Munca remote este din ce în ce mai populară şi poate oferi avantaje imbatabile pentru ambele părţi implicate. Din păcate, popularizarea acestui concept a venit la pachet cu destul de multe mituri, în special în ultimii ani. În realitate, joburile remote sunt o variantă excelentă pentru anumite meserii şi tipuri de personalităţi şi îţi pot oferi o carieră la fel de satisfăcătoare ca locurile de muncă cu prezenţa fizică.
Citeşte mai jos ce mituri legate de muncă remote îţi pot pune piedici în carieră, mai ales dacă îţi doreşti astfel de oportunităţi:
Trebuie să ai studii superioare pentru a lucra remote
Studiile superioare îţi pot fi de folos pentru a avansa în carieră, dar şi pentru a profesa în anumite domenii, precum cel juridic sau medical. Totuşi, ele nu sunt absolut necesare pentru a obţine un job remote. Există o mulţime de locuri de muncă la distanţă pentru care nu ai nevoie de studii superioare. Un exemplu foarte bun îl reprezintă joburile în domeniul customer service, precum cel de operator call center sau incident manager.
Job-urile remote te ţin legat de laptop
Da, joburile remote impun deseori folosirea unui laptop, însă asta nu înseamnă că trebuie întotdeauna să fii în faţa ecranului. Există o mulţime de oportunităţi de carieră de la distanţă unde poţi să îţi creezi programul după bunul plac, ba chiar să lucrezi şi de pe telefonul mobil.
De aceea, dacă îţi doreşti să lucrezi remote, în special freelance, este o idee bună să investeşti într-un laptop, dar şi într-un telefon performant. Un Samsung Galaxy S23 este o alegere minunată dacă vrei un telefon pe care să te poţi baza. Modelul Samsung Galaxy S23 îţi poate fi de folos în joburile ce implică crearea de conţinut, dar şi în cele ce implică folosirea unor aplicaţii de e-mail sau mesagerie instant. În cazul în care preferi un ecran mai generos, Samsung S23 Ultra este o variantă pe care merită s-o iei în considerare.
Să ai propria firmă costa foarte mulţi bani
O mulţime de oportunităţi de muncă de la distanţă sunt destinate freelancerilor. În acest caz, contractele individuale de muncă nu sunt întotdeauna o opţiune, mai ales dacă este vorba de firme din străinătate. Pentru astfel de cazuri, colaborarea B2B sau Business-to-Business este cea mai bună variantă. Mai exact, trebuie să îţi deschizi un PFA sau un SRL.
Foarte multe persoane se feresc de deschiderea unui PFA sau SRL, din cauza mitului costurilor. În realitate, poţi avea un PFA sau un SRL cu costuri de deschidere şi administrare accesibile, ce încep de la 100-200 de lei.
Ai nevoie de cunoştinţe avansate în zona tech
Cunoştinţele şi abilităţile în zona tech sunt necesare dacă îţi doreşti un job în IT sau domenii conexe. Dacă vrei să lucrezi de acasă, este bine să stăpâneşti concepte de bază ale tehnologiei, precum folosirea aplicaţiilor de email, video call, dar şi folosirea telefonului mobil sau a laptopului.
Un telefon performant îţi poate uşura mult munca, mai ales dacă suporta aplicaţii de mesagerie instant, precum Slack sau Microsoft Teams şi aplicaţii de birou, precum cele din pachetul Office. Optează pentru Samsung Galaxy S23 dacă vrei o mulţime de opţiuni când vine vorba de aplicaţii. În afară de Samsung Galaxy S23, mai poţi alege şi iPhone 15 sau Oppo Reno 10.
Munca remote este doar un trend
Este adevărat că munca de la distanţă a câştigat teren în ultimii ani, însă ea există încă din secolul trecut. Editorii, scriitorii, contabilii sau oamenii de vânzări puteau găsi oportunităţi de lucru remote încă din anii ’80 sau ’90, în special în Europa de Vest şi în Statele Unite ale Americii.
Trendurile pe piaţa muncii vor fluctua întotdeauna, însă asta nu înseamnă că oportunităţile remote vor dispărea.
Joburile remote pot avea la fel de multe avantaje precum alte tipuri de muncă, cu prezenţă la birou sau cu activităţi de teren. Este important să nu laşi miturile să te descurajeze din căutarea unor oportunități remote, mai ales dacă simţi că reprezintă alegerea potrivită pentru tine.