Primăria Sectorului 1 reabilitează 3 arcade construite la mijlocul anilor 1950 pentru a lega fațadele unor blocuri muncitorești de pe Bulevardul Bucureștii Noi. Costul total al intervenției: puțin peste 137.000 de euro.
Arcadele sunt situate pe Bulevardul Bucureștii Noi, cvartal nr. 56-58, cvartal nr.60-62 și cvartal nr. 62-64.
Într-o broșură semnată de Andrei Răzvan Voinea, publicată în cadrul proiectului CVARTAL (despre care găsiți detalii aici), se menționează că în anul 1954, Consiliul de Miniștri al României (pe atunci comuniste) a decis să se construiască pe Bulevardul Bucureștii Noi – parte din raionul Grivița Roșie - 2 ansambluri blocuri în stil realist socialist. Simetrice, de o parte și de alta a străzii.
Zona încă mai păstra urme ale bombardamentelor la care a fost supusă în primăvara și vara anului 1944, până la momentul în care România a decis să renunțe la alianța cu Germania și să treacă de partea Aliaților.
Iar regimul de la București căuta locuri și căi de a se legitima, inclusiv prin intermediul arhitecturii.
Până la urmă, nu s-a mai făcut decât un singur ansamblu, din cele 2 propuse. Și acest unic ansamblu a suferit modificări, față de proiectul inițial. Mai exact, de la 15 blocuri, au rămas 13 (pentru că două dintre ele s-au unit, la nivelul proiectului).
Primele blocuri din ansamblu au început să fie date în folosință din vara anului 1955. Presa relata mai întâi că viața celor care s-au mutat aici e sesizabil mai bună. Apoi, mai târziu, au apărut informații că blocurile au fost, de fapt, construite prost și le dădeau locuitorilor bătăi de cap.
În perimetrul dintre aceste blocuri – gândit ca loc de joacă pentru copii și de relaxare pentru oamenii muncii – se intra prin unele arcade pe care le reabilitează acum Sectorul 1. A treia arcadă se ridică, tot de la o fața de bloc la alta, peste intrarea din Bulevardul Bucureștii Noi pe strada Crinului.
N-am găsit nicăieri informații legate de vreo eventuală altă restaurare a arcadelor respective. Oricum – și dacă le-ar mai fi reparat cineva până acum – acum ajunseseră într-o stare jalnică.
Așa că Primăria Sectorului 1 și-a propus să le repare.
Cui aparțin arcadele
Primăria Sectorului 1 a transmis, la solicitarea spotmedia.ro că arcadele „sunt înscrise în cărțile funciare nr. 282203, 282201 și 274103 cu drept de proprietate intabulat în favoarea Municipiului București și drept de administrare în favoarea Sectorului 1”.
Cu alte cuvinte, deși Primăria Municipiului București (PMB) e proprietarul arcadelor, Primăria Sectorului 1 le administrează. Și era treaba instituției conduse de Clotilde Armand să le repare.
Cine a proiectat lucrările de reparații
Pe 22 iunie 2023 – deci acum mai bine de un an - Primăria Sectorului 1 i-a dat prin încredințare directă firmei S&B Engineerig SRL un contract de 5.843 euro ca să facă Documentația Tehnică de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DTAC).
Găsiți aici detaliile procedurii.
Firma e deținută de Silviu Dănuț Nițulescu. Pe lângă contractul de mai sus, a mai primit de la Primăria Sectorului 1 și Liceul Nicolae Tonița din Sectorul 1 încă 5 încredințări directe în valoare de totală 72.000 de euro. Unele înainte, altele după proiectul arcadelor.
Nu am identificat încredințări directe primite de firma S&B Engineerig SRL de la alte primării din București.
Mai jos puteți vedea lista atribuirilor directe ale Primăriei Sectorului 1 către S&B Engineerig SRL, identificate din Sicap cu ajutorul aplicației data.g4d.ro:
Costul lucrărilor
În baza documentației primite, Primăria Sectorului 1 a încredințat direct lucrări de proiectare și execuție către firma Tes Involt SRL.
Valoarea contractului: 128.608 euro. Detaliile complete ale încredințării directe, aici.
Proiectarea a făcut-o – potrivit panourilor de lucrări de la arcade – o altă firmă numită High Structure Design SRL.
Din caietele de sarcini pe care le-am consultat în Sicap reiese că firma Tes Involt SRL urma să desfacă manual sau cu utilaje de mică putere tencuiala de pe arcade. Și să refacă zidăria.
De ce toate aceste precauții? Pentru că arcadele sunt parte din Zona protejată „Parcelarea Basilescu”.
Firma Tes Involt SRL are un singur acționar: Valentin Chibulcuțean.
Acesta mai e acționar la un cabinet de kinetoterapie și la o altă societate de construcții numită Starsell Cons SRL.
Nici Tes Involt SRL, nici Starsell Cons SRL nu sunt abonate la încredințări directe de la stat.
Starsell Cons SRL a mai avut o atribuire directă în valoare de 125.000 lei pentru reparația unei instalații de irigații a Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB). Detaliile, aici.
Iar Tes Involt SRL a mai avut un contract de 16.000 lei pentru repararea unor scări de la Universitatea de Construcții, primăvara trecută. Găsiți detaliile despre acel contract aici.
O ofertă a fost suficientă
Firma care repară arcadele a fost înființată în 2020 și a avut un număr mediu de angajați cuprins în 14 persoane (în 2021) și 2 persoane (în 2023).
spotmedia.ro a întrebat Primăria Sectorului 1 de la câte firme de construcții a cerut și analizat oferte pentru repararea arcadelor. Și dacă le-a cerut cumva firmelor experiență în domeniu, având în vedere că intervin într-o zonă prealabilă.
Primăria Sectorului 1 ne-a transmis că - potrivit legii - nu avea obligația legală nici să ceară mai multe oferte și nici să solicite experiență (în sensul că la acest preț pentru lucrări legea îi permite să dea contractul direct unei firme).
Pe lângă aceste 2 contracte directe pentru DTAC și proiectare și execuție, Primăria Sectorului 1 a mai acordat unul pentru dirigenție de șantier către Ca-se Cons Internațional SRL. Valorea contractului: 3.163 de euro. Detalii despre atribuire, aici.
Așa că, per total, costul reabilitării arcadelor ajunge - cu documentație preliminată, lucrări și dirigenție de șantier - la 137.416 euro.
Ca-se Cons Internațional SRL este deținută de Arax Semizian și Octavian Carp, potrivit listăfirme.ro.
Această firmă colaborează ceva mai mult cu statul. Din 2018 până astăzi a primit 48 de încredințări directe, în valoare totală de aproape 290.000 euro.
Contractele directe vin la la mai multe instituții, dar în special de la Primăria Sectorului 1, Primăria Sectorului 2 și Primăria Sectorului 4.
Contractul cu valoarea cea mai mare - 40.336 euro - vine de la Primăria Sectorului 1, pentru dirigenție de șantier la consolidarea Teatrului de Vară „Nicolae Bălcescu” (cel din Parcul Basilescu). Detalii, aici.
E prețul corect?
Am discutat cu ingineri constructori care au urmărit și achiziții publice. Aceștia ne-au explicat că prețul lucrării îl dau DTAC-ul și proiectarea. Dacă celor care au realizat documentațiile și listele de cantități le-a ieșit acest cost, cu greu ar putea spune un alt constructor că se lucrează scump sau nu, fără acces la documentele din proiect.
Am întrebat și Primăria Sectorului 1 dacă prețul i se pare corect. Instituția a ignorat întrebarea.
Arcade similare există și în Sectorul 2, în zona Vatra Luminoasă, la așa-numitele „blocuri rusești”. În Sectorul 6, în Drumul Taberei, există structuri cu funcție similară, dar cu unghiuri drepte.
Am întrebat la ambele instituții dacă au reabilitat, recent, astfel de structuri. Niciuna nu a făcut-o. Așa că, momentan, nu prea avem cu ce compara costurile la care se lucrează la arcadele din Sectorul 1.
Cum s-a lucrat
Am urmărit șantierele arcadelor. În zilele în care am făcut monitorizarea, au fost între 1 și 6 muncitori pe toate cele 3 șantierele la un loc.
Dar cum termenul de execuție e de 3 luni de la data începerii lucrărilor, constructorul are șanse să se încadreze. A început pe 27 mai 2024. Și trebuie să fie gata pe 26 august 2024.
Până acum a terminat arcada de la nr. 52-28.
Pare că a avansat destul de mult cu cea de la nr. 60-62.
Iar la cea de la 62-64 mai are încă mult de lucru.
Rămâne să vedem dacă restul de lucrări va fi gata până la finele lunii august. Și cum vor arăta și celelalte arcade, la finalul reparațiilor.