Primăria Capitalei a pregătit noi reguli pentru cei care închiriază trotinetele electrice în regim self-service prin platformele online. Astfel, trotinetele închiriate vor putea fi conduse doar de persoane cu vârsta peste 14 ani, vor putea merge doar pe pistele de biciclete sau pe drumuri cu viteză maximă de 50 km/h și este interzisă utilizarea gadget-urilor, inclusiv a căștilor audio.
Aceste reguli sunt propuse prin noul Regulamentul privind condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice în București, pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei.
Proiectul poate fi vizualizat accesând linkul https://www3.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte.
Regulamentul se aplică operatorilor de flote de trotinete electrice precum şi utilizatorilor acestora.
Principalele prevederi din regulament:
- Bicicletele sau trotinetele pot fi conduse pe drumurile publice numai de către persoane cu vârsta de peste 14 ani
- Toți conducătorii de biciclete sau trotinete trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, iar cei care au sub 16 ani trebuie să poarte cască de protecție
- Circulaţia se va face numai pe piste pentru biciclete sau pe drumuri cu viteză maximă admisă pentru autovehicule de 50 km/h
- este interzisă circulația pe trotuare fără piste amenajate, pe alei din parcuri ori în zone pietonale
- este interzisă folosirea pe trotineta electrică a unui dispozitiv mobil - telefon, tabletă - sau a căștilor audio
- este interzisă folosirea trotinetei de către persoane care au consumat alcool sau alte substanţe interzise
- este interzisă depășirea autovehiculelor aflate în mers, iar dacă este un grup de trotinete, acestea trebuie să meargă în linie, nu în paralel
- Trotinetele trebuie parcate cât mai departe de carosabil, în zone special amenajate, unde nu încurcă circulaţia pietonală
Sunt introduse și sancțiuni pentru operatorii flotelor de trotinete:
- Dacă operatorul nu ridică trotinetele staționate în locații interzise în max 180 de minute după ce a fost notificat de autorități, acestea vor fi ridicate de Poliția Locală și se va plăti 50 lei/trotineta, pentru ridicare şi de 5 lei/zi/trotineta, pentru depozitare.
- Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 400 lei staţionarea trotinetelor electrice în locurile interzise şi neridicarea lor în termen de trei ore.
- Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei amplasarea de flote de trotinete fără avizul PMB sau amplasarea unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către PMB.
Potrivit unui comunicat al PMB, cetăţenii pot transmite propunerile, sugestiile, opiniile privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională până la data de 22 septembrie.