Aplauze la scenă deschisă pentru Opera Națională București aflată pentru prima dată la Chișinău în cadrul Programului „Ciprian Porumbescu”

Aplauze la scenă deschisă pentru Opera Națională București aflată pentru prima dată la Chișinău în cadrul Programului „Ciprian Porumbescu”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Opera Națională București a fost prezentă pentru prima dată la Chișinău pe 6 iunie 2023, ora 19:00, la Sala cu Orgă unde a susținut un eveniment în cadrul Programului „Ciprian Porumbescu”, Program cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S Klaus Iohannis.

Evenimentul susținut de Orchestra și Corul Operei Naționale București, sub bagheta maestrului Daniel Jinga, face parte din Programul aniversar „Ciprian Porumbescu”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Acest eveniment reprezintă un omagiu dedicat valorilor culturale și istoriei comune în ceea ce privește dezvoltarea muzicii culte pe teritoriul ambelor state.

ADVERTISING

Anul 2023 a fost declarat anul Ciprian Porumbescu, pentru celebrarea a 170 de ani de la nașterea și comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului. Plecat din viață la vârsta de doar 29 de ani, chiar în data de 6 iunie, tânărul compozitor a lăsat în urma lui o moștenire culturală de peste 250 de lucrări muzicale, printre care prima operetă a muzicii românești - „Crai Nou”, care a avut premiera la 11 martie 1882.

ONB a susținut pentru prima dată concert pe scena Sălii cu Orgă din Chișinău, pentru a aduce în fața spectatorilor trei lucrări emblematice ale marelui compozitor: opereta „Crai Nou”, „Balada pentru vioară și orchestră” și „Rapsodia Română”. Concertul a marcat o primă audiție a operelor lui Ciprian Porumbescu pe scena de la Chișinău, susținut de către orchestra simfonică și corul Operei Naționale București. La pupitrul dirijoral s-a aflat aflat maestrul Daniel Jinga. Distribuție: Moș Corbu - Ion Dimieru, Ispravnicul - Radu Ion, Dochiţa - Oana Şerban, Bujor - Alexandru Constantin, Leonaş - Andrei Petre, Anica - Daniela Cârstea.  

ADVERTISING

Opera Națională București, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, este cea mai importantă scenă dedicată spectacolului muzical și coregrafic din România, marcând în anul 2022 o sută de ani de activitate. Evenimentul de la Chişinău marchează prima prezenţă a ansamblurilor Operei Naţionale din Bucureşti în Republica Moldova cu un eveniment de anvergură.

Același spectacol va fi susținut la Cetatea de scaun a Sucevei, pe 7 iunie, ora 18:00, evenimentul fiind organizat de această dată de către Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina.

ADVERTISING