Reportaj BBC la Viscri, locul de suflet al prințului Charles: Cum a ajuns sufocat de turiști și mașinile lor

Reportaj BBC la Viscri, locul de suflet al prințului Charles: Cum a ajuns sufocat de turiști și mașinile lor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Viscri, cel mai popular sat din România, declarat patrimoniu UNESCO și unde prințul Charles deține deja o casă din 2006, are o populație de doar 450 de locuitori, dar în ultimii ani a devenit supraaglomerat de turiști și de mașinile lor.

Prințul de Wales s-a îndrăgostit de frumusețea istorică a acestei zone încă de acum douăzeci de ani. Ani de zile acesta a contribuit la dezvoltarea strategiilor pentru conservarea arhitecturii moștenite și la ceea ce fundația sa descrie a fi ”un stil de viață neschimbat de sute de ani”, scrie BBC.

https://www.facebook.com/viscrivillage/videos/2765891696977054

Un reportaj al prestigioasei publicații britanice arată cum, într-o zi de sâmbătă călduroasă la sfârșitul verii, mașinile stau bară la bară să intre în Viscri. Lasă în urma lor o dâră de praf și mult zgomot, pe măsură ce traficul începe să se aglomereze pe străduțele deja neîncăpătoare ale satului.

”Priviți ce de praf vine din drum. Ne deranjează, nici măcar nu putem deschide ferestrele”, spune Irina Lascu, o localnică de 76 de ani, exasperată de traficul creat de turiști.

”De dimineața până seara e plin de mașini. Vin aici din cauza prințului Charles”, spune și soțul ei, Martin Lascu, care a trăit toată viața în Viscri.

101920013_647021299227105_1240343901764583424_o
Foto: Casa Printul de Wales de la Viscri

Adevărul este că în fața casei albastre deținute de prințul de Wales e o forfotă constantă generată de turiștii adunați să facă poze. Este o casă tradițională săsească, simplă, cu o poartă imensă de lemn și țiglă ceramică. O parte din gospodărie datează din secolul al XVIII-lea. Aici, o cameră costă în jur de 100 euro/noapte.

”O binecuvântare și un blestem, în același timp”

De-a lungul ultimilor ani, popularitatea satului Viscri a crescut semnificativ, aducând cu ea și un număr mare de turiști.

Anul trecut, 45.000 de turiști au cumpărat tichete de acces în biserica fortificată din Viscri, o biserică luterană datând din secolul al XII-lea. Numărul a crescut constant față de cele 15.000 de bilete vândute în 2015 sau cele 5.000 de bilete vândute în 2005.

Restricțiile de călătorie impuse anul acesta de pandemia Covid au adus cu ele o creștere a turismului domestic, adică a numărului de români care călătoresc pe cont propriu, cu mașina.

Oamenii nu vin aici doar pentru a vedea biserica fortificată, ci și pentru a vedea casa prințului Charles, notează BBC.

Ursula Radu-Fernolend este o săsoaică de 35 de ani, ai cărei strămoși au locuit în Viscri de secole. De asemenea, ea face parte din Mihai Eminescu Trust (MET), o organizație care joacă un rol esențial de 20 de ani încoace în conservarea arhitecturii satului.

Din punctul ei de vedere, influența prințului în zonă a fost ”atât o binecuvântare, cât și un blestem”.

Prințul de Wales și-a asumat patronajul MET ani de zile, până când, în 2015, a lansat Fundația Prințului de Wales România, care se concentrează pe conservarea arhitecturii și susținerea micilor gospodării din zonă pentru a-și dezvolta mici afaceri sustenabile, cărora le oferă educație și cursuri de formare.

Despre Viscri, prințul Charles spune că este ”o parte extraordinară a lumii”. De fapt, el a avut mereu cuvinte de lauda pentru peisajele și biodiversitatea zonei.

Destinație turistică foarte căutată

În ultimii ani, Viscri a devenit destinație turistică de interes maxim pentru străini din toate colțurile lumii, dar și pentru românii înstăriți. A devenit, de asemenea, un punct de interes pentru antreprenorii bucureșteni care au deschis aici pensiuni și restaurante.

Drept consecință, prețul caselor a crescut considerabil în zonă. O casă care costa 20.000 de euro în 2010 costă acum până la 80.000 de euro.

”Prețul caselor a explodat. E ca o bulă imobiliară care crește cuprinzând și satele vecine”, spune reprezentanta MET pentru BBC.

Localnicii ajung aproape în imposibilitatea de a-și mai cumpăra o casă, tocmai de aceea ar trebui reglementat procesul de achiziție pentru străini.

Dar un lucru îi supără pe toți, atât pe localnici cât și pe reprezentanții ONG-urilor, ai familiei regale și pe antreprenorii din zonă: numărul mare de turiști și mașinile lor care deranjează viața satului.

”Avem 70 de găini și rațe, dar sunt prea multe mașini pe drum, nu le mai putem lăsa să mănânce iarbă liniștite”, spune un alt localnic, Cristian Șomu.

Atmosfera de sat tradițional începe să pălească.

Anul trecut, localnicii au pus mână de la mână și au strâns 15.000 de euro pentru a construi o parcare la intrarea în sat, pe care turiștii o ignoră cu grație.

https://www.facebook.com/viscrivillage/posts/2636857603195309

Tot mai greu de la an

”E mult mai aglomerat față de ultima dată când am fost aici, acum doi ani”, spune Cosmin Cherees, un inginer din Târgu Mureș care se plimbă cu bicicleta prin sat alături de familia sa.

”În weekenduri, sunt sute de mașini pe aici”, spune Cristian Radu, soțul Ursulei Radu-Fernolend, care și candidează la postul de primar al localității.

Promisiunea sa față de localnici este că va interzice accesul cu mașinile în localitate, care va fi posibil doar pentru cei bătrâni sau cu dizabilități.

”Cred că Viscri poate fi salvat, dar nu mai este suficient ajutorul ONG-urilor acum, trebuie să se implice autoritățile”, spune el pentru jurnaliștii britanici.

Fenomenul Viscri a generat semne de întrebare cu privire la capacitatea Transilvaniei de a menține un turism sustenabil în satele sale, dar și cât de benefică este exploatarea turismului în zonă.

„Turismul îi ajută doar pe cei care au restaurante și pensiuni în zonă, nu ne ajută pe noi toți. Totul a devenit foarte scump aici, e tot mai greu cu fiecare an care trece”, spune localnica Irina Lascu, de 76 de ani, în timp ce își adună florile din grădină.

”Trebuie să găsim o soluție. Dacă dispare autenticitatea, ne transformăm într-un simplu muzeu și nu vrem asta”, spune și Ursula Radu-Fernolend, în timp ce lipește afișe pentru candidatura soțului ei.

Citește și:

Despre turismul în era post Covid, cu Răzvan Pascu: Ce-ar fi dacă nu ne-am mai aglomera anul acesta în Mamaia?

Voluntariat la stână: Strângi fânul și te poți bucura de compania animăluțelor blânde și de bucate alese


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇