Renovarea unei locuințe nu trebuie neapărat să implice reamenajarea tuturor încăperilor. În funcție de bugetul stabilit, reorganizarea poate fi proiectată doar pentru un singur spațiu, iar dacă planurile tale de renovare sunt dedicate bucătăriei, următoarele rânduri ar putea să îți fie de folos.
Cum faci renovarea bucătăriei și de ce să ții cont când te apuci de treaba?
1. Pregătirea spațiul de lucru
Spațiul de lucru trebuie pregătit înainte de a te apuca de treabă. Astfel, poți începe cu scoaterea veselei din dulapuri și depozitarea acestora în altă încăpere. Dacă renovarea bucătăriei tale presupune repararea pereților, atunci și dulapurile ar trebui să dispară din peisaj pentru o bucată de vreme.
Mai departe, asigură-te că aragazul, cuptorul, chiuveta, hota și alte electrocasnice sunt acoperite cu folii de plastic pentru ca acestea să fie protejate în timpul lucrărilor de reamenajare.
2. Montarea faianței peste cea veche
Montarea gresiei și faianței este în sine un proces destul de dificil din punct de vedere al mizeriei lăsate în urmă. Însă pentru a elimina această etapă sau a reduce nivelul de deranj, poți opta pentru montarea noilor plăci peste cele deja existente în bucătărie. Astfel, scapi de decopertarea faianței și adunarea resturilor de materiale.
De asemenea, ai putea să îți anunți vecinii de intențiile tale, pentru a nu rămâne surprinși de gălăgia montării noii faianțe în bucătăria ta.
3. Repararea tavanului
Odată cu începerea lucrărilor de renovare în bucătărie, pe lista ta ar trebui să se regăsească și cele de reparație ale tavanului. În timp, tavanul capătă o culoare diferită, iar vopseaua se poate decoji din cauza aburilor din timpul gătirii.
Dacă faianța poate fi cu ușurință curățată, nu se poate spune același lucru despre tavan. Acesta din urmă poate fi îndreptat cu un strat de chit special de modelare, ca mai apoi să se întindă două straturi de vopsea albă pe bază de apă.
4. Înlocuirea electrocasnicelor vechi
Imediat ce bucătăria are tavanul proaspăt reparat, iar faianța este înlocuită, îți poți îndrepta atenția către restul proiectului de renovare. Astfel, te poți gândi la înlocuirea aparatelor electrocasnice care “și-au făcut treaba”, nu înainte de a te interesa de centrele dedicate pentru reciclare.
Pe lângă frigider, cuptor, robot de bucătărie sau mașină de spălat vase, poți achiziționa și un blender, de pe Altex.ro, unul dintre produsele electrocasnice cele mai des folosite la gătirea preparatelor.
5. Decorarea bucătăriei
Acum că bucătăria ta a căpătat forma dorită, conform planurilor tale, este timpul să treci la ultima etapă a creației: amplasarea elementelor de decor. Indiferent dacă bucătăria este de mici dimensiuni sau te bucuri de un spațiu generos, câteva decorațiuni vor avea mereu loc.
Un ceas mare de perete care să îți indice timpul până când masa este gata, câteva plante decorative, dar și ghivece mici cu plante pentru condimentat mâncarea sunt câteva asemenea decorațiuni care pot înfrumuseța pe loc bucătăria. Îți mai rămâne să adaugi câteva cești grozave de cafea, din care să îți savurezi băutura preferată în fiecare dimineață.
Așadar, acești 5 pași sunt ideali de urmat dacă te apuci de renovarea bucătăriei. Trebuie doar să ții cont că tu vei fi cel care va strânge după ce totul este gata, așa că, grijă cu mizeria în timpul lucrărilor.