Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi, la Bruxelles, răspunzând unor întrebări, că sportul şi politica nu trebuie amestecate, cu referire la polemica apărută pe marginea iluminării stadionului din Munchen, la meciul de miercuri Germania – Ungaria, în culorile curcubeului, specifice comunităţii LGBT, scrie DPA.
Totodată, Orban a lăudat rezultatul de egalitate (2-2) obţinut de naţionala de fotbal a Ungariei în meciul cu Mannschaft, din Grupa F de la EURO 2020.
Conform sursei, premierul Ungariei a arătat că în cazul în care sportul şi politica se combină, acest lucru ar putea duce la excluderea celor care, din punct de vedere cultural, au puncte de vedere diferite.
Miercuri seara, Viktor Orban spunea că nu este o decizie de stat dacă stadionul de fotbal din Munchen sau un alt stadion european este iluminat în culorile curcubeului.
''În mod evident, culorile curcubeului se regăsesc şi pe străzile din Budapesta. Dacă pe vremea comunismului, în Ungaria homosexualii au fost persecutaţi, astăzi statul nu numai că garantează, ci şi protejează în mod activ drepturile lor. Libertatea individuală este una dintre cele mai importante valori. Trebuie să ne asigurăm că toată lumea este liberă să decidă felul în care doreşte să trăiască (…) Nu trebuie să restrângem niciodată această libertate'', a declarat, printre altele, Viktor Orban, adăugând că educaţia copiilor se face însă acasă, în familie.
Aşa cum se ştie, Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, a denunţat miercuri iniţiative "populiste" pentru a justifica refuzul organizaţiei sale de a permite oraşului Munchen să-şi ilumineze stadionul în culorile curcubeului în semn de protest faţă de o lege maghiară considerată homofobă.
"Nu vrem să fim folosiţi în acţiuni populiste", a afirmat Ceferin pentru ziarul german Die Welt înaintea meciului Germania - Ungaria, care va avea loc la EURO 2020 în capitala Bavariei.
"Datorită popularităţii fotbalului, oamenii încearcă de prea multe ori să abuzeze de asociaţiile sportive pentru a-şi urmări scopurile", a declarat el.
Anterior, UEFA şi-a apărat decizia de a nu permite miercuri seara iluminarea stadionului din Munchen, la meciul Germania - Ungaria, în culorile curcubeului, specifice minorităţilor LGBT, însă şi-a colorat propriul logo de pe site în aceste culori reafirmându-şi ''angajamentul ferm'' împotriva homofobiei.
Aflat sub focul criticilor începând de marţi, organismul fotbalistic european a asigurat că decizia sa nu a fost ''politică'', spre deosebire de cererea primăriei din Munchen de a protesta în acest fel împotriva unei legi adoptate recent de Parlamentul ungar, considerată discriminatorie la adresa homosexualilor.
''Pentru UEFA, curcubeul nu este un simbol politic, ci un semn al angajamentului nostru ferm faţă de o societate diversă şi incluzivă'', spune organizaţia într-un scurt text postat pe Twitter.
Prin urmare, UEFA şi-a colorat în culorile curcubeului logo-ul de pe site-ul propriu, indicând că aceste culori simbolizează ''o societate mai dreaptă, egalitară, tolerantă pentru toţi, indiferent de culoarea pielii, gen sau credinţă''.
Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Heiko Maas, a criticat UEFA pentru decizia sa de a nu permite ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului, miercuri seara, la meciul dintre Mannschaft şi selecţionata Ungariei.
"Este adevărat, terenul de fotbal nu are nimic de-a face cu politica. Este vorba de persoane, de echitate, de toleranţă. De aceea, UEFA a transmis un semnal greşit", a scris Heiko Maas pe contul său de Twitter, încurajând totodată suporterii să afişeze culorile curcubeului "pe stadion şi în afara sa" la meciul de pe Allianz Arena, din ultima etapă a Grupei F a Campionatului European de fotbal.
Ungaria a catalogat marţi drept o ''decizie bună'' a UEFA respingerea propunerii ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului (specifice comunităţii LGBT) la meciul dintre Germania şi Ungaria.
''Slavă Domnului că liderii fotbalului european au dat dovadă de bun simţ (…) neparticipând la ceea ce ar fi fost o provocare politică împotriva Ungariei'', a reacţionat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE programată la Luxemburg.
Intenţia anunţată de primarul social-democrat al Munchen-ului, Dieter Reiter, şi care aştepta aprobarea UEFA era menită să arate solidaritatea faţă de comunitatea LGBT din Ungaria, după ce Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care interzice propaganda homosexuală în şcoli şi în rândul minorilor, act normativ criticat de ONG-uri şi de partide ungare progresiste din opoziţie. UEFA a respins ulterior cererea considerând că în fotbal nu trebuie amestecate chestiuni de natură politică.
Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro: