Papa Francisc militează pentru ”un salariu universal, astfel încât fiecare persoană din lume să poată avea acces la bunurile de bază în viața de zi cu zi ”. O altă măsură pe care o susține ar fi reducerea numărului de ore lucrătoare.
”Sistemul, prin logica sa neînduplecată a profitului, nu mai ia în seamă latura umană. E timpul să punem frână acestei locomotive, o locomotivă care ne duce spre abis. Încă mai avem timp”, a afirmat pontiful la cea dea patra întâlnire mondială a Mișcărilor Populare, citat de Then24.
Papa Francisc le-a cerut și țărilor puternice să pună capăt agresiunilor.
”(Să spunem - n.red) NU neocolonialismului”, a afirmat el, adăugând că ONU ar trebui să fie organismul care să rezolve conflictele, ”pentru că am văzut deja cum se încheie intervențiile unilaterale, invaziile și ocupațiile, chiar de sunt ascunse sub cele mai nobile rațiuni și veșminte”, a spus Papa Francisc.
Suveranul Pontif a cerut guvernelor și politicienilor să ”colaboreze pentru binele comun”, să asculte doar elitele economice și să servească popoarele care-și cer pământul, adăpostul, locul de muncă și o viață bună.
El le-a reamintit liderilor religioși că ”nu folosim numele lui Dumnezeu pentru a instiga la războaie sau lovituri de stat”.
Papa Francisc a vorbit și despre protestele din SUA pentru moartea americanului de culoare George Floyd. ”E clar că astfel de reacții împotriva nedreptății sociale, rasiale sau sexiste pot fi manipulate sau instrumentate, dar o astfel de mișcare nu rămâne neobservată când scoate la iveală rana demnității umane lovite de un astfel de abuz de putere”, a mai spus el.
Pontiful a menționat și câteva ”măsuri concrete care permit schimbări semnificative”, precum ”integrarea urbană, fermele de familie și economia populară”, spunând că încă mai necesită colaborare pentru a fi realizate.
”Acestora le-aș adăuga încă două (măsuri - n.red): salariul universal și reducerea numărului de ore dintr-o zi lucrătoare”, a spus el.
Papa Francisc a vorbit despre Venitul de Bază Universal sau salariul universal, în baza căruia orice om din lume să poată avea acces la bunurile de bază în viața de zi cu zi.
De asemenea, Pontiful cere o analiză serioasă a reducerii zilei de lucru ca un element de redistribuire a cantității de muncă la nivel de populație.