5 tipuri de whisky și diferențele dintre ele

5 tipuri de whisky și diferențele dintre ele

Whisky-ul este una din cele mai cunoscute băuturi din întreaga lume câștigându-și această popularitate pe parcursul ultimelor șase secole. Istoria consemnează că irlandezii au fost primii care au creat whisky-ul însă ascensiunea în popularitate a acestei băuturi a început câteva zeci de ani mai târziu, când scoțienii s-au apucat serios de produs și comercializat whisky. Nici americanii nu s-au lăsat mai prejos, lansând câteva branduri care au ajuns celebre. Iată care sunt tipurile de whisky și elementele specifice pentru fiecare dintre acestea:

Single malt

Două sunt principalele caracteristici ale whisky-ului single malt, constând în faptul că băuturile din această gamă sunt produse de o singură distilerie, dintr-un singur ingredient principal. Ca regulă generală, acest ingredient este orzul, rețeta fiind respectată cu strictețe în țările cu tradiție în fabricarea whisky-ului, adică Irlanda Scoția și Statele Unite. Cum băutura a devenit foarte populară, producția a fost preluată în multe alte regiuni ale lumii, iar în anumite zone se folosesc și alte cereale în loc de orz.

ADVERTISING

Singurul ingredient care mai este acceptat în rețeta unui single mat este caramelul, pentru a da băuturi acea culoare inconfundabilă. Mai trebuie precizat că, dintre toate tipurile de whisky, cele single malt sunt cele mai apreciate.

Blended malt

În acest caz, vorbim de o combinație de două sau mai multe whisky-uri single malt, care sunt amestecate pentru a obține un blended malt. Cele mai cunoscute branduri de blended malt sunt obținute din combinarea unui single malt scoțian cu un alt whisky de același tip, însă produs în afara Scoției. De reținut că whisky-urile scoțiene sunt cunoscute sub denumirea generică de „scotch”, care este un fel de marcă înregistrată, folosită pentru a le distinge de băuturile similare din alte țări.

ADVERTISING

Un blended malt este obținut întotdeauna prin combinarea de single malt-uri care au la bază același ingredient, cel mai folosit fiind orzul, după cum am precizat anterior.

Blended grains

Este tot un tip de whisky obținut din combinarea mai multor single malt-uri, doar că de această dată, diferă ingredientele folosite la producerea acestora din urmă. Mai exact, prin combinarea unui single malt de orz cu un alt single malt de grâu sau porumb se obține un blended grains, care va dobândi aromele specifice ambelor băuturi.

În nici un caz nu trebuie să rămâi cu impresia că un whisky blended malt sau blended grains este de o calitate mai slabă. Acest lucru depinde în bună măsură de calitatea single malt-urilor care intră in compoziția sa.

ADVERTISING

Bourbon

Este un tip de whisky de sorginte americană, produs în special în zona de sud a Statelor Unite. În acest caz, ingredientul de bază este porumbul, însă spre deosebire de single malt, este permisă și folosirea altor cereale. Important este ca porumbul să se regăsească în proporție de cel puțin 51% în lista de ingrediente. Daca în cazul celorlalte tipuri de whisky este importantă și perioada de maturare, pentru un bourbon acesta este un detaliu mai puțin esențial. Ceea ce este cu adevărat important este tipul butoaielor în care se păstrează, acestea trebuind neapărat să fie din stejar.

Blended whisky

Este un sortiment mai ieftin, dar nu neapărat slab calitativ, obținut prin amestecarea mai multor tipuri de whisky cu alte băuturi spirtoase, arome și coloranți. De regulă, se folosește un single malt de calitate, în combinație cu alte whisky-uri mai slabe. Regulile sunt diferite în funcție de țară, însă tonul e dat tot de producătorii consacrați. Astfel, în Statele Unite se pune accent pe cantitatea de single malt de bună calitate, care trebuie să fie în proporție de cel puțin 20% din amestec. În același timp, irlandezii și scoțienii țin cont în primul rând de vechime, toate tipurile de whisky folosite trebuind să aibă minim 3 ani. 

Cunoscând aceste detalii, vei putea face mai ușor diferența între diferitele tipuri de whisky pe care le vei degusta și vei înțelege mai ușor semnificația inscripțiilor  de pe etichetă. Încearcă mai multe tipuri, pe care le poți achiziționa de la comercianți de încredere, și decide care este cel mai potrivit pentru gustul tău.