Mințile briliante ale șahului mondial au deschis turneul Grand Chess Tour de la București. Rezultatele și cronica primei etape

Mințile briliante ale șahului mondial au deschis turneul Grand Chess Tour de la București. Rezultatele și cronica primei etape

Marii Maeștri ai șahului internațional, prezenți la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2023, au deschis sâmbătă, 6 mai a.c., prima rundă de confruntări a etapei de la București. Printre cei 10 jucători se află și Bogdan Deac (locul 38 mondial, a primit un wild-card pentru această etapă) și Richard Rapport (locul 13 mondial), doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment.

Ceremonia de deschidere a primei etape din cele cinci (din Europa și Statele Unite) ale circuitului internațional Grand Chess Tour (GCT), ediția 2023 – unul dintre cele mai importante turnee de șah, la nivel global, fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov – a debutat vineri, 5 mai a.c., la Grand Bucharest Hotel, în prezența a peste 300 de participanți: iubitori ai șahului, sportivi, oficialități și personalități ale vieții publice din România.

ADVERTISING

Deschiderea primei zile competiționale a început sâmbătă, 6 mai, la orele 15:00 PM, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Marele Maestru Garry Kasparov, prezent la evenimentul de la București, și de ambasadorul Superbet, Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist din România.

prima-mutare-Garry-Kasparov

Cronica rundei I

Ding Liren - Maxime Vachier-Lagrave ½ - ½ 

S-a jucat deja celebra deschidere, Gambitul Damei. Ambii jucători au fost extrem de bine pregătiți din punct de vedere teoretic. În jocul de mijloc, campionul mondial, Ding Liren, a părut că obține un mic avantaj, dar mutările exacte ale marelui maestru francez au făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Fabiano Caruana - Bogdan Deac ½ - ½ 

S-a jucat Apărarea Nimzovici, iar după faza de deschidere s-a ajuns foarte repede într-un final puțin mai bun pentru jucătorul cu piesele albe. În apropierea mutării 40, marele maestru român, Bogdan Deac, a avut o inexactitate care părea că-l va costa partida. Fostul challenger la titlul mondial, Fabiano Caruana nu a găsit cea mai bună continuarea și astfel partida s-a încheiat remiză.

ADVERTISING

Ian Nepomniachtchi - Richard Rapport ½ - ½ 

S-a jucat Apărarea Franceză, dar Ian a ales o variantă mai liniștită pentru un avantaj sigur și de lungă durată. Richard Rapport a avut joc activ care a reușit să-l ferească de un final cu probleme. După mai multe schimburi de piese partida s-a încheiat la egalitate. 

Jan-Krzysztof Duda - Anish Giri ½ - ½ 

S-a jucat o variantă spectaculoasă în care marele maestru polonez a ajuns să aibă două Dame pe tablă. Din păcate, totul a durat doar o singură mutare mutare, una dintre Dame fiind capturată imediat de către marele maestru olandez. Desigur, întreaga secvență de mutări a fost anticipată de către cei joi jucători, iar finalul rezultat a fost unul egal, care a condus implicit către un rezultat nedecis.

Alireza Firouzja - Wesley So 0-1 

S-a jucat varianta Giuoco Piano, o deschidere calmă fără prea mari riscuri de ambele părți. După primele 20-30 de mutări partida părea că se va duce spre o remiză, dar marele maestru francez a ales să riște și a juns într-o poziție defavorabilă. Wesley a prestat un joc bun, pe alocuri cu mici inexactități, dar poziția era

ADVERTISING

evident mai bună și astfel a reușit să-și treacă prima victorie în cont și să debuteze, exact ca anul trecut, cu o victorie. 

Clasamentul după runda I

  1. Wesley So –1 punct

2– 9  Ding Liren, Vachier-Lagrave, Ian Nepomniachtchi, Richard Rapport, Jan-Krzysztof Duda, Anish Giri,  Fabiano Caruana, Bogdan Deac – 0.5 puncte

10. Alireza Firouzja – 0 puncte  

Prima rundă a competiției de șah s-a încheiat, sâmbătă, cu următorul clasament: 

Rezultate runda 1

  • Ding Liren - Maxime Vachier-Lagrave ½ - ½ 
  • Fabiano Caruana - Bogdan Deac ½ - ½ 
  • Ian Nepomniachtchi - Richard Rapport ½ - ½ 
  • Jan-Krzysztof Duda - Anish Giri ½ - ½ 
  • Alireza Firouzja - Wesley So 0-1 

Programul rundei a II-a

Runda a II-a va începe duminică, 7 mai, la orele 15.00 PM, la Grand Bucharest Hotel, și se va disputa între: 

  • Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So
  • Anish Giri - Alireza Firouzja
  • Richard Rapport - Jan-Krzysztof Dud
  • Bogdan Deac  - Ian Nepomniachtchi
  • Ding Liren - Fabiano Caruana 

Prima mutare va fi făcută, duminică, de către Gheorghe Craioveanu, fost jucător român de fotbal.

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București, Superbet Chess Classic România 2023, este prima din cele cinci etape ale circuitului internațional Grand Chess Tour 2023. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și campionul mondial și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția de anul acesta va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții. 

Fondul de premiere al ediției din 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediția din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2023. Competiția se desfășoară în perioada 5-15 mai, cu excepția zilei de 11 mai (zi de odihnă). Partidele încep la orele 15.00 PM și se încheie în jurul orelor 20.00 PM. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇