Astăzi e Ziua tatălui

Astăzi e Ziua tatălui
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua tatălui se sărbătoreşte în România în a doua duminică a lunii mai, la o săptămâna după Ziua mamei. Cele două zile au fost declarate prin Legea nr. 319 din 13 octombrie 2009.

Potrivit Camerei Deputaților, Ziua tatălui este o sărbătoare care celebrează şi onorează taţii şi influenţa lor în vieţile familiilor.

Ziua tatălui este sărbătorită la date diferite pe mapamond. De exemplu, în Canada, Marea Britanie, SUA, India şi alte câteva ţări sărbătoarea este marcată în cea de-a treia duminică a lunii iunie. În multe ţări catolice, în special din America Latină, taţii sunt sărbătoriţi în ziua Sfântului Iosif, pe 19 martie. În multe ţări din Pacific, inclusiv Australia, Noua Zeelandă şi Fiji, Ziua tatălui este în prima duminică din septembrie.

ADVERTISING

Aşa cum reiese şi din alăturarea în iniţiativele legislative ale statelor, Ziua mamei a avut un rol decisiv în instituirea Zilei tatălui, după cum notează şi publicaţia Reader's Digest. Celebrarea Zilei mamei, devenită sărbătoare naţională în 1914 în SUA, a deschis calea pentru Ziua tatălui.

Istoria acestei zile datează din 1908, când într-o biserică din Virginia de Vest s-a susţinut o cuvântare pentru a onora 362 de bărbaţi care fuseseră ucişi în anul precedent într-o explozie survenită într-o mină de cărbune. Acest moment a rămas în istorie drept un prim eveniment care a onorat strict taţii.

ADVERTISING

În următorul an, Sonora Smart Dodd a avut iniţiativa de a institui Ziua tatălui ca sărbătoare naţională. Dodd provenea dintr-o familie cu şase copii crescuţi doar de tatăl singur şi a considerat că taţii ar trebui să primească aceeaşi preţuire ca şi mamele. După ce a depus petiţii în comunitate şi către autorităţile locale timp de un an, statul Washington a marcat prima celebrare a Zilei tatălui la 19 iunie 1910.

Peste ani, sărbătoarea s-a răspândit de la stat la stat american, iar în 1972, preşedintele Richard Nixon a promulgat legea pentru instituirea acestei zile. Marea Recesiune şi Al Doilea Război Mondial au ajutat la conturarea ideii unei astfel de celebrări, Ziua tatălui devenind o cale de a onora taţii care îşi îndeplineau datoria peste hotare, notează sursa citată anterior.

ADVERTISING

Fiind o sărbătoare relativ recentă, tradiţiile privind celebrarea ei diferă nu doar de la o ţară la alta, ci şi de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Cum Ziua tatălui a ajuns să fie celebrată în aproximativ 90 de ţări, UNICEF a lansat în 2018 un ''site de parenting'' - https://www.unicef.org/parenting/ - ca parte a campaniei ''Super Dads'', ce recunoaşte rolul taţilor în dezvoltarea timpurie a copiilor.

Campania ''Super Dads'' a avut rolul de a le reaminti părinţilor de pretutindeni că atunci când taţii îşi hrănesc copiii în primii ani de viaţă, oferindu-le dragoste şi protecţie, jucându-se cu ei şi susţinându-le alimentaţia, copiii vor învăţa mai bine, vor avea mai puţine probleme comportamentale şi vor deveni fiinţe umane mai sănătoase şi mai fericite.

UNICEF a relansat, de asemenea, cu această ocazie, apelul de a înlătura barierele culturale şi financiare care îi împiedică pe taţi să petreacă timp de calitate cu copiii lor mici. Cercetările sugerează că atunci când taţii au disponibilitatea de a relaţiona cu bebeluşii lor încă de la începutul vieţii, cresc şansele ca aceştia să joace un rol mai activ în dezvoltarea copiilor, ceea ce conduce la îmbunătăţirea pe termen lung a sănătăţii pe plan psihologic, a stimei de sine şi a satisfacţiei în viaţă, mai arată UNICEF.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇