Tehnologia inedită prin care se schimbă țevile la Sibiu, fără să spargi strada (Video)

Tehnologia inedită prin care se schimbă țevile la Sibiu, fără să spargi strada (Video)

O tehnologie inedită este folosită în prezent la Sibiu, una care face să dispară disconfortul pentru locuitori când vorbim despre lucrări de înlocuire a rețelelor de apă.

Nu mai e nevoie de spargerea străzilor sau blocarea traficului, pentru că autorităţile locale au apelat la o tehnologie numită „relining”. Mai exact, este vorba despre construirea unor noi conducte în interiorul ţevilor vechi.

Proiectul pilot a început la Sibiu, în zona Căii Poplăcii – carterul Ștrand, scrie publicaţia locală Turnul Sfatului.

ADVERTISING

Cum funcţionează? Întâi se sapă guri de acces la rețeaua de apă, prin care muncitorii austrieci ajung la țevile golite de apă. Cu ajutorul unor camere video montate pe „roboței” este inspectat interiorul ţevilor vechi. Apoi, conductele sunt curățate de depuneri cu jeturi de mare presiune. Apoi, iar vin „roboțeii” în inspecţie.

Ulterior, se bagă în conducte o compoziție de fibră de sticlă și polietilenă. Cu ajutorul aburilor împinși la temperaturi și presiuni înalte, compoziția asta devine o peliculă care se mulează pe interiorul ţevilor. Practic, este construită o conductă nouă în cea veche.

ADVERTISING

Iar noile conducte astfel construite în interiorul celor vechi au o durată de viață de 50 de ani.

„Aceste lucrări au loc acum în zona rețelelor în care există țevi de fontă, structuri mult mai vulnerabile în special în zonele de îmbinări, puncte care sunt acum rezolvate astfel. Prin aceste reabilitări crește și capacitatea de transport, deoarece nu mai există acea rugozitate pe care o prezintă vechile țevi de fontă”, a declarat Vasile Maier, directorul general al Apă Canal SA.

După Sibiu, toată echipa se mută la Gura Râului, pentru aceeaşi operaţiune.

ADVERTISING

„Primăria din Gura Râului nu ne-a dat acordul de săpătură, acolo sunt străzi înguste și a căror închidere ar izola anumite comunități. Prin urmare, și la Gura Râului vom reabilita conducta pe o porțiune de patru km utilizând această tehnologie”, spune Vasile Maier.

Este o tehnologie scumpă, dar până la urmă costurile sunt cam aceleași ca și în cazul lucrărilor clasice.

"Avantajul este, în primul rând, că eliminăm disconfortul cetățenilor: nu se mai închide circulația, se elimină zgomotele specifice șantierelor și tot deranjul aferent. În plus, timpul necesar acestor reabilitări este mai scurt decât în cazul șantierelor «clasice»”, adaugă directorul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇