Etapele de construire a unei baze sportive

Etapele de construire a unei baze sportive
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bazele sportive pot fi destinate activității sportivilor profesioniști, însă pot avea și scopul de a servi unei anumite comunități și de a fi accesibile pentru oricine dorește un stil de viață mai activ. Așadar, există numeroase proiecte care vizează construcția și amenajarea unor astfel de locuri, cu destinații variate.

Construirea unei baze sportive presupune pregătirea atentă a proiectului și stabilirea clară a fiecărei etape. Iată în ce constă acesta și ce pregătiri sunt necesare.

Etapele preliminare

Înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor, sunt necesare câteva etape de pregătire. În primă fază, va trebui decisă destinația bazei sportive: cărui sport sau activități va fi dedicată, ce număr de persoane ar trebui să găzduiască, de câte spații și construcții speciale este nevoie etc. Pe baza acestor date, se va putea alege și locul cel mai potrivit în care baza sportivă să fie amplasată.

ADVERTISING

Apoi, se va putea realiza planul construcției și se poate pregăti toată documentația necesară. La final, se vor stabili ultimele detalii, precum alegerea tuturor materialelor de construcții necesare, optarea pentru o firmă specializată cu care să colaborezi pentru toate aceste lucrări.

Curățarea și nivelarea terenului

După stabilirea tuturor detaliilor preliminare, poate începe construcția propriu-zisă. Aceasta începe cu pregătirea terenului. După ce locul perfect de amplasare a fost ales, terenul va trebui curățat de vegetație, pietre și alte resturi și va trebui nivelat. Orice fel de construcție trebuie ridicată doar pe un teren perfect uniform, pentru a asigura stabilitatea structurii.

ADVERTISING

Executarea săpăturilor

Următorul pas este realizarea de săpături. Acestea sunt necesare pentru a asigura fundația viitoarelor construcții și reprezintă practic ultima etapă de pregătire înainte de a începe ridicarea structurilor.

Ridicarea bazei și a construcțiilor anexe

Acum poți începe construirea propriu-zisă, care va varia în funcție de destinația bazei sportive și de felul în care aceasta va arăta. Pe lângă teren sau arena în care se vor desfășura activitățile sportive, va trebui să pregătești și alte anexe indispensabile: tribune, grupuri sanitare, vestiare, alte clădiri destinate antrenamentelor.

ADVERTISING

Amenajarea gardurilor

O bază sportivă ar trebui să fie bine împrejmuită astfel încât să asigure siguranță celor care o folosesc și să permită desfășurarea activităților fără probleme. Așadar, ar trebui amenajate garduri sau, dacă baza va include mai multe terenuri separate, plase care să delimiteze clar fiecare spațiu. Va trebui construită și o poartă și o zonă de acces care să permită intrarea ordonată a spectatorilor.

Pregătirea terenurilor

Desigur, doar construcția unui astfel de spațiu nu este suficientă pentru o bază sportivă. Vor trebuie amenajate locurile dedicate acestor activități, adică terenurile. În funcție de tipul bazei sportive, ar putea fi nevoie de amenajarea unui gazon, a unui teren cu zgură, de instalarea unor porți, coșuri, a unor tribune etc.

Obținerea aprobărilor

După finalizarea lucrărilor, mai este un singur pas până când baza sportivă va putea fi dată în folosință. Aceasta va trebui să obțină o serie de aprobări de la comisiile de specialitate care să ateste că poate funcționa în siguranță și că îndeplinește toate standardele.

O bază sportivă reprezintă o investiție grozavă pentru o comunitate, oferind un spațiu în care oricine poate desfășura activități recreative sau poate realiza antrenamente în cele mai bune condiții. Este important ca fiecare etapă să fie respectată cu strictețe, astfel încât noua construcție să poată funcționa fără probleme.