Ce bine ar fi să poți merge unde vrei, când vrei, nu? Dacă și tu visezi să-ți iei o autorulotă și să pleci prin lume, articolul acesta e pentru tine! Împreună trecem în revistă lucrurile de care trebuie să ții cont înainte să faci pasul cel mare, ce asigurare să-ți faci pentru un roadtrip și ce poate să se întâmple. Și bine, și mai puțin bine, că așa-i în viață.
Oare viața la rulotă chiar e așa cum pare?
Hai să vedem care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale unui stil de viață nomad. Desigur că toți ne imaginăm o autorulotă cochetă, care dă bine pe Instagram și e super cosy. Dar realitatea din teren e, de multe ori, mai puțin instagramabilă.
Principalul avantaj al unei autorulote e că poți călători cu tot ce ai nevoie cu tine și că nu mai trebuie să-ți cauți și cazare la destinației. Sau să pui cortul! Într-o călătorie cu autorulota poți înnopta direct în natură sau în cel mai apropiat camping. Atenție! Nu poți parca chiar unde îți dorești, mai ales în preajma orașelor. Informează-te întotdeauna înainte să pleci la drum, atât în țară, cât și în străinătate, și marchează pe traseul tău campingurile unde poți opri. Mai ales că probabil vei vrea să alimentezi autorulota cu apă, să arunci gunoaiele sau să faci un duș mai lung.
Și dezavantaje? O autorulotă va fi întotdeauna mai greu de manevrat și necesită puțin exercițiu înainte să te aventurezi. De aceea, recomandarea noastră ar fi să nu pleci la drum fără o asigurare de călătorie care să includă și asistență rutieră, cum e asigurarea de Călătorie Eurolife FFH. Cu mențiunea ca autorulota trebuie să aibă masa maximă autorizată până la 3,5 tone și să fie înregistrată în România.
Ar putea părea că sejurul în autorulotă e mai economic pentru că nu mai plătești hotel, însă închirierea sau achiziționarea unei rulote, combustibilul, costurile pentru camping, taxele de drum și de întreținere trebuie luate și ele în calcul. Depinde doar de tine să cântărești cât de mult valorează libertatea de mișcare.
Trei pași de pregătire pentru călătoria cu autorulota
Pasul 1: bagajele. Atunci când faci un roadtrip, fie că e în țară sau în afara ei, altfel arată ce iei cu tine. Uită de trollerul ușurel și bine organizat de pe avion! Când pleci cu o rulotă, imaginează-ți că îți iei casa cu tine timp de două săptămâni și lași în ea doar strictul necesar.
Fă-ți lista cu produsele esențiale pentru traiul pe 4 roți. Uite câteva lucruri pe care să le notezi: ustensile de gătit, prosoape, lenjerie, șervețele și prosoape de hârtie, farfurii și oale pentru gătit, tacâmuri, produse de curățenie, haine pentru diferite tipuri de vreme. Nu uita de medicamente și o trusă de prim ajutor, plus o asigurare de călătorie cu acoperire medicală – problemele de sănătate nu te evită când ești în vacanță!
Poți alege asigurarea de călătorie de la Eurolife FFH, care acoperă situațiile în care te îmbolnăvești pe perioada vacanței. În astfel de cazuri, ai cheltuielile acoperite în cazul unor situații medicale.
Sunt multe probleme de sănătate care pot să apară chiar și când pleci cu autorulota, cum ar fi durerile de măsele sau lucruri puțin mai grave, pentru care ai putea să ai nevoie de asistență medicală. Nu vrem să-ți umplem o listă cu toate posibilitățile, dar vrem să știi că le-am inclus în asigurare, tocmai ca să te poți bucura în continuare de vacanță, în caz că ele apar.
Pasul 2: funcționarea mașinii.
Înainte să pleci la drum verifică anvelopele să fie umflate și adaptate vremii. Iar o roată de rezervă e indiscutabil necesară. Apoi, verifică starea de ansamblu a autorulotei. Verifică garniturile, îmbinările și închiderea ușilor sau a geamurilor – n-ai vrea să-ți plouă în rulotă! Dacă se întâmplă ceva cu autorulota și ești într-o țară străină, poate să fie dificil dacă apare vreo problemă. O parte din daune, cum e, de exemplu tractarea, sunt acoperite de asigurarea de călătorie, care include și asistență rutieră, așa că fii prevăzător! Fă o inspecție tehnică a autorulotei și ia-ți și asigurarea, pentru orice eventualitate.
Pasul 3: nevoile copiilor
Dacă îi iei și pe cei mici în călătorie, trebuie să ții cont că ei vor avea niște nevoi speciale. În primul rând, riscul ca ei să se îmbolnăvească e considerabil mai mare. Puțin frig sau o mică ploaie și deja răceala își face simțită prezența. Și nici nu vrei să-ți imaginezi cum ar fi să apară o urgență medicală cu ei – o accidentare de exemplu sau un episod de febră care vă împiedică pe toți să vă bucurați de locurile în care mergeți.
Apoi, mâncarea. Asigură-te că faci un meal planning ca la carte înainte să pleci la drum și să iei cât mai multe alimente neperisabile pe gustul celor mici. Chiar dacă ei sunt fani iaurt, se poate întâmpla oricând să ai probleme cu alimentarea la rețeaua electrică și să fiți nevoiți să apelați la un plan de rezervă, mai pe bază de covrigei și biscuiți.
Și totuși… ce probleme ar putea să mai apară?
Da, călătoria cu autorulota presupune niște riscuri mai speciale, pentru care trebuie să te pregătești:precum: pene de anvelope din cauza încărcării neechilibrate, pană de combustibil, scurgeri de gaz din butelia chicinetei, infiltrații de apă sau defecțiuni ale instalațiilor electrice și de apă.
Pentru toate acestea ești acoperit de asigurarea de călătorie de la Eurolife FFH, care include și asistența rutieră. Poți să afli care sunt toate situațiile acoperite în funcție de pachetul pe care îl alegi, de aici.
Concluzia e simplă: călătorește liber! La fel de simplu e și să te asiguri că ești asigurat în fața neprevăzutului care poate apărea oricând. Așa că înainte să pleci în roadtrip-ul vieții tale, încheie-ți o asigurare de călătorie cu acoperire pentru daunele medicale, asistență rutieră cum este Asigurarea de Călătorie Eurolife FFH pentru în străinătate sau Ramburs @Orice ca să fii sigur că primești banii înapoi dacă nu mai poți să ajungi în vacanța prin țară.
Încheie-le singur și ușor online sau contactează-ne dacă ai nevoie de ajutor!