Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival

Calea laptelui, de Dumitru Budrala, proiecție-eveniment la Astra Film Festival
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, care prezintă universul fascinant al transhumanței, va fi oferit publicului Astra Film Festival, în prezența personajelor principale, vineri seara, de la ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu. După proiecție, va urma tradiționalul dialog între public și Dumitru Budrala, la care vor participa Pătru, Petrică și Maria, personajele principale ale filmului. Discuția va fi moderată de Mihaela Miroiu. Detalii și bilete: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/film/calea-laptelui.

Filmul documentar „Calea Laptelui” arată secretele și provocările fabuloasei lumi a păstoritului transhumant, așa cum se desfășoară ea în secolul vitezei și al tehnologiei. A duce turme cu sute de oi de la șes la munte primăvara, și de la munte la șes în prag de iarnă poate părea astăzi anacronic, dar sunt oameni, câțiva, pentru care acesta este cel mai firesc stil de viață.

ADVERTISING

Gândiți-vă că păstorii din Transilvania ajungeau cu turmele lor  până în Bărăgan, în Dobrogea, chiar în Crimeea sau în Moravia. Transhumanța a fost unul dintre cele mai fascinante, mai spectaculoase și mai filozofice lucruri, iar Pătru, Petrică și Maria sunt personaje extraordinare, pe care mă bucur că am ocazia să vi le arăt”, a declarat regizorul Dumitru Budrala.

Filmul urmărește o familie de ciobani în care fiecare membru, de la mic la mare, participă după măsură: între adunatul fânului, mulsul și tunsul oilor, meșteșugul brânzei, curățenia, paza, fiecare are rolul său. Capul familiei este baci de-o viață, om dur, dintr-o bucată, care a avut partea lui de înfruntări cu urși sau lupi, dar care știe și a vorbi blând și tandru cu cei mai mici miei din stână. Are noroc: unul dintre fiii săi i-a moștenit pasiunea pentru oierit și va duce mai departe această tradiție. Pentru câte generații, însă, nu se știe: vremea și vremurile se schimbă și pare că transhumanța e din ce în ce mai puțin atrăgătoare pentru tinerii care sunt mai degrabă tentați de viața și obiceiurile moderne.

ADVERTISING

Tema transhumanței este bine reprezentată la ediția aniversară 30 de ani de Astra Film Festival, expoziția multimedia „Transhumanța”, din Piața Mare, fiind deja unul dintre punctele de atracție ale festivalului.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. 

ADVERTISING

Partener strategic: Ministerul Culturii

Sponsori: HBO Go, Martini, Cinelab, Materom Autohaus, Luthelo, CineGOLD, Promenada Mall, DPD România, Kulinarium, Sonne, Ordinul Arhitecților din România, filiala Sibiu-Vâlcea 

Partener de monitorizare: MediaTrust 

Parteneri media: Europa FM, TV5 Monde, Radio România Cultural, News.ro, G4media, Hotnews, Spotmedia, PressHub, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Sibiu independent, Sibiul azi, Hermannstädter Zeitung, Nine O`Clock, Scena9, Cinemagia, Cineuropa, Film New Europe, Observator cultural, Timpul, AaRC, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, Liternet, Capital Cultural, Revista Transilvania, Filmtett, Modern Times Review

Partener de comunicare: PiArt Vision