Ana Maria Popescu câștigă prima medalie pentru România: “Întotdeauna am considerat că un mic detaliu poate face diferența”

Ana Maria Popescu câștigă prima medalie pentru România: “Întotdeauna am considerat că un mic detaliu poate face diferența”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ana Maria Popescu (Brânză) este prima medaliată a României de la Tokyo, o olimpiadă care se desfășoară sub flamura întunecată a pandemiei.

După cinci ani, o învingătoare de 36 de ani ne-a reamintit din nou că există un sport numit spadă. Unul la care nimeni nu știe prea bine regulile, dar la care scorul apare mare pe ecran. Iar asta ajută. 

Am urmărit atenți un balet tensionat între două sportive care încearcă să se atingă cu vârful bont al unei arme albe.

Ana Maria a câștigat tot ce se putea câștiga în lunga sa carieră de două decenii. Din păcate, în finală n-a reușit să treacă de chinezoaica Sun Yiwen. A pierdut în prelungiri (10-11).

ADVERTISING

Din palmares îi lipsește această medalie de aur, la proba de spadă individual. Are un aur cu echipa națională câștigat în anul 2016, la Olimpiada de la Rio de Janeiro, Brazilia.

Reușita ei s-a bazat pe “sete de cunoaștere”

“Întotdeauna am considerat că un mic detaliu poate face diferența. Dacă nu încerc un anumit lucru, nici măcar n-o să știu dacă funcționează sau nu. Așa am încercat, pe rând, tot felul de metode de antrenament și nu numai. Am <furat> cât am putut de la cei pe care i-am întâlnit, am adaptat nevoilor mele atunci când ceva mi-a plăcut, dar adevăratul secret este faptul că am avut mereu acea curiozitate, deschidere și sete de cunoaștere!”, a scris Ana Maria Popescu într-o postare pe pagina sa de Facebook, în iunie, cu o lună înainte de începerea jocurilor olimpice.

ADVERTISING

Toate victoriile de sâmbătă, toți pașii pe care i-a făcut spre medalia de argint s-au bazat pe o atentă administrare a amănuntelor.

Acele puncte obținute elegant și subtil, prin atingerea cu spada a manșetei adversarei, reprezintă o îmbinare încântătoare de atenție la detalii, concentrare și finețe în mânuirea armei.

De-a lungul carierei, Ana Maria Popescu a obținut două titluri de campioană mondială și șapte titluri de campioană europeană.

Înfrângerea de astăzi, în fața sportivei Sun Yiwen din China, o ține departe de visul ei de a obține titlul olimpic și la individual, dar o poate ambiționa să participe și la următoarea ediție care se va desfășura în 2024, la Paris.

ADVERTISING

“O duminică reușită. Două antrenamente și asalturi bune. Aproape că am primit și un bravo. Pot să mă declar mulțumită. De mâine o luăm de la capăt!”, a scris Ana Maria Popescu pe pagina sa de Facebook, în timpul cantonamentului din Polonia, din luna iunie.

Spadasina de argint

La Olimpiada Tokyo 2020, amânată un an de zile din cauza pandemiei și a cărei desfășurare a fost incertă până în ultima clipă, delegația României numără 101 sportivi, calificați la 17 discipline.

Șansele de a lua o medalie de aur sunt mici pentru țara noastră. Un site de predicții a numărului de medalii anunța că România poate lua 5 medalii, trei de argint și două de bronz.

Ana Maria Popescu a reușit să aducă prima medalie pentru delegația României încă din a treia zi a competiției.

“Într-un asalt, o singură tușă face diferența”, scria Ana Maria Popescu în perioada de pregătire, conștientă de cât de mică e diferența dintre victorie și înfrângere.

După un an și jumătate de restricții, de îngrijorare și tragedii, spadasina Ana Maria Popescu a făcut o țară întreagă să tremure de emoție și să se bucure pentru reușita ei.

Milioane de oameni care, ieri, nu știau că a început Olimpiada astăzi vorbesc despre reușita ei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇