Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că forul pe care îl conduce va suspenda toate finanţările către loturile de haltere, după ce Federaţia Română de Haltere a fost suspendată pe o perioadă de un an şi astfel nu va avea sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a fost informat de către Federaţia Română de Haltere referitor la decizia forului internaţional de specialitate, IWF, care restricţionează participarea reprezentanţilor României la orice activitate sportivă organizată sub egida acesteia. COSR respectă deciziile Federaţiei Internaţionale şi urmează regulile Comitetul Internaţional Olimpic în ceea ce priveşte participarea sportivilor la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. În acest context, COSR suspendă orice finanţare pentru loturile olimpice ale Federaţiei Române de Haltere şi va analiza obiectivele de performanţă prin Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanţă”, a declarat Covaliu pentru AGERPRES.
Acesta a precizat că Federaţia Română de Haltere va încerca să obţină printr-o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv dreptul Loredanei Toma de a participa la Jocurile Olimpice.
"Totodată, Federaţia Română de Haltere şi-a manifestat verbal intenţia de a încerca să obţină de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv dreptul ca Loredana Toma, sportivă eligibilă pentru participarea la JO Tokyo 2020, să poată fi inclusă în echipa olimpică Team Romania", a mai spus Covaliu.
Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) a impus, joi, o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping, sancţiune care privează participarea halterofililor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august).
"Sancţiunea dispusă faţă de Federaţia română este motivată de cinci încălcări ale reglementărilor antidoping datând din 2012 şi comise de cinci sportivi diferiţi (n.r. Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin, Roxana Cocoş şi Marius Danciu). Aceste cinci încălcări se bazează pe prezenţa steroizilor anabolizanţi", se arată într-un comunicat al IWF.
"Patru dintre aceste infracţiuni au fost comise de cei patru reprezentanţi ai României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin şi Roxana Cocoş. Aceste rezultate anormale ale analizelor au fost anunţate în 2019 ca parte a programului de reanaliză al Comitetului Internaţional Olimpic'', se mai arată în comunicat.
Această sancţiune poate fi atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS).
IWF a suspendat deja alte trei federaţii din motive similare, Thailanda, Egipt şi Malaezia.
Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro: