Populația lumii va atinge azi 8 miliarde de oameni

Populația lumii va atinge azi 8 miliarde de oameni

Populația lumii va ajunge, marți, la 8 miliarde de oameni, estimează Organizația Națiunilor Unite, care numește acest moment „o piatră de hotar în dezvoltarea umană”.

Această creștere fără precedent se datorează creșterii treptate a duratei de viață a oamenilor, datorită îmbunătățirii sănătății publice, nutriției, igienei personale și a medicinii. Este, de asemenea, rezultatul nivelurilor ridicate și persistente de fertilitate în unele țări, potrivit ONU.

În timp ce populația globală a avut nevoie de 12 ani să crească de la 7 la 8 miliarde, va fi nevoie de aproximativ 15 ani – până în 2037 – pentru ca aceasta să ajungă la 9 miliarde, semn că ritmul general de creștere a populației globale încetinește.

ADVERTISING

Țările cu cele mai ridicate niveluri de fertilitate tind să fie cele cu cel mai mic venit pe cap de locuitor. Prin urmare, creșterea populației globale a devenit, de-a lungul timpului, din ce în ce mai concentrată printre cele mai sărace țări ale lumii, majoritatea fiind în Africa subsahariană.

În aceste țări, creșterea rapidă a populației poate împiedica atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), care rămân cea mai bună cale din lume către un viitor fericit și sănătos.

Chiar dacă creșterea demografică mărește impactul dezvoltării economice asupra mediului, creșterea veniturilor pe cap de locuitor este principalul motor al modelelor de producție și de consum nesustenabile.

ADVERTISING

Țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră tind să fie cele în care venitul pe cap de locuitor este mai mare, nu cele în care populația crește rapid.

Îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii globale, în același timp cu realizarea ODD-urilor, depinde în mod esențial de reducerea modelelor nesustenabile de producție și consum.

Cu toate acestea, o creștere mai lentă a populației pe parcursul mai multor decenii ar putea contribui la atenuarea acumulării în continuare a daunelor aduse mediului în a doua jumătate a secolului actual.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇