Trei metode de recuperare a banilor din facturile neplătite, fără a apela la instanțele de judecată

Trei metode de recuperare a banilor din facturile neplătite, fără a apela la instanțele de judecată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mulți antreprenori se lovesc în timpul activității de situația neplăcută în care partenerii de afaceri nu-și plătesc facturile restante. Statisticile la nivel european arată că aproximativ 70 la sută dintre afaceriști s-au întâlnit cel puțin o dată cu o astfel de situație. Într-un impas de acest fel, primul impuls ar trebui să fie apelarea instanței de judecată și folosirea unui executor judecătoresc, însă, de foarte multe ori, această alegere presupune intrarea într-un proces ce se poate prelungi. În toată această perioada banii rămân blocați, ceea ce poate să afecteze activitatea obișnuită. 

ADVERTISING

Pentru evitarea unei astfel de împrejurări, există la dispoziția managerilor păgubiți câteva unelte utile, ce pot grăbi în mod sensibil rezolvarea situației. Ideal ar fi evitarea în întregime a colaborării cu o firma care a dovedit de-a lungul timpului un comportament incorect în această privință. Pentru a se obține acest deziderat se poate apela la platforme specializate, ce activează în mediul online, precum termene.ro, care permite verificarea informațiilor despre firmele active din România, astfel încât tu să poți selecta parteneri serioși. 

ADVERTISING

Iată cum se pot recupera banii din facturile neplătite!

Apelarea la instanțele de judecată nu reprezintă întotdeauna o garanție a recuperării banilor sau cel puțin a primirii lor în timp util. Există metode de prelungire a unui astfel de proces pentru perioade lungi și, din acest motiv, trebuie sa se apeleze la alte variante care s-au dovedit mai folositoare. 

  1. În afaceri, la fel ca în medicină, prevenția este mai bună decât tratamentul. Așadar, pentru evitarea apariției unor împrejurări nedorite, poți lua anumite măsuri, în special în legătură cu încheierea contractului de colaborare între cele două părți. Un stimulent pentru plata la timp a datoriilor este reprezentat de trecerea în contract a penalizărilor ce vor fi plătite pentru fiecare zi de intarziere;
  1. În foarte multe cazuri, neplata la timp a facturilor nu este una intentionata, motivele fiind poate întemeiate. Avand in vedere acest lucru, primul pas trebuie sa fie reprezentat de o discuție cu datornicul pentru a se căuta o rezolvare facilă și rapidă a situației. Deși se poate apela la variante de comunicare la distanta (telefon, e-mail etc.), cele mai valoroase sunt discuțiile față în față. Aceste convorbiri trebuie purtate profesionist, fără amenințări și cuvinte triviale. Pentru rezolvarea situației se pot stabili noi termene de plata, de obicei acestea fiind de aproximativ 10-15 zile. De asemenea, poți apela la plata în rate sau chiar la alte forme de recuperare a datoriei (barter, acțiuni, alte valori etc.);
  1. În lumea business-ului reputația înseamnă foarte mult. Majoritatea oamenilor de afaceri nu vor sa fie priviți ca rău platnici, deoarece acest lucru le poate afecta activitatea pe viitor. Persoanele care au bani de recuperat din facturi neplătite pot să profite de acest element prin marcarea partenerilor intarziati pe diverse platforme existente în mediul online. În cele mai multe cazuri persoanele vor face tot posibilul pentru ca numele lor sa ramana bine văzut și vor plăti facturile restante.
ADVERTISING

În concluzie, antreprenorii care doresc să-și recupereze datoriile de la partenerii de afaceri trebuie sa stie ca exista solutii în acest sens, fără a fi nevoie sa apelezi la instanțele de judecată.