Peste un million de români din diaspora s-au ȋntors ȋn țară ȋn ultimele luni, de când pandemia de coronavirus a izbucnit ȋn Europa, spun autoritățile. Fie că au rămas fără locuri de muncă, fie că au intrat ȋn șomaj tehnic, mulți au preferat să revină ȋn România pentru a scăpa de costurile chiriei și utilităților.
Ajunși acasă, după ce au stat 14 zile ȋn carantină sau izolare, au profitat de acest timp pentru a-și rezolva problemele de sănătate, cele mai populare fiind cele dentare, care ȋn țările de adopție i-ar fi costat chiar și de trei sau patru ori mai mult.
“Sunt plecată din țară de trei ani și lucrez la un salon de bronzat, ȋn Germania, care din martie s-a ȋnchis. Toți angajații au intrat ȋn șomaj tehnic. Stau ȋn chirie ȋntr-o garsonieră cu o prietenă, tot româncă, și ce câștigam lunile astea ne-ar fi ajuns doar să plătim chiria și facturile. Am auzit că o cunoștință de-a mea, care a continuat să lucreze și ȋn timpul pandemiei, ȋși căuta un loc ȋn care să stea, așa că am lăsat-o pe ea ȋn garsoniera noastră și ne-am ȋntors acasă. Am scăpat și de cheltuieli, am păstrat și casa și am rămas și cu banii de la șomaj. O să mă ȋntorc ȋn Germania imediat cum ne anunță patronul că reȋncepem treaba”, spune Alexandra Puică, o româncă de 21 ani, din Bucșani, județul Dâmbovița.
După 15 mai, când s-au redeschis cabinetele stomatologice, tânăra a profitat de vacanța forțată pentru a-și trata problemele dentare. A ales să meargă la cel mai apropiat cabinet, tot ȋn județul Dâmbovița, comuna Băleni.
“Alexandra avea niște carii destul de adânci, care puteau degenera dacă nu erau tratate și putea ajunge chiar să ȋși piardă dinții. I-am făcut o igienizare, obturații, i-am pus plombe unde era nevoie și chiar i-am aplicat o mica bijuterie dentară, cadou. A venit la mine la cabinet de trei ori, iar costul tratamentului a fost de 500 de lei. Ȋn clinicile stomatologice din Germania, ar fi plătit pentru o carie ȋntre 30 și 120 de Euro, pentru o obturație minimum 200 de Euro, iar pentru o igienizare, ȋn funcție de durată, ȋntre 250 și 300 de Euro”, ne-a declarat dr. Violeta Alecu, stomatolog VioDent.
Tratamentele stomatologice, de 3 ori mai ieftine în România decât în străinătate
Ȋntr-o situație similară s-a aflat și unchiul Alexandrei, Nicolae Puică. Acesta lucrează ȋn construcții, ȋn Marea Britanie. Imediat după explozia cazurilor de coronavirus, șantierele din Regat s-au ȋnchis, așa că românul, rămas fără loc de muncă, s-a văzut nevoit să se ȋntoarcă ȋn țară.
“Am stat două săptămâni ȋn carantină și după aia, dacă tot am ajuns acasă, am zis să merg și la dentist, să rezolv cu proteza. Am vrut să merg acolo, ȋn Anglia, dar mi-au zis că poate să mă coste și 1.000 de lire așa că nu m-am mai dus.
Doamna doctor ȋmi ia, pe aceeași lucrare, 1.500 de lei și mi-a zis că o să reziste ȋn jur de 10 ani. O să mă ȋntorc la muncă după ce se dă drumul la zboruri, cu dinți noi și o să mă laud la toți colegii că mi i-am făcut acasă, la un sfert din prețul de acolo”, povestește Nicolae Puică.
România, destinație atractivă pentru turismul medical
De la aderarea la Uniunea Europeană, România a devenit o destinație atractivă pentru turismul medical, ȋn special cel stomatologic. Atât străinii, cât și românii stabiliți peste hotare preferă să ȋși trateze problemele dentare aici, decât ȋn tările europene din Vest, unde prețurile sunt mult mai mari.
“Toată lumea vorbește ȋn principal de costuri, dar trebuie să spunem și că România are tehnologie și servicii stomatologice cel puțin la fel de bune precum Anglia, Germania, Franța sau Elveția. Ȋn Londra, de exemplu, o radiografie panoramică și un consult pornesc de la 100 £ (n.r. 570 lei), pe când ȋn România, aceleași servicii sunt 100-150 de lei.
Veți spune că salariile sunt mai mari, dar, să nu uităm că și chiria și facturile sunt, de asemenea, peste cele de la noi. Turiștii care vin ȋn România știu că beneficiază de același tratament și cu banii pe care ȋi economisesc ȋși fac și vacanța aici. Vizitează Bucureștiul, merg la mare, la munte.
Pentru românii simpli din diaspora, precum muncitorii necalificați, situația e puțin mai complicată. Prețurile mari ȋi descurajează să meargă la controale stomatologice periodice și să ȋși rezolve chiar și problemele minore.
Pentru că nu toți ȋși permit să se ȋntoarcă acasă anual, până când ajung la mine ȋn cabinet deja problemele lor se agravează și uneori este prea târziu să le mai salvăm dinții. Și atunci ajungem la extracții, implanturi sau proteze. E păcat, mulți dintre ei sunt tineri și vor avea bătăi de cap toată viața”, completează stomatologul Violeta Alecu.
Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism spun că străinii care vin în Bucureşti pentru servicii stomatologice sunt în general italieni, germani, francezi și evrei şi vin pentru că prețurile sunt cu 40-50% mai mici decât în țările lor de origine.