Jucătoare britanică Tara Moore, exonerată inițial de încălcarea codului antidoping (ADRV), a primit o suspendare de patru ani, marți, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a susținut apelul înaintat de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), scrie Reuters.
Moore, fostă cea mai bună jucătoare britanică de dublu, a fost suspendată provizoriu în iunie 2022 din cauza prezenței unor steroizi anabolizanți interziși în probele prelevate, nandrolon și boldenon.
Jucătoarea a susținut că nu a consumat niciodată cu bună știință o substanță interzisă în cariera sa, iar un tribunal independent a stabilit că sursa substanței interzise a fost carnea contaminată consumată de ea în zilele anterioare prelevării probei.
Moore a pierdut 19 luni în acest proces înainte de a fi absolvită de ADRV, dar TAS a confirmat apelul ITIA împotriva hotărârii de primă instanță ''fără culpă sau neglijență'' cu privire la nandrolon.
''După analizarea dovezilor științifice și juridice, majoritatea Comisiei TAS a considerat că jucătoarea nu a reușit să demonstreze că nivelul concentrației de nandrolon din proba sa era compatibilă cu ingerarea de carne contaminată'', a precizat TAS într-un comunicat. ''Comisia a concluzionat că Moore nu a reușit să demonstreze că ADRV nu a fost intenționată. Prin urmare, apelul ITIA este confirmat, iar decizia pronunțată de Tribunalul Independent este anulată'', se mai arată în comunicat.
Anterior, Moore declarase că în timpul suspendării inițiale de 19 luni, reputația, clasamentul și mijloacele de trai au scăzut treptat-treptat.
Jucătoarea în vârstă de 32 de ani a depus, de asemenea, un recurs incident la TAS, ''solicitând respingerea apelului ITIA, respingerea rezultatului nandrolonului în ADRV sau, alternativ, confirmarea faptului că nu are nicio vină sau neglijență''.
Cu toate acestea, TAS a declarat că apelul jucătoarei a fost declarat inadmisibil și că perioada sa de ineligibilitate de patru ani va începe pe 15 iulie. Perioada de suspendare provizorie deja efectuată va fi dedusă din sancțiune.
''Ștacheta noastră pentru a contesta o decizie de primă instanță este ridicată, iar decizia nu este luată cu ușurință'', a declarat Karen Moorhouse, directorul executiv al ITIA, într-un comunicat. ''În acest caz, sfaturile științifice independente au indicat că jucătoarea nu a explicat în mod adecvat nivelul ridicat de nandrolon prezent în eșantionul său. Decizia este în concordanță cu această poziție'', a adăugat Moorhouse.