Captain Amazing-un ping-pong permanent într-o lume de personaje imaginare, pe 25 februarie la unteatru

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Captain-Amazing_Vanner-Collective-1

One-man show-ul Captain Amazing cu Liviu Romanescu, cea mai nouă producție a Vanner Collective, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, se vede din nou pe 25 februarie la unteatru.

Piesa de teatru a lui Alistair McDowall descrie viața unui om foarte obișnuit, care se confruntă cu problemele vieții într-un mod original, pretinzând că este un super-erou.

Regizorul Nicolae Constantin Tănase pune față în față în Captain Amazing două realități paralele, dar la fel de valide pentru personaj care, pe durata monologului său, face publicul părtaș la începerea unei povești de iubire, întemeierea unei familii dar și deteriorarea relației, nereușitele sale profesionale și stângăciile în relații, vulnerabilitatea și disperarea sa.

Liviu Romanescu aduce pe scena minimală de la unteatru o interpretare complexă, ce trece prin registrele amuzant, realist, dramatic, absurd, metamorfozându-se expresiv cu ajutorul expresivității și tehnologiei.

„Ca și grad de expunere, orice one-man show aduce o miză ridicată și exercită ceva presiune pe cel din față. Te poate bloca. Însă, atunci când găsești relaxarea, devine extrem de eliberator. Aleg să nu fiu singur acolo. Stau o oră și jumătate alături de cei din sală și echipa de la tehnic. Fără nici una din aceste părți nu am avea niciun spectacol.”, spune Liviu Romanescu.

ADVERTISING

„Captain Amazing”, este produs de Vanner Collective în parteneriat cu unteatru cu sprijinul Centrului de Tineret al Municipiului București. Spectacolul îl are în distribuție pe Liviu Romanescu, iar regia îi aparține lui Nicolae Constantin Tănase. Scenografia spectacolului este semnată de Tudor Prodan, universul sonor este creat de Adrian Piciorea, mișcarea scenică a fost coregrafiată de Teodora Velescu, iar light design-ul îi aparține lui Dragoș Mărgineanu. Spectacolul se bucură de montajul live al Ramonei Chistruga.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.

Nicolae Constantin Tănase - regie

Și-a început studiile la Şcoala de film şi televiziune a Academiei de Arte din Praga și a terminat Regie de Film în cadrul U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”. Scurtmetrajele sale au câștigat numeroase premii, printre care Cel mai bun scurt metraj românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Premiul pentru Tânără Speranță la Gala Premiilor Gopo și selecții în numeroase festivaluri internaționale. Lungmetrajul de debut Lumea e a mea (2015) a avut premiera în cadrul TIFF, unde a câștigat Premiul pentru cel mai bun debut. A fost premiat la festivalurile Karlovy Vary, ANONIMUL și Cottbus. Al doilea său film, Cap și Pajură, a intrat in cinematografe în 2019, după premiera mondială la Prague International Film Festival - FebioFest. 

ADVERTISING

Captain Amazing este cel de-al patrulea spectacol montat în teatru după Lungs de la Teatrul Act, Tot ce-i minunat în lume la Unteatru și Monster la Centrul de Teatru Educațional Replika. 

Liviu Romanescu - actor

Liviu Romanescu este actor, producător și trainer. Este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L.Caragiale’’ din București și al The Oxford School of Drama. Experiența lui în teatru include spectacole precum ,,LUNGS’’, de Duncan Macmillan (Teatrul ACT), ,,Biloxi Blues’’, de Neil Simon (Teatrul Național din București), ,,Monster’’, de Duncan Macmillan (Centrul de Teatru Educațional Replika), ,,Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.’’, de Sam Steiner, „Aici, Moscova” de Iulia Pespelova (unteatru). Este co-fondator al hubului artistic Româno-Britanic Vanner Collective, alături de care din 2015 organizează turnee naționale și campanii de informare prin intermediul spectacolelor de teatru, abordând subiecte precum sănătatea mentală, cenzura, empatia, fenomenul de bullying, masculinitatea toxică sau tema moștenirilor trasngeneraționale pe filiera mamă-fiică. 

ADVERTISING

Tudor Prodan - scenografie

A urmat cursuri în cadrul UAUIM din București, secția Design Interior, Arhitectura și Tehnologie și Arhitectura. Din 2009 profesează ca scenograf freelancer și visual artist atât în teatrul independent, cât și în cel de stat. Pe proiectele de scenografie a colaborat cu mai mulți regizori dintre care Radu Iacoban, Vlad Massaci, Florin Piersic Jr. Are la activ două expoziții de grafică ,"Borris Borsh" și "Introvert Pervert". A semnat visual-ul mai multor spectacole dintre care "In event of Moone disaster" (unteatru), "Viața si moartea lui Richard al doilea" (Teatrul Mic București), "Creștini" (Teatrul Regina Maria Oradea). A obținut două premii pentru cea mai bună scenografie, în cadrul Maratonului de teatru independent pentru spectacolul "Menajeria de sticla" (Point) si "Bad Talks" (unteatru) în cadrul Undercloud 2019.

Adrian Piciorea - compozitor univers sonor

Este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, București, Facultatea de Teatru, specializarea Arta actorului. La 14 ani și-a descoperit pasiunea pentru sound design. De atunci, nu s-a oprit din a învăța să compună muzică de unul singur. Datorită studiilor sale teatrale,  a reușit să pătrundă cu ușurință în viziunile de spectacol ale regizorilor cu care a colaborat. Unele dintre spectacolele pentru care a realizat muzica și sound design-ul sunt MEDEAs BOYs - regia Andrei Măjeri (Apollo111), FETE - regia Andreea Ciocîrlan (Teatrul Național “Marin Sorescu”), Las Meninas - regia Andrei Măjeri (Teatrul Național Maghiar de Stat din Cluj), The Last Raid of HumanKind - regia & coregrafia Daniel Dragomir, Verde Tăiat - regia Adina Lazăr (Pro Teatru).

Teodora Velescu - mișcare scenică

Este absolventă a programelor de licență (Creație coregrafică) și master (Coregrafie și Performanță în Dans) din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie. S-a specializat în dans clasic la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, iar din 2011 și până în prezent a colaborat cu instituții culturale de stat ca Opera Națională București, Teatrul Național București, Opera Comică pentru Copii și Centrul Național al Dansului București. A dansat în spectacole semnate de regizori și coregrafi precum Francisc Valkay, George Iancu, Vasily Medvedev, Simona Șomăcescu, Amalia Strinopoulou, Gigi Căciuleanu, Arcadie Rusu A participat la festivaluri naționale și internaționale, precum FNT, Undercloud, PlusDans 2017, International Fringe Fest (Israel), Altofest (Italia), Off Europa (Germania). Semnează coregrafia/mișcarea scenică a spectacolelor Brainstorm (r. George Lepădatu) și Captain Amazing (r. Nicolae Tănase).

Ramona Chistruga - montaj live

Este studentă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București la Facultatea de Film, specializarea Multimedia: sunet-montaj. Colaborează cu Itsy Bitsy pe transmisiuni live și este intern pe parte de Ambasadori la Festivalul Internațional de Filme pentru Adolescenți „SUPER”. A lucrat pe montaj la numeroase filme și documentare, printre care La Passion de L’Absurde, care a obținut premiul I la Filmes de poche organizat de Institutul Francez, Inexorabil, Eșecul, Love your body(documentar), NIMIC ÎMPĂRȚIT LA DOI ERPS (documentar). A montat numeroase videoclipuri și reclame. Este la cea de-a treia colaborare în teatru, după spectacolele Cu fiecare atingere vom renaște și Corp Fluid.///

Proiectul „Captain Amazing ” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este realizat în parteneriat cu Teatrul Unteatru, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, FITT - Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, FONTIS -  Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași, Atlas.

Sponsor telefoane mobile: POCO

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, IQads, Spotmedia, The Institute, CVLTARTES, Curatorialist, PRwave, Munteanu, SMARK.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.