Sistemul de arbitraj video VAR a intervenit de 18 ori în cele 51 de meciuri disputate la turneul final al EURO 2020, cu o acurateţe de 100%, în timp ce arbitrii au luat decizii corecte în proporţie de 93,5%, conform unei reuniuni online a UEFA, care a considerat ”corect” penalty-ul acordat la faultul asupra lui Raheem Sterling în semifinala Anglia-Danemarca, transmite EFE.
Şeful Comisiei de arbitri a UEFA, italianul Roberto Rosetti, a mărturisit că ”nu a primit niciodată atâtea felicitări” pentru prestaţia arbitrilor la un turneu final EURO şi a responsabililor sistemului VAR, care a fost coordonat de la Nyon de spaniolul Carlos Velasco la toate cele 51 de partide.
EURO 2020, care s-a încheiat cu succesul Italiei, după victoria la lovituri de departajare contra Angliei, a înregistrat cu 176 mai puţine faulturi ca la ediţia 2016 din Franţa, mai multe minute de joc efectiv (2 minute şi 21 secunde în plus), cu 31 de cartonaşe galbene mai puţine, dar cu 3 cartonaşe roşii în plus (6-3 faţă de EURO 2016) şi cu 5 lovituri de pedeapsă în plus (17-12). Şase din aceste penalty-uri au fost acordate după consultarea tehnologiei VAR, care însă nu a fost utilizată la ediţia 2016, câştigată de Portugalia.
VAR a analizat 276 de situaţii, în medie circa cinci în fiecare partidă, cu o corecţie la fiecare 2,83 partide.
În cele 51 de meciuri, VAR a intervenit de 18 ori şi niciuna din decizii nu a fost discutabilă. În luarea deciziilor, VAR a avut nevoie în medie de 100 secunde şi a fost corectată o singură decizie începând cu sferturile de finală.
Rosetti a analizat cu transparenţă cea mai polemică fază de la EURO 2020, când arbitrul danez Danny Makkelie a acordat penalty la intervenţia asupra lui Raheem Sterling în prelungirile semifinalei. După părerea italianului, VAR nu trebuia să intervină, pentru că a existat un contact între jucători şi lovitura de pedeapsă este corectă.
''Nu a fost un scandal, este ceva de care putem vorbi. Nu avem secrete. Makkelie l-a văzut pe nr. 5 (Joakim Maehle) că nu a lovit balonul, a văzut un contact clar între picioare. Putem dezbate, dar asta e ceea ce a văzut. Putem vorbi de definiţia contactului. Noi vrem ca arbitrii să fie în centru şi VAR să fie foarte atent. Vorbim de un sport în care există multe nuanţe de gri, nu doar de alb şi negru. Sunt multe situaţii limită. VAR nu este perfect, este clar acest lucru. Niciodată nu vom anula dezbaterea. Dacă vom începe să controlăm cu VAR tot tipul de situaţii vom crea o mare confuzie. Un penalty poate schimba rezultatul unei partide. Eu nu vreau penalty-uri uşoare. În această situaţie a fost o acţiune clară a apărătorului, un contact clar între genunchi şi genunchi."
Oficialul italian a lăudat prestaţia din finala Italia-Anglia a olandezului Bjorn Kuipers, pe care l-a descris ca ''o persoană cu mari valori umane şi o carieră strălucitoare''.
Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro: