Nicuşor Dan: Voi face publică o analiză a fiecăruia dintre PUZ-urile de sector. Gabrielei Firea ar trebui să-i fie ruşine pentru ce a făcut cu oraşul ăsta

Nicuşor Dan: Voi face publică o analiză a fiecăruia dintre PUZ-urile de sector. Gabrielei Firea ar trebui să-i fie ruşine pentru ce a făcut cu oraşul ăsta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că în mai puţin de două luni va face publică o „analiză juridică” a planurilor urbanistice zonale (PUZ) ale fiecăruia dintre sectoarele municipiului Bucureşti, documente a căror aplicare a fost suspendată temporar de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

„Undeva peste o lună şi jumătate-două o să vedeţi, o să ies în faţa dumneavoastră şi, bineînţeles, a Consiliului General, care a suspendat aceste PUZ-uri, şi o să fac o analiză juridică a fiecăruia dintre  PUZ-urile de sector.

În ele este apogeul golăniei care a dominat urbanismul din Bucureşti, sunt sute de hectare, în condiţiile în care noi avem probleme uriaşe, severe cu aerul din Bucureşti, cu poluarea, sute de hectare din spaţii verzi deveneau construibile,  se construiau blocuri între blocuri, blocuri între case dar, mai mult de atât, se anulau şanse de dezvoltare, pentru că Bucureştiul are câteva şanse de dezvoltare, şansă de dezvoltare este metroul de suprafaţă sau trenul de suprafaţă pe infrastructura CFR, aşa cum vedem peste tot în lume”, a declarat Nicuşor Dan duminică, la emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima Tv. 

ADVERTISING

El a explicat că, potrivit PUZ-ului, pe linia de cale ferată ar apărea alte blocuri care anulează posibilitatea de dezvoltare a metroului de suprafaţă. 

Conform lui Nicuşor Dan, în Direcţia de Urbanism din Primăria Generală există angajaţi care au eliberat ilegal documente în baza cărora se poate construi. 

„Sunt mulţi oameni acolo care au dat de-a lungul timpului autorizaţii şi PUZ-uri ilegale şi care o să părăsească instituţia. (...) Există funcţionari care au colaborat cu această reţea de influenţă (în domeniul proiectelor imobiliare – n.r.) dintotdeauna şi pe care nu trebuie foarte mult ca să-i dai afară, trebuie doar să vezi că au emis nişte autorizaţii ilegale în mod sistematic.

Evident, primarul şi arhitectul şef care au condus această structură au fost complici şi cu ei, şi cu cei care au venit la ei”, a afirmat Nicuşor Dan.  

ADVERTISING

Întrebat cine face parte din aşa numita „mafie imobiliară”, Nicuşor Dan a explicat că, prin eliberarea de autorizaţii de construire unor proprietari pentru suprafeţe mai mari decât prevede legea, sunt investitori care au câştigat sute de mii şi chiar milioane de euro. 

„Sunt convins că există foarte mulţi oameni care, prin aceste PUZ-uri de sector, au obţinut un folos necuvenit” a adăugat edilul.  

Primarul general promite o analiză pe care o va realiza o structură din această Direcţie de urbanism, respectiv Serviciul de proiecte urbane, care au fost „mai puţin implicaţi” în eliberarea acestor autorizaţii, primarul invitând societatea civilă „să contribuie” la analiza PUZ-urilor. 

Edilul a arătat că există în jur de 30-40 de litigii pe care vecinii unor construcţii ilegale le-au deschis în instanţă. 

Primarul în funcţie a răspuns şi acuzaţiilor predecesorului său, Gabriela Firea, care susţine că astfel se blochează dezvoltarea Capitalei, Nicuşor Dan susţinând că Gabrielei Firea „ar trebui să-i fie ruşine pentru ce a făcut cu oraşul ăsta”.

ADVERTISING

Întrebat dacă suspectează că unii consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti au interese în domeniul imobiliarelor, edilul a răspuns: „Nu ştiu, pot să vă spun că în majoritatea USR-PLUS/PNL, 29 din 29 au votat pentru suspendarea PUZ-ului, pentru chestiunea asta am fost extrem de fericit”.

De asemenea, întrebat ce se întâmplă cu oamenii care au dat avansuri pentru a cumpăra locuinţe a căror construire a fost suspendată odată cu planurile urbanistice zonale de sector, edilul a răspuns că  îi sfătuieşte pe cetăţeni „să nu dea avans pentru imobile care nu au o autorizaţie de construire”. 

El a explicat totodată că pentru dezvoltatorii imobiliari care au obţinut certificatul de urbanism, construcţia va continua în baza PUZ-urilor, iar unde există suspiciuni de ilegalitate în privinţa eliberării certificatelor de urbanism, prefectul va trebui să se pronunţe dacă atacă sau nu în instanţă eliberarea respectivelor documente.

Există voinţă politică de a controla tot ce s-a întâmplat în administraţia precedentă

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a mai spus că la nivelul majorităţii din Consiliul General al Municipiului Bucureşti există „voinţa politică” privind realizarea unui audit cu privire la mandatul precedentei conduceri a Primăriei, însă a explicat că trebuie ca acest demers să nu se suprapună peste controalele făcute de alte instituţii ale statului şi că, dacă e realizat de o entitate privată, auditul are nevoie şi de finanţare.

Primarul general al Capitalei a spus și că a fost la curent cu proiectul Consiliului General privind realizarea unui audit pentru mandatul precedent, proiect care nu a trecut din cauza unui vot lipsă în CGMB.

El susţine că respingerea proiectului „are o explicaţie tehnică” şi anume a existat „o discuţie” privind suprapunerea acestui audit cu atribuţiile economiştilor de la Cutea de Conturi.

Nicușor Dan a explicat că „există dispoziţii legale care te împiedică să dublezi o activitate pe care o face o altă instituţie a statului”. 

„Există voinţă politică la mine, la USR-PLUS, la PNL de a controla tot ce s-a întâmplat în administraţia precedentă. Au fost alte priorităţi”, a arătat Dan la emisiunea Insider Poltic, de la Prima TV.

Primarul general susţine că „fără discuţie” va fi făcut acest audit, care poate fi realizat de instituţii private, însă este nevoie de acordul Consiliului General, care trebuie să aprobe auditul dar şi să aloce şi fondurile necesare auditului. 

„Dacă vrei să verifici tot, deja te duci la sute de milioane, pe care nu îi ai. Poţi să verifici punctual, poţi să verifici chestiuni care ţin de câţi oameni ai nevoie pentru a presta o activitate, poţi să verifici punctual dacă inventarul este real sau imaginar, poţi să verifici punctual gradul de legalitate în emiterea documentaţiilor, adică sunt lucruri pe care, în discuţii cu Consiliul, se vede unde sunt punctele slabe din instituţie şi te duci cu controlul exact acolo”, a explicat edilul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇