari pentru a vedea chiar ei magia naturii din acea zonă.

ADVERTISING

Pentru a aprecia frumusețea acestui obiectiv turistic natural, trebuie să trecem în revistă câteva dintre caracteristicile acesteia. 

Atunci când ne gândim la o cascadă, cel mai probabil avem în minte imaginea impresionantei cascade Niagara, care desparte Statele Unite ale Americii de Canada. Cu toate acestea, Cascada Bigăr nu este renumită pentru înălțimea sa enormă, lățimea sa, sau pentru cantitatea de apă. Mai degrabă, unicitatea acesteia se poate observa în formațiunile sale speciale stâncoase, de clopot. Apa izvorâtă nu cade într-un unghi vertical, sau de la o înălțime prea mare ca în cazul Cascadei Cociu, aflată tot în județul Caraș Severin. Apa cascadei Bigăr cade de la o înălțime de 4 până la 5 metri, în comparație cu 120 de metri.

Această mică cascadă se prelinge armonios pe stânca a cărei formă amintește mai mult de o ciupercă sau o umbrelă. Apa Cascadei Bigăr vine de la Izbucul Bigăr, care provine dintr-o rețea subterană de ape întinsă pe o porțiune de câțiva kilometri. Izbucul mai apoi se varsă în râul Miniș, alunecând pe stâncile celebrei Cascade Bigăr. Coloanele de apă cristalină care se formează sunt un prilej deosebit pentru a fi observate de cei care vor să facă fotografii sau, de ce nu, de artiștii plastici care încearcă să capteze magia locului în operele lor de arta. 

Desigur, cel mai bun anotimp pentru a vedea cascada în toată frumusețea ei este primăvara. Totodată, și zilele de toamnă care au urmat unei perioade de ploi pot fi inspirate, întrucât debitul apei va fi mai mare.

Flora cascadei este foarte diversă și impresionantă din punct de vedere vizual. De-a lungul anilor, în șanțurile formate de către curgerile de ape au apărut diverse tipuri de plante, cum ar fi brândușa de toamnă, Mâna Maicii Domnului, stânjenelul de munte etc.. Mai mult, frunzișul și mușchiul care au crescut pe stânci le dau formațiunilor de roci o culoare verde foarte puternică. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fauna care se găsește în zona cascadei aparține de Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și este foarte diversificată. Poți găsi pe traseu diverse specii de pești, broaște, fluturi și mici rozătoare. 

Pe lângă frumusețea naturală pe care cascada Bigăr o are de oferit, turiștii vor mai fi încântați să descopere la fața locului panouri de informare pe care este scrisă „povestea” acelui loc. Legenda menționează că în urmă cu sute de ani, locuia în Valea Almajului o familie simplă de gospodari formată din soție și soț, însă care nu avea urmași. Cu toate acestea, femeia a visat într-o noapte o ursitoare care i-a spus că leacul pentru a avea o fiică este să bea apă din izvorul de sub stânca în formă de clopot. Cu toate acestea, viața fetei depindea de faptul că nu ar fi trebuit niciodată să se îndrăgostească.

În cele din urmă, femeia a mers la cascadă, a băut apa și peste 9 luni a dat naștere unei fetițe frumoase și sănătoase. Crescând, această fată fermeca pe oricine îi ieșea în cale, însă în inima ei se năștea o iubire imposibilă pentru tânărul pe nume Bigăr. Pentru a preveni finalul tragic, tatăl fetei a închis-o pe aceasta în grota formată de izvor. În acele momente, vrăjitoarea i-a spus fetei că îi poate transforma părul într-o cascadă, pe care se vor prelinge lacrimile acesteia, iar zgomotul cascadei îi va face pe cei care o iubesc să se întoarcă mereu la ea. Chiar dacă cei doi tineri - fata și Bigăr - nu vor putea fi împreună pe pâmânt, se spune că ei au renăscut într-o altă lume, numită „Tărâmul Regăsirii Dorului”.

Astfel, conform legendei impresionante, cascada poate reprezenta o mărturie a dragostei care se manifestă și în alte planuri decât cele umane. Astfel, chiar dacă existența omenească este efemeră, iubirea și frumusețea care se reflectă în natura înconjurătoare pot fi eterne.

ADVERTISING

2. Cascada Bigăr - locație și traseu

Din punct de vedere geografic, Cascada Bigăr este o cascadă situată pe hartă în partea de sud-vest a României, în județul Caraș-Severin, nu departe de râul Anina. Cascada este unul dintre punctele de atracție ale Parcului Național Cheile Nerei-Beușnita. Suprafața acestui parc natural de 176 de hectare este protejată prin legislația națională încă din anul 2000.

Dacă ești într-o călătorie cu mașina, poți pune următoarele coordonate pe GPS: Cascada Bigar, DN57B, Romania. 

Iată care sunt distanțele cascadei față de principalele orașe ale României:

Distanța față de Timișoara: 2.5 ore / 140 km

Distanța de la Brașov: 6 ore/ 460 km

Distanța de la București: 8 ore/ 600 km

Dacă pornești din Brașov, va trebui să treci prin orașele Făgăraș, Deva și Lugoj. Deoarece aceste orașe au și o mulțime de atracții turistice, ar putea merita să faci un mic popas. 

Totodată, dacă începi călătoria din orașele Brașov sau București, poate dura ceva timp până când vei ajunge la destinație, deoarece drumurile nu sunt în stare foarte bună. Potrivit Google Maps, ambele orașe sunt de cca. 470 km distanță, ceea ce va presupune mai mult de 6 ore de condus.

ATENȚIE! Există, de asemenea, un oraș numit Bigăr care nu se află în zonă, ci la o distanță de 2-3 ore de mers cu mașina de la cascadă. Așadar, dacă îți planifici călătoria cu Google Maps sau alt instrument cu GPS, asigură-te că alegi destinația potrivită. 

Odată ajuns la destinație, poți parca pe marginea drumului în fața intrării. Pe cealaltă parte a drumului, înainte de intrare, în fața porților sunt mai multe locuri de parcare unde nu se percepe taxă. Deoarece de obicei nu este aglomerat, veți găsi cu ușurință un loc.

Poți vizita cascada în orice moment al zilei (chiar dacă se recomandă prudență cu acest aspect) și nu există taxă de intrare. Cascada este deschisă în toate anotimpurile, chiar dacă debitul micului pârâu deseori îngheață iarna din cauza nivelului scăzut al apei. În plus, ar trebui să porți îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată atunci când o vizitezi în aceste condiții de vreme.

Explorarea cascadei și a împrejurimilor sale durează aproximativ o oră și jumătate. Cu toate acestea, poți prelungi acest lucru până la două ore și jumătate, dacă te oprești să faci poze sau pentru un mic popas.Cascada poate fi explorată din două părți, așa că o poți fotografia aproape la 360 de grade, putând în același timp să te relaxezi în zona din spatele cascadei.

În luna mai 2017, s-au finalizat lucrările de amenajare a zonei, ce au prevăzut crearea unui traseu pietonal între parcarea existentă şi intrarea în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, precum și amenajarea unui drum de acces de la intrarea în parc şi construcţia unei platforme care facilitează accesul la baza cascadei. Totodată, s-au amenajat unele cărări între cascadă şi izvor, și au fost create niște puncte de trecere către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei. 

3. Bigăr - cascada și împrejurimile care merită cu adevărat descoperite

În anul 2021, toate ziarele și site-urile de știri din România au relatat despre cum Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale. Chiar dacă acest lucru poate constitui o dezamăgire pentru unii vizitatori, merită să faci o mică excursie în acest loc întrucât frumusețea naturii este neschimbată și vei găsi cazare foarte ușor în apropierea Cascadei Bigăr.

Totodată, poți explora câteva dintre atracțiile naturale din jurul cascadei. În această zonă există câteva trasee de drumeții cu grade diferite de dificultate pe care îți poți testa și rezistența fizică. În apropiere, mai poți vizita Cheile Nerei, Morile de apă de la Rudăria, Cascada La Văioaga sau Grădina Zoologică Ion Crișan. Pentru a descoperi spiritul local, te mai poți opri la magazine sau tarabele producătorilor locali, care confecționează decorațiuni artizanale și țesături lucrate manual (ii, cojoace, covoare, prosoape, ciorapi etc.). Alte atracții cu iz spiritual ar fi Mănăstirea Călugăra și Mănăstirea Țara Almăjului.

Ne oprim pentru moment la Morile de apă din Rudăria. La sud-est de cascada Bigăr, pe drumul 57B, vei putea găsi satul Eftimie Murgu și cel mai mare parc de mori de apă din sud-estul Europei! Parcul are 22 de mori de apa în mărime naturală, fiind una dintre cele mai deosebite atracții din România.

Morile se întind pe o suprafață de 3 km lungime de-a lungul râului, majoritatea în afara orașului. Unele dintre ele sunt situate în fostul sat Rudăria, denumit în prezent Eftimie Murgu. Localnicii încă mai folosesc morile de apă pentru diverse activități. Acest obiectiv turistic are un site dedicat, de unde poți citi despre tradițiilor de sute de ani ale localnicilor din zonă.

Una dintre cele mai interesante experiențe de turism în România este să te plimbi cu trenuri de epocă. Linia de cale ferată Oravița- Anina este cea mai veche cale ferată din sud-estul Europei. Istoria ei este foarte impresionantă. În timpul Monarhiei Austro-Ungare, între 1863 și 1891, conducerea țării de la acea vreme a dezvoltat această zonă, pentru a asigura transportul cărbunelui din munți în celelalte părți ale imperiului.  În 1918, guvernul român a preluat controlul asupra liniei de cale ferată și de atunci a rămas funcțională pentru public.

Așadar, te poți urca într-un tren de epocă din 1914 de la stația Oravița, cumpărând în prealabil bilete de la CFR (un bilet pentru adult la clasa a II-a costă 24 de lei). Călătoria durează aproximativ 4 ore dus-întors pe secția Oravița-Anina. În acest timp, te poți bucura din plin de priveliștile naturale impresionante. Trenul trece pe lângă 10 viaducte și 14 tuneluri. Calea ferată parcurge 34 km printre păduri, văi și drumuri întortocheate.

Cascada Bigăr este situată la aproximativ 40 km de orașul Oravița. Se poate ajunge acolo pe drumul 57B, în aproximativ 45 de minute cu mașina personală, microbuz sau taxi.

Cascada Bigăr nu este departe de nici de Porțile de Fier și Cazanele Mari ale Dunării. La granița dintre România și Serbia, vei putea găsi una dintre cele mai interesante și mai vizitate secțiuni ale Dunării - Cazanele Dunării. Această strâmtoare desparte Munții Carpați de Munții Balcani. Locația despre care vorbim este renumită nu numai din acest motiv, ci și pentru că aici vei găsi defileul Porțile de Fier și o impresionantă natură ce o înconjoară.  

Cu latitudinile sale vaste, această parte a Dunării este o destinație cu adevărat captivantă pentru turiști de toate vârstele. Dacă plănuiești o excursie în Sud-Vestul României ai ales o destinație grozavă pentru a te relaxa, întrucât zona are multe de oferit pe lângă navigarea pe fluviu și vizitarea barajului. 

Așadar, cascada Bigăr este o destinație cu o istorie magică și o bogăție naturală impresionantă care te invită să le explorezi în călătoriile tale prin România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇