Bucătărie rustică: Sfaturi pentru amenajarea unei bucătării interioare și exterioare

Bucătărie rustică: Sfaturi pentru amenajarea unei bucătării interioare și exterioare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În prezent, tehnologia este omniprezentă în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, tot mai mulți oameni simt nevoia de a se reconecta cu natura și de a adopta un stil de viață simplu. Această apropiere de elementele naturale aduce o senzație de relaxare, liniște și confort. Astfel, designul interior rustic a câștigat popularitate. Indiferent dacă locuiești la casă sau la apartament, poți încorpora cu succes elemente naturale care să îți îmbunătățească starea de spirit. Iar dacă ai o căsuță în mediul rural, cu atât mai bine, deoarece bucătăriile rustice la țara reflectă perfect stilul de viață simplu și apropiat de natură. 

Bucătăria este locul în care oamenii petrec destul de mult timp, atât pentru a găti și a lua masa, cât și pentru a se destinde. De obicei, în bucătărie se adună toată familia și prietenii atunci când are loc o sărbătoare sau un eveniment special. Așadar, este foarte important felul în care o amenajezi. Dacă vrei să afli mai multe sfaturi despre cum să decorezi bucătăria în stilul rustic, citește în continuare acest articol!

1. Bucătării rustice - prin ce se caracterizează stilul rustic?

Stilul rustic este ușor de recunoscut datorită elementelor tradiționale și inspirației din natură. Acest stil se concentrează pe simplitate și recrearea atmosferei rurale. Cea mai bună comparație pentru stilul rustic este casa bunicii. Dacă iubești natura și vrei să-ți amintești de copilărie atunci când pășești în locuința ta, acest design este perfect pentru tine.

ADVERTISING

Iată care sunt elementele caracteristice stilului rustic pe care ar trebui să le incluzi în planul de amenajare:

 

  1. Decorațiuni rustice și obiecte handmade

Fie că este vorba de covoare persane, țesături din lână sau iută, fie de ustensile din lemn și lut, toate aceste motive folclorice nu lipsesc din designul interior rustic. Acestea pot avea atât rol decorativ, cât și practic. Pentru ca designul casei să fie armonios, este important ca toate elementele să fie în același stil. De aceea, cât mai multe obiecte lucrate manual din materiale provenite din natură vor face casa mai specială. De exemplu, în loc să folosești ustensile de bucătărie din inox, le poți utiliza pe cele din lemn, lucrate manual. Alte accesorii potrivite pentru bucătării rustice la țară sunt prosoapele brodate, vasele de lut sau tocătoarele din lemn. Motivele tradițional românești pot fi integrate cu succes într-o bucătărie rustică dacă îți dorești să fie cât mai autentică.

  1. Materialele utilizate

Stilul rustic se remarcă și prin materialele utilizate pentru mobila și finisajele din casă. Lemnul de esență tare este cel mai des folosit, alături de piatra de râu. Practic, stilul rustic este realizat exclusiv cu elemente provenite din natură. Acest aspect este esențial pentru a contura un design armonios în locuință. În țara noastră, foarte multe cabane de la munte sau din zonele rurale sunt amenajate în stil rustic. Vei observa că acestea au multe elemente din lemn atât în interior, cât și în exterior. Și cărămida este un material des utilizat, în special pentru zona de bucătărie sau foișor. Secretul unei bucătării amenajate rustic constă în modul în care combini aceste materiale pentru a obține un aspect armonios.

ADVERTISING

  1. Cromatica

Pentru stilul rustic este necesar să abordezi o anumită cromatică. Bineînțeles că și aceasta trebuie să fie inspirată din natură. În majoritatea caselor sau cabanelor rustice vei regăsi nuanțe de maro. Aceasta se datorează în principal utilizării predominante a lemnului ca material. Însă, nu trebuie să folosești doar maro. Nuanțele care duc cu gândul la copaci, roci sau pământ sunt cele mai potrivite. Întreaga atmosferă trebuie să inspire o stare de liniște, așadar se vor evita culorile țipătoare, cele calde contribuind la conturarea unei senzații plăcute și relaxante. Dacă vrei un strop de culoare poți folosi nuanțe subtile de verde, albastru și roșu. Acestea se vor combina foarte bine cu bej, maro sau gri.

2. Bucătării rustice moderne – prin ce se diferențiază de cele clasice?

Dacă îți place să petreci timpul în zonele rurale sau forestiere ori de câte ori ai ocazia, probabil că visezi să ai o casă aproape de natură. Când vine vorba de amenajarea acestei case, este recomandat să alegi un design rustic sau rustic modern pentru a se integra armonios în peisaj. 

Dacă construiești o casă cu arhitectură modernă într-un cadru natural splendid, aceasta nu va avea efectul dorit. De aceea, stilul rustic este cea mai bună alegere. Totuși, atunci când decizi să amenajezi o astfel de casă, te vei confrunta cu necesitatea de a integra elemente moderne. Prin urmare, poți opta pentru stilul rustic modern, care îmbină armonios cele două tipuri de design interior.

Dacă vrei să amenajezi o bucătărie rustică modernă trebuie să ții cont de cromatică, materialele utilizate și decorațiuni. Acest stil îmbină elementele clasice din lemn, astfel încât mobila de bucătărie va fi, cu siguranță, confecționată din acest material. Obiectele tradiționale pot fi de asemenea integrate cu succes într-un design modern. Electrocasnicele mici și mari, precum și alte gadgeturi, nu trebuie ascunse, căci se vor completa cu celelalte elementele dacă urmezi aceste sfaturi.

ADVERTISING

Cromatica

În stilul rustic modern vei întâlni o cromatică diferită de stilul rustic autentic. Culorile predominante pe care le poți folosi sunt alb, gri și negru. Acestea dau senzația de eleganță și modernism, fiind ideale pentru o casă amenajată modern. Accentele de maro nu trebuie să lipsească și vor fi oferite de mobilierul din lemn și de finisajele sau decorațiunile rustice de bucătărie. 

Dacă ești în căutare de mobilă bucătărie rustică albă, alege una din lemn masiv cât mai simplă ca design. O masă din lemn se va potrivi de minune cu scaune din același material. Această estetică complet albă este foarte populară și face ca designul să fie unul modern. Elementele textile trebuie și ele să se asorteze cu paleta cromatică predominantă, așadar poți opta pentru prosoape de bucătărie albe sau bej.

Lustre moderne

Corpurile de iluminat sunt foarte importante în designul interior, având un rol estetic deosebit. Pentru a amenaja o bucătărie în stil rustic modern, este esențial să combini elementele tradiționale cu accente elegante. Lustrele moderne vor completa armonios întregul decor, adăugând un plus de stil și rafinament. 

Optează pentru corpuri de iluminat negre metalice, precum pendule sau candelabre, pentru a crea un aspect elegant. Este esențial să iluminezi zonele cheie din bucătărie, cum ar fi blatul de lucru și zona de luat masa. O vizibilitate bună este necesară atunci când gătești pentru cei dragi.

Elemente metalice

În designul rustic modern, metalul a devenit un nou element care completează materialele tradiționale ale stilului rustic. Mobilierul care combină lemnul cu metalul câștigă tot mai multă popularitate. În special mesele și dulapurile cu picioare de susținere de culoare negru mat se integrează perfect în decor. Lemnul rămâne materialul principal, dar este accentuat de elementele metalice. Cea mai populară culoare pentru detaliile metalice este negrul.

3. Amenajări bucătării rustice – idei pentru decorarea diverselor tipuri de bucătării

Atunci când vine vorba de amenajarea bucătăriei în stil rustic trebuie să ții cont de toate caracteristicile acestui tip de design. Dintre toate încăperile, bucătăria este cea mai încărcată cu diverse obiecte, precum mobilă, electrocasnice, ustensile și multe altele. Pentru a obține un decor armonios, este esențială atenția la detalii. Iată câteva sfaturi pentru amenajarea unei bucătării rustice!

Bucătărie stil rustic

O bucătărie rustică autentică poate fi dificil de realizat, dar nu este imposibilă. Trebuie subliniat încă de la început că materialul principal folosit într-o astfel de bucătărie este lemnul masiv, excluzând tipuri de lemn precum MDF-ul și altele similare. 

Dacă nu ești cel mai dibace în a combina culorile, poți alege varianta sigură de lemn natur ori alte nuanțe de maro. În funcție de tipul lemnului pe care îl alegi, poți combina inclusiv nuanțe de alb și derivate ale albului. Podeaua poate fi realizată și din lemn folosind parchet de tip "dușumea", adică acele plăci lungi din lemn care amintesc de bucătăria bunicii. Singurul dezavantaj este că acest tip de pardoseală este mai dificil de curățat, deoarece apa în exces nu este prietenoasă cu lemnul. Totuși, există o variantă modernă care permite utilizarea unui mop: plăcile ceramice care imită foarte bine dușumeaua. Mobilierul va urma același stil rustic, fiind realizat din lemn. O insulă de bucătărie rustică poate fi realizată din piatră. Pentru iluminat, se recomandă utilizarea elementelor metalice cât mai nefinisate sau lemn tratat ignifug.

Bucătăria este, în general, zona din casă cea mai dotată cu electrocasnice mari și mici. Majoritatea acestor aparate au un design modern, care poate afecta estetica generală a încăperii. Dintre toate, frigiderul este, de obicei, cel mai mare, dar și cel mai ușor de ascuns. Poți masca frigiderul încorporându-l în mobila de bucătărie, astfel încât ușa acestuia să fie realizată dintr-un lemn deosebit și, de ce nu, să aibă câteva inserții florale sau tradiționale.

Următoarea piesă mare este cuptorul care, de regulă, este din inox. Pentru a-l încorpora cât mai armonios într-o bucătărie rustică, poți opta pentru construirea unui cuptor tradițional din cărămidă. Acesta poate servi drept mască pentru cuptorul de inox. Bineînțeles, nu vei avea nevoie de direcționarea fumului, ca în cazul unui cuptor clasic pe lemne, dar este important ca structura să fie solidă, deoarece un cuptor este destul de greu. 

Poți integra cu ușurință o plită în mobilierul de bucătărie, deoarece se montează la orizontală și astfel nu devine un element foarte vizibil. Electrocasnicele mici, precum espressorul, cuptorul cu microunde sau sandwich maker-ul, pot fi ascunse în diverse nișe de lemn, care să permită totodată accesul facil și buna funcționare.

Modele de bucătării de vară rustice

Dacă locuiești la curte te poți bucura de avantajul de a găti în natură. Acest lucru este posibil doar cu ajutorul unei bucătării de vară. În zilele caniculare, gătitul în interior poate fi neplăcut, așa că este de preferat să desfășori această activitate în aer liber. 

Amenajarea unei bucătării de vară în stil rustic se va face cu cât mai multe elemente naturale. Finisajele din lemn și piatră sunt nelipsite în designul rustic și vor arată foarte bine în cadrul natural din curte. Poți profita de faptul că ești în aer liber pentru a construi un cuptor pe lemne. Acesta are un aspect rustic și te va ajuta să gătești preparate delicioase. Spre deosebire de bucătăria din interior aici nu ai nevoie de prea multe electrocasnice.

Asigură-te că ai toate ustensilele de care ai nevoie pentru gătit și așază-le în suporturi rustice de lemn. Vasele tradiționale din lut, lingurile din lemn și tocătoarele rustice vor completa întregul aspect. Pentru decor poți așeza pe mobila de bucătărie plante aromatice, foarte utile și pentru preparatele culinare. Fiind vorba despre o amenajare exterioară, este esențial să te asiguri că toate materialele folosite sunt adecvate pentru utilizare în aer liber. 

Pentru a ilumina bucătăria poți opta pentru ghirlande luminoase care vor oferi o atmosferă aparte pe timpul nopții. O masă cu scaune din lemn nu trebuie să lipsească pentru a lua masa afară și a te relaxa în curte. Dacă vrei ca bucătăria de vară să aibă un aspect rustic modern poți integra în mobilierul de lemn sau placat cu piatră o plită sau un grătar din inox performant. Nuanțele de negru și gri vor oferi bucătăriei un aspect mai elegant, spre deosebire de clasicele culori pământii.  

În concluzie, stilul rustic te reconectează cu natura și cu amintirile copilăriei. Popularitatea sa a crescut și poate fi integrat chiar și în locuințele cu un design modern. De-a lungul timpului, acest stil a evoluat, ducând la apariția stilului rustic modern, perfect pentru amenajarea unei case în mijlocul naturii. Inspiră-te din ideile prezentate și nu uita să urmezi cele mai importante sfaturi!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇