Ion Țiriac a sărit în apărarea Simonei Halep în ceea ce privește apelul intentat de sportiva noastră la TAS față de suspendarea de 4 ani primită în urma descoperirii consumului de roxadustat, după un test anti-doping pozitiv bifat în august 2022, la US Open.
Fostului lider mondial i s-a găsit substanța interzisă roxadustat în organism și, de asemenea, nereguli în pașaportul biologic, dar, cunoscutul om de afaceri a declarat recent la Gala Sportului Românesc, desfășurată la Atheneul Român din București, că mostra din urmă nu ar trebui luată în considerare, pentru că nu ar fi fost manevrată ”ca la carte”.
Însă o persoană din anturajul TAS, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Elveția, i-a transmis lui Țiriac că se înșală și că în niciun caz nu poate fi vorba de o eroare de manevrare a probei doping: ”Probele, dacă respectă condițiile în lanțul de custodie, sunt analizate. Altfel, nu! Doar nu vă închipuiți că își permite cineva să investească resurse într-o probă degradată, hemolizată. Rezultatele nu ar fi concludente. Un laborator nu ar face niciodată lucruri incorecte ca, implicit, să-și piardă acreditarea dată de WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping).
Dacă un laborator acreditat primește o probă neconformă, fie că e de urină sau de sânge, imediat informează autoritatea de testare, care are proprietatea probei respective, adică ITIA, dacă merge mai departe cu analiza acesteia sau nu. Iar ITIA nu s-ar sabota. Am citit că domnul Țiriac a fost surprins că proba a fost luată la ora 5 și jumătate dimineața. Este perfect legal. Și noaptea pot exista testări în cazuri excepționale.
Iar eu cred că ofițerii de control doping au ajuns la ora convenită, totuși. Sportivii își dau ora la care vor să vină aceștia, înclusiv la ora 5, pentru a putea oferi și probe de urină. Domnul Țiriac nu știe ce spune. E o prostie ce zice. Când a intrat pe un anumit aparat, când iese. Sunt doar 30 de laboratoare acreditate WADA în lume. Certificarea acestora se face în fiecare an, iar controalele sunt foarte stricte. Dar, atunci când oamenii au ceva de ascuns, nu le mai convine nimic”, a declarat o sursă din cadrul TAS, potrivit iamsport.ro.
"Acum știm că proba de sânge a fost oarecum maltratată, să nu-i spun altfel, în România. Luată la 5 jumate dimineața, în trei ore trebuia să fie la -3 grade la nu știu ce laborator. Aia n-ar trebui admisă niciunde! Luată și după atâta timp, în ideea 'hai să mai descoperim o treabă", spunea în urmă cu câteva zile, Ion Țiriac.
În cadrul audierilor de la TAS, antrenorul Patrick Mouratoglou și-a asumat răspunderea pentru situația în care a ajuns Simona Halep. Audierile s-au încheiat, iar Simona s-a declarat mulțumită de modul în care au decurs lucrurile în ultimele zile. TAS a comunicat că întreaga procedură s-a încheiat, însă nu a anunțat un termen pentru momentul în care va fi dat verdictul.
D.A.