UEFA a adăugat o nouă regulă de departajare la acest Campionat European din Gemania, astfel că la finalul fazei grupelor putem vedea lovituri de departajare pentru a diferenția două echipe cu o egalitate perfectă pe linia de clasament.
Grupa E, din care face parte România la EURO 2024, este cea mai echilibrată grupă din istoria Campionatelor Europene, cu 3 puncte pentru toate cele patru țări participante, după patru jocuri disputate. Soarta calificării în optimi va fi decisă în ultima etapă, miercuri, 26 iunie. Atunci sunt programate meciurile Slovacia – România și Ucraina – Belgia, ambele de la aceeași oră, 19, LIVE pe SpotMedia.ro.
Grupa României de la EURO 2024 stabilește un adevărat record în toată istoria Campionatelor Europene
Potrivit regulamentului UEFA, în cazul în care două echipe care se întâlnesc în ultimul meci din faza grupelor termină la egalitate perfectă, ca puncte și golaveraj identic, departajarea se va face după executarea loviturilor de la 11 metri.
Totuși, acest scenariu se poate aplica la alte grupe, căci în grupa României, chiar în caz de terminare la egalitate de puncte, golaverajul va fi diferit, și vorbim aici de toate echipele implicate în luptă.
Criteriile de departajare, dictate de UEFA, sunt următoarele:
Numărul mai mare de puncte obținute în meciurile disputate între echipele în cauză;
Diferența de goluri superioară rezultată în urma meciurilor disputate între echipele în cauză;
Numărul mai mare de goluri marcate în meciurile disputate între echipele în cauză;
În cazul în care, după aplicarea criteriilor 1-3, echipele sunt încă la egalitate în clasament, criteriile 1-3 se aplică din nou exclusiv la meciurile dintre echipele care sunt încă la egalitate pentru a determina clasamentul final.
În cazul în care această procedură nu conduce la o decizie, se aplică criteriile de la 5 la 10;
Diferența de goluri superioară în toate meciurile din grupă;
Numărul mai mare de goluri marcate în toate meciurile din grupă;
Dacă în ultima etapă a fazei grupelor, două echipe care se înfruntă sunt la egalitate de puncte, la golaveraj și au remizat meciul, echipa câștigătoare se stabilește prin lovituri de departajare. (Acest criteriu nu este utilizat dacă mai mult de două echipe au avut același număr de puncte);
Total de puncte disciplinare mai mic în toate meciurile din grupă (1 punct pentru un cartonaș galben, 3 puncte pentru un cartonaș roșu , 4 puncte pentru un cartonaș galben urmat de un cartonaș roșu direct);
Poziția superioară în clasamentul general al calificărilor, cu excepția cazului în care comparația implică țara gazdă, Germania, caz în care va avea loc o tragere la sorți.