WTA a suspendat toate turneele din China din cauza situației suspecte a lui Shuai Peng

WTA a suspendat toate turneele din China din cauza situației suspecte a lui Shuai Peng
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Asociaţia de Tenis pentru Femei (WTA) a anunţat miercuri suspendarea turneelor de tenis feminin organizate în China, în semn de sprijin pentru jucătoarea Peng Shuai, care a acuzat un fost lider comunist de abuz sexual, transmite AFP.

Într-un comunicat deosebit de dur, preşedintele WTA Steve Simon a anunţat această decizie şi a cerut liderilor mondiali să-l urmeze.”Anunţ suspendarea imediată a tuturor turneelor WTA din China, inclusiv din Hong Kong. Cu bună ştiinţă, nu văd cum le pot cere sportivelor noastre să participe la turnee când Peng Shuai nu are voie să comunice liber şi, se pare, a fost supusă la presiuni pentru a reveni asupra acuzaţiilor de abuz sexual”, a scris Steve Simon în comunicat.

ADVERTISING

"Având în vedere situaţia actuală a cazului, sunt şi foarte îngrijorat de riscurile pe care toţi jucătorii noştri şi staff-ul nostru şi le-ar asuma dacă vom organiza turnee în China în 2022 (...) Liderii Chinei nu au lăsat WTA nicio alegere", a adăugat el.

Niciun turneu WTA nu este planificat până la sfârşitul anului, iar programul pentru 2022 nu a fost încă dat publicităţii.

Pe parcursul sezonului 2019, an care nu a fost afectat de pandemia de COVID-19, în China au fost organizate zece turnee, inclusiv turnee ale campioanelor de sfârşit de an, care, cu 14 milioane de dolari, au fost mai bine finanţate decât cele masculine.

ADVERTISING

"WTA va face tot posibilul pentru a-şi proteja jucătoarele. În paralel, sper că liderii mondiali vor continua să se exprime pentru a i se face dreptate lui Peng şi tuturor femeilor, indiferent de consecinţele financiare".

Jucătoarea de tenis Peng Shuai, în vârstă de 35 de ani, a dispărut câteva zile în noiembrie după ce a postat pe reţeaua de socializare chineză Weibo un mesaj lung în care îl acuza pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a abuzat-o sexual. Peng a reapărut pe 21 noiembrie într-un restaurant din Beijing şi la un turneu de tenis desfăşurat în capitala Chinei, potrivit unor înregistrări video difuzate de presa oficială. De asemenea, într-o videoconferinţă cu preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Thomas Bach, ea a declarat că este "în siguranţă în locuinţa sa din Beijing", dar că "şi-ar dori ca intimitatea să îi fie respectată". La această videoconferinţă a participat şi membra Comitetului Olimpic Chinez, Li Lingwei.

ADVERTISING

"Chiar dacă acum ştim unde se află Peng, am îndoieli serioase că este liberă, în siguranţă şi că nu este supusă cenzurii, constrângerii sau intimidării", a afirmat miercuri Steve Simon.

"Liderii chinezi au avut posibilitatea de a ridica cenzura, de a dovedi în mod verificabil că Peng este liberă şi că poate să vorbească fără o intervenţie exterioară sau fără intimidare, precum şi de a realiza o investigaţie completă, corectă şi transparentă a acuzaţiilor sale de abuz sexual", a adăugat Steve Simon, care şi-a exprimat regretul că Beijingul nu a "acţionat într-un mod credibil".

Singura reacţie oficială a Beijingului, până în prezent, a fost pe 23 noiembrie, când purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a lansat un apel la "încetarea învinovăţirii deliberate în această problemă în scopuri ostile şi, mai ales, transformarea ei într-o chestiune politică".

"Nimic din toate acestea nu este acceptabil şi nu va fi niciodată. Dacă cei puternici pot suprima vocile femeilor şi pot ascunde sub covor acuzaţii de abuz sexual, atunci fundamentele pe care se sprijină WTA - egalitatea pentru femei - ar fi puternic zguduite. Nu pot lăsa ca jucătoarelor să li se întâmple asta şi nu o voi face", a insistat Steve Simon. 


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din tenis!