In ultimii ani, se poate observa un progres spectaculos în fotbalul feminin. Acesta devine un subiect din ce în ce mai prezent in marile publicații sau pe rețelele sociale. Cluburile și patronii își construiesc echipe, investesc în jucătoare și pun bazele unor strategii de dezvoltare a fotbalului feminin. Marile competiții feminine sunt in prim planul agendei internaționale, beneficiind de cronici generoase in Washington Post New York Times sau The Economist.
Interesul in creștere din ultimii ani a determinat si o creștere a finanțării. Astfel, acest context a impulsionat federațiile să își consolideze obiectivele strategice în direcția promovării și a organizării a cât mai multor competiții de fotbal feminin.
În România, sistemul competițional a cunoscut o adevarată schimbare, iar începând cu sezonul 2023/2024, Federația Română de Fotbal a introdus certificarea de licențiere pentru echipele care doresc să evolueze în Liga 1. Această reglementare dorește să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de joc și de antrenament în fotbalul feminin. De asemenea, multe dintre cluburile masculine și-au înființat echipe de fotbal feminin sau au încheiat colaborări cu echipe deja existente, crescând totodată numărul de jucătoare prezente la linia de start și calitatea jocului prestat de către acestea. În urmă cu câțiva ani, în România, exista o singură ligă de fotbal feminin, Liga 1, cu un număr de 8 echipe. În acest moment, există 3 ligi de senioare (L1, L2, L3) cărora li se adaugă Campionatele Naționale de junioare - U17, U15, U13, U11 și Liga elitelor U15. În total, în sezonul 2023/2024, la nivel de senioare sunt înscrise 48 de echipe, iar la nivel juvenil 125.
La nivel mondial, meciurile de fotbal feminin înregistrează noi recorduri privind numărul de spectatori prezenți pe stadioane și un nivel tot mai ridicat al interesului față de ascensiunea și pregătirea jucătoarelor.
Campionatului Mondial, încheiat ieri cu victoria Spaniei împotriva Angliei, este o ocazie bună de a face o retrospectivă a evoluției fotbalului feminin. Numărul echipelor de start a crescut față de acum 4 ani, numărul spectatorilor este, de asemenea, în creștere, iar prestația echipelor a cunoscut noi dimensiuni. In fazele grupelor, Africa de Sud învinge Italia, iar Jamaica elimină Brazilia și ajunge în optimile de finală. Suedia elimină campioana en titre SUA și se califică în sferturile Campionatului Mondial. Campionatul Mondial se dispută cu 32 de țări prezente la linia de start, față de anii precedenți în care s-au înregistrat 24 de naționale participante la turneul final. Partidele Campionatului Mondial s-au jucat de această dată pe zece arene, iar un nou record a fost atins și prin numărul de orașe în care s-au desfășurat meciurile - cinci orașe din Australia (Adelaide, Brisbane, Melbourne, Sydney și Perth) și alte patru din Noua Zeelandă (Auckland, Dunedin, Hamilton, Wellington), acest aspect favorizând vizionarea partidelor de către spectatori din mai multe zone geografice.
Nu putem lăsa în urmă provocările pe care jucătoarele le întâlnesc în parcursul lor fotbalistic, plecând de la prejudecățile existente în societate, la lupta continuă pentru demonstrarea abilităților, ajungând la găsirea echilibrului dintre carieră și viața personală. Un exemplu demn de menționat ar fi momentele de la Campionatul Mondial. Jucătoarele echipelor participante au avut posibilitatea de a avea copiii aproape, pe durata desfășurării meciurilor. Federațiile au susținut acest demers și au pus la dispoziție bone, pentru crearea unui cadru familiar, în care mamele - jucătoare, a căror copii au până la doi ani, să poată fi alături de copiii lor. Irene Paredes, componentă a naționalei Spaniei, a beneficiat de acest lucru și transmite jurnaliștilor faptul că există un cumul de factori în obținerea performanței, printre care și necesitatea de a fi alături de propriul copil. Acest fapt evidențiază diferențele dintre fotbalul feminin și cel masculin și surprinde o nouă perspectivă asupra posibilelor piedici din viața jucătoarelor.
Dacă vorbim despre puterea exemplului, Marta Vieira da Silva, poate fi una dintre jucătoarele care reda cu exactitate cele menționate mai sus. Marta, jucătoare a naționalei Braziliei, a reușit să ducă fotbalul feminin la un alt nivel, cu o prestație de invidiat, fiind cea mai bună marcatoare din toate timpurile la Cupa Mondială. De asemenea, în conferințele de presă aceasta a evidențiat faptul că există o reală evoluție în fotbalul feminin, datorată creșterii vizibilății și a promovării fenomenului fotbalistic.
Ceea ce aduce un plus jucătoarelor de fotbal este însăși natura firii lor. Dacă la fotbalul masculin vedem un spectacol cu o combinație de fortă și rapiditate, în cel feminin există un joc surprinzător și atractiv, cu o anumită corelație între intensitate (ritm de joc) și rezistență. Există perioade ale jocului în care intensitatea se ridică la nivelul fotbalului masculin (combinații, dueluri, finalizări).
Într-un moment ca acesta, tinerele jucătoare își pot găsi modele pe care să le urmeze, pot scăpa de temerile induse de-a lungul timpului și pot privi fotbalul ca o oportunitate de dezvoltare. UEFA sprijină inițiativele educaționale ale federațiilor, iar antrenoarele au ocazia de a urma cursuri pentru obținerea licențelor UEFA (C, B, A și PRO), diferite programe de perfecționare sau seminarii de formare realizate în parteneriate cu diferite instituții.
Fotbalul feminin are puterea de a schimba percepții, de a depăși limite, iar crearea unui mediu în care jucătoarele să se poată bucura de jocul de fotbal, în cele mai bune condiții, în care performanța să atingă cote maxime, este absolut necesară. Investițiile accelerate in acest domeniu confirma suplimentar potențialul fotbalului feminin de a atrage tot mai mulți spectatori, cu alte cuvinte, de a genera beneficii ample pentru comunitățile implicate si inclusiv profit, intr-un viitor nu foarte îndepărtat.
Autor: Andreea Vișan, Team manager - echipa națională feminin U19 și U15