Tipuri de interfoane: cum alegi varianta potrivită

Tipuri de interfoane: cum alegi varianta potrivită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Interfonul este un echipament care satisface în egală măsură nevoia de siguranță și de confort a locatarilor unui imobil, indiferent dacă e vorba de un bloc sau o casă. Acesta asigură controlul accesului în imobil sau în curte, putând fi folosit totodată și ca mijloc de comunicare.

Prin intermediul unui panou montat la intrare, vizitatorii pot să apeleze locatarii din interior, care au la dispoziție un receptor sau un alt dispozitiv similar, cu ajutorul cărora pot să comunice cu apelanții și pot să le deschidă ușa de acces.

Dacă ești în căutarea unui interfon, îți arătăm ce variante ai la dispoziție la momentul actual și cum poți face alegerea potrivită.

ADVERTISING

Câte tipuri de interfoane există

Interfoanele se împart în două categorii distincte, una dintre ele fiind varianta clasică, iar cealaltă propunând o soluție mai modernă de comunicare.

Poți comanda ambele tipuri de interfoane de la Electra Instal, dar mai întâi, hai să vedem care sunt acestea!

Interfoane audio

Acestea sunt interfoanele clasice despre care vorbeam, și totodată cele mai des utilizate în cazul blocurilor de locuințe. Interfoanele audio permit comunicarea verbală între locatari și vizitatori, fără contact vizual, asemenea unei convorbiri telefonice. Accesul vizitatorilor este permis doar în momentul în care ușa de la intrare este deblocată de interlocutori, în timp ce locatarii pot intra în imobil cu ajutorul unor carduri de acces.

ADVERTISING

Videointerfoane

Principiul de funcționare este același, doar că în cazul acestor interfoane, locatarii pot vedea imaginea apelanților pe un ecran. De asemenea, cu ajutorul unui videointerfon poare fi monitorizată zona din fața intrării în bloc sau din fața curții, iar modelele mai performante permit și înregistrarea imaginilor, în perioadele în care proprietarii lipsesc de acasă.

Cum alegi interfonul potrivit

Dincolo de preferințele pentru unul din cele două tipuri de interfoane, trebuie să mai ții cont de câteva criterii pentru a alege echipamentul perfect adaptat nevoilor tale.

Numărul de utilizatori

Pentru un bloc de locuințe sau o casă în care locuiesc mai multe familii, ai nevoie de un interfon cu mai multe canale, care permite apelarea selectivă a fiecărui utilizator.

ADVERTISING

Dacă ai nevoie de interfon pentru casa în care locuiești doar tu cu familia, un echipament cu un singur canal va fi suficient.

Modul de instalare.

Componentele de bază ale unui interfon sunt unitatea exterioară și cea de interior. În funcție de modelul ales, aceste componente pot fi atașate de pereți sau alte elemente, ori încastrate în acestea.

Modul de instalare este mai important în cazul unității exterioare, întrucât aceasta este expusă precipitațiilor și altor condiții nefavorabile ce îi pot afecta funcționarea. De aceea este de preferat ca unitatea exterioară să fie încastrată, iar dacă optezi pentru un model atașat, aceasta trebuie montată într-un loc cât mai bine protejat.

În ceea ce privește modul de instalare a unității interioare, alegerea ține de preferințele personale.

Conectivitatea

În funcție de acest criteriu, ai la dispoziție două opțiuni, respectiv interfoane cu fir sau interfoane wireless.

Primele sunt mai ieftine dar mai greu de instalat, mai ales dacă e vorba de un bloc de locuințe. Aceasta, din cauza faptului că trebuie să fie trase fire de la unitatea exterioară către fiecare utilizator, mai precis către unitatea internă din fiecare apartament. Va fi nevoie de multe găuri date în pereți, iar în unele cazuri costurile instalării le pot depăși pe cele ale interfonului. Totuși, un astfel de sistem asigură o bună conectivitate și nu vor apărea probleme de comunicare decât dacă firele vor fi deteriorate.

De cealaltă parte, interfoanele wireless sunt mai scumpe, dar se instalează ușor, fără costuri suplimentare. În cazul acestora, trebuie să te asiguri că semnalul wireless este suficient de puternic pentru a acoperi distanța de la unitatea de exterior până la cea mai îndepărtată unitate interioară. Totodată, trebuie să ții cont și de obstacolele care pot slăbi calitatea semnalului.

Acestea sunt toate informațiile de care ai nevoie dacă ești în căputarea unui interfon, și sperăm că prin acest articol te vom ajuta să faci alegerea perfectă.