Adrian Negrescu, analist economic, nu ştie câţi români vor mai putea să meargă într-o vacanţă, mai ales în străinătate, deoarece cheltuielile cu energia, gazele şi produsele alimentare sunt din ce în ce mai mari.
El crede că mulţi vor căuta all-inclusive acolo unde nu mai au cheltuieli suplimentare, iar foarte multe dintre aceste vacanţe vor fi făcute pe credit.
Adrian Negrescu a fost întrebat, marţi, la Prima News, cum gestionăm finanţele în familie pentru a ne putea bucura şi de vacanţele pe care ni le dorim.
“Cred că totul în viaţă ţine de cum îţi faci planurile, cum te pregăteşti legat de aceste sărbători, de aceste vacanţe, de cum îţi aşezi ratele, de cum îţi aşezi cheltuielile pentru Paşte, pentru Crăciun şi totul ţine de programare, pentru că în viaţă ar trebui să fim atenţi la aceste lucruri şi să explorăm şi exploatăm practic toate oportunităţile.
Apropo de vacanţa de vară, dacă ţi-o iei cu 6-7 luni înainte, vei avea un preţ mai bun decât dacă ţi-o iei cu 2-3 luni. Să ne uităm foarte, foarte mult la biletele de avion pe care, dacă le iei cu 6-7 luni în avans, vei găsi un preţ mult mai bun decât dacă le iei pe ultima sută de metri.
Sunt lucruri esenţiale pe care ar trebui să ni le programăm, iar vacanţa de vară cred că prin noiembrie, prin decembrie ar trebui deja să ne gândim unde mergem, să căutăm pe site-ul agenţiilor, pentru că sunt foarte, foarte multe oferte capcană pe piaţă şi trebuie să fiţi foarte atenţi la acest lucru".
O variantă bună o reprezintă vacanţa all-inclusive.
“Pe de altă parte, ţine de locaţia în care îţi doreşti să îţi petreci vacanţa în funcţie de disponibilităţile pe care le ai, dacă nu ai fost mulţi bani, probabil te vei duce undeva la un mediu rural. Mă gândeam la mare, dar la noi la mare e mai scump.
Dacă ai vouchere de vacanţă, pe litoralul românesc. Dacă ai ceva puţin mai mulţi bani, ar fi bine să-ţi iei o vacanţă dintr-o ţară mai apropiată: Grecia, Turcia. (…) Să încercăm să exploatăm vacanţa asta all-inclusive, pentru că peste tot în toată lumea asta costurile cu mâncarea, cu masa de zi cu zi, chiar dacă te afli în vacanţă, au crescut spectaculos, aşa că ar fi sănătos să-ţi iei o vacanţă măcar cu mic dejun şi cină sau mic dejun şi prânz sau chiar un all-inclusive, mai cu seamă dacă ai copii şi sunt mofturoşi cu mâncarea.
Deci mare atenţie la costuri şi la momentul în care îţi faci vacanţa respectivă”, a mai explicat analistul economic.
Întrebat dacă există statistici la banii cheltuiţi pe concedii, Adrian Negrescu a răspuns:
“Sunt ceva statistici de la Asociaţia Agenţiilor de Turism care promit un an bun din această perspectivă. Îl vedeam pe Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT, vorbind în zilele trecute despre faptul că cel puţin de Paşte a crescut numărul turiştilor în zonele interesante pentru sărbătorile de Paşte cu vreo 15 -20 la sută şi că uşor-uşor începe să-şi revină turismul românesc.
Mie mi-e teamă puţin de vară, pentru că vara din prisma cheltuielilor va aduce noi provocări. Adică oamenii şi aşa sunt secătuiţi din punct de vedere financiar. Nu ştiu câţi vor mai putea să facă efortul de a merge într-o vacanţă, mai ales în străinătate, în condiţiile în care cheltuielile sunt din ce în ce mai mari şi mai ales cu energia, cu gazele, cu produsele alimentare.
Bugetul e restrâns anul acesta, poate mai restrâns decât anul trecut. Dar probabil că se vor căuta foarte, foarte mult acele all-inclusive-uri care îţi asigură măcar garanţia că nu mai cheltuieşti niciun ban pe lângă banii pe care îi dai pe vacanţa respectivă.
Şi cred că foarte, foarte multe dintre aceste vacanţe vor fi făcute pe credit, deoarece cardurile de rată fără dobândă, credite acordate de către bănci, sunt tot felul de variante care îţi permit să te duci în vacanţă şi după aceea să plăteşti pe parcursul anului costurile acestei vacanţe. Cred că multe dintre familii vor alege această variantă pentru că a pune bani deoparte e dificil în această perioadă”.