Apel pentru contribuții la primul muzeu dedicat violenței domestice în pandemie

Apel pentru contribuții la primul muzeu dedicat violenței domestice în pandemie

„Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile” pregăteşte o nouă expoziţie dedicată pandemiei, de data aceasta cu accent pe drama violenţei domestice ce a marcat multe familii din România din martie 2020 până în prezent. Iniţiatorii proiectului, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România invită pe cei care vor să participe la apelul deschis „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2” să înscrie online, în perioada 1 februarie – 15 martie 2022, obiecte și experiențe personale dramatice/traumatizante/sensibile de violență domestică. Obiectele selectate vor fi expuse la ARCUB Gabroveni, în perioada mai – iunie 2022, în prima expoziţie despre violenţa domestică în pandemie „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2”, organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB și Teatrul Apropo. 

ADVERTISING

După expoziţia „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile” din 2020 de la Rezidenţa BRD Scena9 despre rutinele şi comportamentele modificate sau anulate în pandemie, „Muzeul Pandemiei” propune anul acesta un nou proiect participativ axat pe ilustrarea violenței domestice (re)simțită individual de către femeile din România în contextul pandemic. De la agresiuni sexuale, la violenţe fizice sau verbale, toate aceste experienţe dureroase conturate de pandemie pot fi cuprinse într-un obiect-memorie în cadrul proiectului „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2”. Oricine poate trimite un obiect cu care asociază experiența de violență domestică trăită în această perioadă. Fiecare donator povestește prin obiectul donat despre propria dramă trăită, iar acest lucru se întâmplă pentru că muzeul îi oferă șansa de a depăși un colaps emoțional prin creativitate și prin atitudine.

ADVERTISING

„Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2” de la ARCUB va prezenta de asemenea un eveniment teatral conex în spațiul expozițional. Producția teatrală independentă realizată de Teatrul Apropo transpune dramaturgic experiențe de violență domestică trăite în bula familială din timpul pandemiei.

Proiectul de inovație și educație muzeală „Muzeul Pandemiei. Idnetităţi fragile. Valul 2” va fi inclus în programul celei de-a optsprezecea ediții a Nopții Muzeelor de la București, un important fenomen socio-cultural care evidențiază politicile și tendințele în inovația și educația muzeală.

Toate donațiile acceptate în proiect vor fi expuse cu sursă anonimă și nu sunt returnabile. Obiectele donate pot fi cât mai variate și vor fi mai întâi trimise în formă digitală, completând formularul de donație existent pe site-ul www.identitatifragile.com până pe 15 martie 2022. Fiecare obiect va fi însoțit de povestea lui (maximum 800 de caractere). Obiectele selectate de curatorul expoziţiei vor fi ulterior trimise în formă fizica la ARCUB unde urmează să fie expuse în perioada mai – iunie 2022. Toate obiectele donate acceptate de echipa curatorială vor deveni parte din colecţia online a Muzeului Pandemiei. Identităţi fragile. Echipa proiectului îşi rezervă dreptul de a accepta sau refuza înscrieri.

Detalii despre proiectul „Muzeul Pandemiei. Identităţi fragile. Valul 2” pot fi solicitate la contact@identitatifragile.com. Varianta online a expoziției „Identități fragile. Valul 2” va fi disponibilă pe www.identitatifragile.com unde vor fi expuse toate contribuțiile primite și acceptate în colecție.

ADVERTISING

Rețeaua Națională a Muzeelor din România 

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu aproape 80 de membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: ”Noaptea Muzeelor” și ”Museums Meet Museums”.

Teatrul Apropo 

Teatrul Apropo este partener principal al proiectului și va contribui cu punerea în scenă a unui text dramaturgic contemporan care are legătură directă cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei.

Urmăriți-ne pe:     

Detalii pe www.arcub.ro

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.