Mortalitatea maternă s-a dublat în România. La cea infantilă, diferențele între județe sunt foarte mari

Mortalitatea maternă s-a dublat în România. La cea infantilă, diferențele între județe sunt foarte mari
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mortalitatea maternă a crescut îngrijorător în România, dublându-se în ultimii doi ani: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020.

În cifre absolute, am avut 18 mame care au murit la naștere în 2018, 20 în 2019 și 32 în 2020, se arată într-un comunicat Salvați Copiii transmis SpotMedia.ro.

Totodată, cu toate că rata mortalității infantile este în ușoară scădere în ceea ce privește media pe țară, de la 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuți vii, în 2020, disparitățile dintre județe sunt mari.

ADVERTISING

Astfel, în județul Satu Mare, rata mortalității copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în București (2,4 la mia de copii născuți vii).

Top județe cu cea mai mare rată a mortalității infantile:

  • Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuți vii
  • Tulcea – 10 la mia de copii născuți vii
  • Olt – 9,6 la mia de copii născuți vii.

Top județe cu cea mai mica rată a mortalității infantile:

  • Municipiul București – 2,4 la mia de copii născuți vii
  • Vaslui – 3 la mia de copii născuți vii
  • Buzău – 3,4 la mia de copii născuți vii.
ADVERTISING

”Disparitățile dintre județe arată că accesul la serviciile publice de sănătate este inegal, iar maternitățile sunt inegal dotate cu aparatură medicală performantă, care să-i ajute pe medici să trateze și salveze nou-născuții prematur sau cu patologii complexe.

Salvați Copiii România a extins programul de combatere a mortalității infantile și a demarat lucrări de reabilitare a secțiilor de Terapie Intensivă și a sălilor de naștere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇