Suspendarea alegerilor de la Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a fost dezbătută, marţi, în şedinţa comună a Comisiilor pentru tineret şi sport din Senat şi Camera Deputaţilor, ministrul Sportului, Eduard Novak, afirmând că a fost nevoit să recurgă la această decizie pentru că „e un dezastru total”.
„A organizat nişte alegeri nestatutare. Anul acesta Ministerul Sportului a primit din numeroase sesizării privind Federaţia Română de Hochei, începând din primăvară. S-au organizat aceste alegeri, s-au derulat, delegatul ministerului a spus că totul este foarte bine, dar apoi am primit din nou o sumedenie de sesizări. Cei care trebuiau să voteze nu au votat, am întrebat şi departamentul juridic care este situaţia.Departamentul juridic a avut o opinie total contrară faţă de delegatul de sport. Între timp, delegatul de sport s-a îmbolnăvit şi s-a dus în concediu de boală. Am constituit o comisie mixtă din cinci persoane, au solicitat documente de la federaţia de hochei, care are 14 ani angajaţi, dar nu au fost în stare să furnizeze niciun document. Şi în baza raportului s-au găsit foarte multe nereguli la această federaţie, cluburi care nu au echipe şi nu figurează în campionat, au fost aleşi unii care au dosare penale, cluburile care au activitate nu au votat. E un dezastru total. Nu putem permite acest lucru, sportul are de suferit”, a afirmat ministrul Eduard Novak când a fost interpelat de către deputaţi pe tema situaţiei din cadrul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă.
Deputatul Dan Tănasă (AUR) i-a transmis ministrului că FRHG este supusă unui abuz din partea ministerului.
"Vă solicit public să lăsaţi în pace Federaţia Română de Hochei. Ceea ce faceţi dumneavoastră acolo este un abuz. Este condusă de o fostă glorie a hocheiului românesc şi cred că ştie mai bine ce are de făcut. Vă cer să nu mai puneţi presiuni şi să vă folosiţi funcţia publică pentru că Federaţia Română de Hochei să ajungă din nou pe mâna colegului dumneavoastră Barna Tanczos", a afirmat Tănasă.
De asemenea, parlamentarul i-a reproşat lui Novak faptul că foloseşte în postările de pe Facebook limba maghiară şi nu limba oficială de stat: "Încercaţi să vă ridicaţi ca ministru la nivelul sportivului Eduard Novak".
"Există o comunitate de 1 milion şi jumătate de maghiari în ţara asta şi ei sunt îndreptăţiţi să ştie ce comunică ministrul. Eu cred că am respectat întotdeauna această ţară şi nu am sfidat-o nici atunci când am concurat", a răspuns ministrul.
În ceea ce priveşte intervenţia de la FRHG, Novak a spus că este vorba de o încălcare a legii: "Eu am intervenit şi la alegerile de la ciclism, care a fost condus de mine. Cum să nu intervenim dacă cineva nu respectă legea. Nu-mi depăşesc atribuţiile, dacă nu va fi respectată legea o să intervenim mereu, doar pentru a respecta legea. Cum o respectăm noi, trebuie să o respecte şi federaţiile, pentru că noi finanţăm aceste federaţii".
Deputatul AUR a intervenit din nou şi i-a spus ministrului că este vorba despre o presiune politică şi că doar instanţele de judecată pot anula rezultatele alegerilor de la conducerea FRHG.
"Ceea ce faceţi dumneavoastră este presiune politică. Dumneavoastră nu puteţi anula acele alegeri, ci doar instanţa o poate face. Sunt persoane de drept privat, dumneavoastră forţaţi anumite interpretări legale şi vă băgaţi într-o zonă în care faceţi presiuni. Eu le înţeleg foarte bine", a mai spus Dan Tănasă.
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a participat marţi la şedinţa comună a Comisiilor pentru tineret şi sport din Senat şi Camera Deputaţilor pentru a da explicaţii pe tema Strategiei Naţionale pentru Sport.
La dezbatere au participat şi reprezentanţi ai ministerului Educaţiei şi parlamentari din comisiile de Educaţie.
Ministerul Sportului a decis să suspende efectele Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri a Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, în urma unui control efectuat la începutul acestei luni.
"Comisia mixtă de verificare, constituită de Ministerul Sportului ca urmare a plângerilor la adresa conducerii Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), a constatat că au fost încălcate mai multe prevederi legale în organizarea alegerilor. În consecinţă, Ministerul Sportului, prin delegatul său, a decis suspendarea executării Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri FRHG. Plângerile privind desfăşurarea AGOA din 15.09.2022 vin după ce, în trecut, au fost semnalate o serie de alte nereguli în activitatea conducerii federaţiei. Drept urmare, Ministerul Sportului a constituit o comisie, care, în perioada 01-04.11.2022, a efectuat o acţiune de verificare la FRHG, prin care au fost constatate mai multe încălcări ale următoarelor prevederi: art. 21 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 coroborate cu dispoziţiile art.11.4 şi 99.2 din Statutul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă", a anunţat, luni, Ministerul Sportului, printr-un comunicat de presă.
Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, a câştigat, la 15 septembrie, un nou mandat la conducerea instituţiei, fiind votat, în cadrul Adunării Generale de Alegeri, de 9 dintre cele 13 cluburi cu drept de vot. Contracandidatul său, preşedintele clubului Steaua Rangers, Valentin Dragomir, a primit 4 voturi.