Mansarda este un spațiu de care te poți folosi în diverse scopuri, nu doar pe post de pod unde depozitezi lucruri. Sunt nenumărate moduri prin care te poți bucura de un acest spațiu suplimentar. Mansarda este ofertantă și poate fi amenajată în funcție de necesități. Dacă nu beneficiezi de o casă foarte mare poți alege să înființezi un nou dormitor în mansardă sau o cameră de oaspeți. În schimb, dacă spațiul din casă este foarte mare și nu ai neapărată nevoie de o cameră în plus, poți transforma mansarda într-o zonă destinată distracției. În acest fel toată familia sau toți prietenii se vor bucura de acest spațiu. Descoperă în acest articol sfaturi importante de amenajare și idei creative de la care să te inspiri pentru a obține un rezultat impresionant.
Cuprins
1. Amenajări mansardă – în ce se poate transforma mansarda?
Probabil, oricine, măcar o dată în viață s-a gândit că i-ar plăcea să locuiască la casă. Într-un apartament spațiul e limitat și este nevoie să jonglezi cu toate elementele pentru a încăpea toate și să rămână și ceva spațiu pentru confortul personal. În schimb, atunci când reușești să cumperi o casă ori să construiești una, spațiul este pe măsură. Chiar și atunci ești în impas fiindcă trebuie să organizezi foarte bine spațiul, să te gândești la amenajarea acestuia și la utilitate. Mansarda poate fi o provocare în ceea ce privește transformarea ei într-un spațiu locuibil. Cu puțină inspirație, vei reuși să faci alegerile potrivite.
Mansardele sunt rezultat al acoperișului, un spațiu deschis, ofertant, dar care pune imaginația serios la încercare. Dacă acoperișul este destul de înalt, mansarda poate să fie compartimentată astfel încât să ai mai multe camere, dormitoare, eventual sau zone de depozitare (pod). Primul lucru ce poate presupune un obstacol în calea amenajării mansardei este accesul. E foarte important ca încă de la început să hotărăști destinația respectivului spațiu pentru a alege dacă dorești scară fixă sau mobilă. Prima variantă presupune ceva spațiu ocupat la nivelul inferior, iar cea de-a 2-a variantă se traduce printr-un acces mai limitat prin prisma faptului că aceste scări mobile suportă o greutate anume și gurile de acces sunt, poate, mai înguste. În funcție de acest aspect poți începe să conturezi imaginea mansardei perfecte.
Pentru faptul că mansardă dă posibilitatea de a avea un spațiu intim, aproape de natură, ai șansa să amenajezi o zonă de relaxare unde în nopțile ploioase te poți delecta cu sunetul stropilor de ploaie de pe acoperiș ori ferestre. În funcție de structura casei mansarda poate să fie mobilată după bunul plac, atât cât înălțimea tavanului permite. Poți amenaja o zonă unde te poți destinde cu prietenii privind un meci, un film sau să vă exersați talentul artistic prin karaoke. Așadar, o canapea încăpătoare este obligatorie și un televizor cu o diagonală mare cu imagine cât mai clară, fiindcă la nevoie filmele se pot transforma într-o seară de gaming. A nu se crede că gaming-ul este destinat doar bărbaților, jocurile sunt cu atât mai plăcute cu cât participă mai mulți: femei, bărbați și copii. Sunt activități extraordinar de distractive ce pot aduce laolaltă prietenii și familia. Zona ”cinema” se poate separa cu un riflaj și pe partea alăturată poți amenaja o zonă de jocuri ce presupune și activitate fizică. O masă de ping-pong este perfectă pentru o mansardă, mai ales pentru faptul că este ușoară, deci este o variantă viabilă pentru orice casă.
Ce trebuie să iei în calcul atunci când alegi o masă de ping-pong este sunetul mingiuțelor ce vor cădea pe podea și la un moment dat posibil să enerveze pe cel care dorește să doarmă la nivelul inferior. Problema are, totuși, o rezolvare simplă: mochetă pe suprafața de joc sau izolație foarte bună între etaje și ultima, dar nu cea din urmă, te bazezi pe nervii tari ai celui de jos. Dacă structura permite și o masă de biliard este absolut potrivită într-o mansardă, dar chiar și dacă nu, există mese mai ușoare special gândite pentru spații de acest gen care cântăresc mai puțin și sunt chiar pliabile. Nu îți oferă, bineînțeles, calitatea unei mese de biliard clasice, dar distracția este prezentă fără îndoială. Totodată, o masă ceva mai mare este potrivită dacă dorești să te joci cu prietenii jocuri de societate și nu vrei să ocupi întreg livingul pentru o activitate ce are loc probabil o dată sau de două ori pe săptămână. Pe lângă acestea poți monta o masă de șah, darts sau alte jocuri de acest tip. Pentru că spațiul permite, mansarda poate să devină o zonă de gaming VR (realitate virtuală). Această activitate presupune să ai un spațiu generos fiindcă anumite jocuri implică anumite mișcări pe care nu le poți face dacă ai în apropierea ta mobilă sau obiecte de care te poți izbi și să te accidentezi. Așadar, o cameră de jocuri, indiferent care ar fi acestea, este o opțiune minunată pentru amenajarea mansardei.
Dacă ai copii, le poți amenaja în mansardă un superb și frumos utilat loc de joacă. Orice copil își dorește să aibă un spațiu doar al lui unde să se distreze cu prietenii și probabil oferindu-i așa ceva o să fie vedeta cartierului. Un spațiu de joacă pentru copii presupune o canapea sau o zonă de șezut, un divan pentru că până și copiii obosesc uneori. O masă este și ea esențială pentru jocuri de societate sau alte activități. Bineînțeles, oricât ți-ai dori să facă activitate fizică, trăim în era ecranelor și asta implică și pentru ei un televizor conectat la un playstation ori xbox cu acces la cât mai multe jocuri. Din fericire există jocuri care implică mișcare. Dintr-o cameră de joacă nu trebuie să lipsească jucăriile puzzle-uri, jocuri interactive, mingii, mașini/păpuși, trenulețe și altele în funcție de vârsta copilului. Avantajul în transformarea mansardei în spațiu de joacă este că nu vei mai avea jucarii împrăștiate prin toată casa.
Pe lângă distracție, dacă ești o fire sportivă, spațiul unei mansarde îți oferă șansa de a-ți amenaja o sală de fitness chiar acasă, fără să știrbești din restul căminului mult visat. În funcție de structura de rezistență a casei poți să cunoști dacă ai posibilitatea să amenajezi respectiva zonă cu aparate ce cântăresc kg bune, poate chiar tone în anumite situații. O bandă de alergat este și ea destul de grea, dar există și variante mai ușoare. Însă, oricine își poate amenaja în mansardă o zonă de exerciții realizate cu propria greutate sau cu gantere.
2. Mansardă locuibilă - amenajare mansardă în pod existent
Mansarda este o cameră retrasă care oferă intimitate, ceea ce o face ideală pentru un dormitor. Poți alege să transformi podul în dormitorul copiilor, dormitorul personal sau camera de oaspeți. Dacă spațiul permite, poți opta pentru amenajarea unui birou în mansardă, iar alături un dormitor. Un prim aspect de care trebuie să ții cont atunci când te hotărăști să faci o amenajare de mansardă în pod existent este crearea unui confort termic. În general, această încăpere este mai rece și este foarte important să fie bine izolată. Încălzirea în pardoseală este o variantă foarte bună de a face camera mai confortabilă. Nu uita să adaugi și câteva covoare pufoase care vor face zilele de iarnă mai plăcute. În sezonul cald, mansarda tinde să se încingă, iar din acest motiv este bine să iei în calcul montarea unui aer condiționat. Atunci când alegi cromatica care să predomine în designul dormitorului tău, optează pentru nuanțe deschise care să reflecte lumina. Nu îți dorești să atragi și mai mult căldura.
După ce ai pus la punct partea de izolație, urmează să stabilești stilul de amenajare. Acesta trebuie să fie în armonie cu designul întregii case. De multe ori pentru mansardă se optează pentru un stil mai rustic cu elemente din lemn. Însă, creativitatea nu are limite, deci poți să amenajezi mansarda după bunul plac în orice stil existent. Obiectivul principal pe care trebuie să-l urmărești atunci când amenajezi un dormitor este conturarea unei atmosfere relaxante, primitoare și intime, potrivită pentru odihnă. Aceste senzații pot fi oferite de o cromatică deschisă, în nuanțe de albastru, alb, bej sau verde. Patul este elementul central din cameră, așadar acesta trebuie să fie confortabil și cu un aspect cât mai plăcut. Pentru a-i adăuga un plus de valoare alege să suprapui mai multe elemente peste acesta: așternutul, o plapumă, paturi pufoase și perne decorative.
De obicei mansardele nu beneficiază de foarte mult spațiu sau este unul înghesuit. De aceea, felul în care poziționezi mobila este esențial. Pentru a te asigura că dulapurile sau alte obiecte de mobilier necesare se integrează armonios în mansardă, cea mai bună variantă este să optezi pentru mobilă pe comandă. În caz contrar trebuie să alegi cu atenție dulapurile, comoda sau biroul astfel încât să nu aglomerezi și mai tare spațiul. Pentru a da senzația de spațiu mai mare acordă atenție iluminatului interior. În plus față de sursa de lumină principală, optează pentru câteva lumini ambientale cum ar fi lustre, veioze sau lămpi care pot fi de asemenea și cu rol decorativ. Culoarea luminii poate schimba percepția asupra spațiului și starea de spirit. Pentru a da senzația de spațiu confortabil alege o lumină caldă sau neutră.
3. Idei de amenajare mansardă – stilul în care îți poți amenaja mansarda
Oricine are nevoie de puțină inspirație când vine vorba de designul interior. Pentru că fiecare persoană are o percepție diferită asupra felului în care trebuie să arate un dormitor sau un birou, este bine să vizualizezi mai multe idei și să o descoperi pe cea potrivită pentru gusturile tale. Mansarda este un spațiu retras unde îți poți da frâu liber imaginației pentru a crea ceva deosebit. Vezi în continuare câteva stiluri de amenajare care pot fi adoptate cu succes pentru mansardă și alege-ți preferatul!
3.1 Amenajare cameră mansardă în stilul scandinav
Acest stil se învârte în jurul conceptului hygge care presupune conturarea unui spațiu foarte prietenos, confortabil. Pentru a adopta cu succes acest stil ai nevoie de culori deschise la culoare cum ar fi combinația de alb și albastru sau alb și bej. Mobilierul trebuie să fie minimalist, iar atenția să cadă pe detalii. Stilul scandinav îmbină mai multe texturi ale textilelor, cum ar fi covoare pufoase și un pat plin de perne decorative și pături confortabile. Decorațiuni specifice acestui stil sunt tablourile abstracte în nuanțe deschise la culoare, plantele, vazele cu flori, coșuri din răchită și statui minimaliste.
3.2 Camere mansardă amenajare - stilul rustic
Acesta este cel mai comun pentru decorul mansardei. Poți păstra grinzile de lemn și întreg mobilierul să fie realizat din acest material natural. Un stil rustic dă senzația de spațiu primitor și este potrivit atât pentru casele din mediul rural, cât și pentru cele mai moderne. Lemnul se combină foarte frumos cu plantele. Acestea nu doar că vor da un aspect plăcut încăperii, ci și vor îmbunătăți starea de spirit și vor purifica aerul. Un alt element care se integrează de minune într-o mansardă rustică este covorul care imită pielea de animal. Dacă îți dorești o cameră mai modernă, cu aspect sofisticat, poți îmbina stilul rustic cu mobila modernă și elemente de decor high-end.
3.3 Amenajare mansardă locuibilă în stilul modern
Pentru a amenaja mansarda într-un stil modern alege o paletă cromatică simplă, în tonuri de alb-negru. Mobila potrivită este cea geometrică, în linii drepte. Asigură-te că toate elementele de la mobilă, la decorațiuni sunt în același stil. Iluminatul cu led este destul de popular în ultimul timp și se potrivește stilului modern. Poți să folosești bandă led în jurul patului sau pentru a împrejmui tavanul. Culoarea ledului se poate schimba în funcție de atmosfera pe care dorești să o conturezi.
În concluzie, mansarda este un spațiu ofertant care merită transformat într-o cameră utilă. Fie că optezi pentru transformarea mansardei în dormitor, birou, cameră de joacă sau cameră de fitness, vei beneficia de intimitate și confort sporit. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru amenajare și nu vei da greș!